Capcana frumusetii: Oamenii atragatori sunt perceputi ca fiind buni, inteligenti si de incredere, potrivit unui studiu

capcana frumusetii
1
De Georgiana Dorobantu
8 nov. 2022

Persoanele atragatoare sunt percepute ca avand trasaturi de personalitate pozitive, arata un nou studiu.

Oamenii de stiinta au prezentat fotografii cu femei si barbati unui numar de 11.000 de participanti, din 45 de tari, pentru a determina cum sunt percepute atractivitatea si personalitatea.

Oamenii din fotografii care au fost catalogati ca fiind atragatori au fost, de asemenea, perceputi ca fiind mai inteligenti, sociabili si de incredere, printre alte trasaturi pozitive, au descoperit cercetatorii.

Pe de alta parte, oamenii care au fost considerati neatragatori au fost asociati cu trasaturi de personalitate negative, precum rautate, nefericire sau “ciudatenie”.

Juratii decid pedepse mai blande pentru acuzatii atragatori din punct de vedere fizic

Cercetatorii avertizeaza ca tendinta de a considera in mod automat ca persoanele atragatoare sunt “bune” poate avea consecinte periculoase in viata reala.

De exemplu, studiile anterioare au aratat ca juratii au decis pedepse mai blande pentru acuzatii atragatori din punct de vedere fizic.

7 mituri despre frumusete pe care nu trebuie sa le mai crezi

Noul studiu a fost coordonat de Dr. Carlota Bates, psiholog la Facultatea Franklin and Marshall din Pennsylvania, Statele Unite, iar rezultatele au fost publicate in jurnalul de specialitate Current Psychology.

“Rezultatele studiului nostru ofera dovezi pentru ceea ce eu numesc ‘ochelari de frumusete’, in care atractivitatea afecteaza evaluarea personalitatii”, spune specialista, citata de Daily Mail.

“Rezultatele arata ca atractivitatea este corelata pozitiv cu cele mai dezirabile trasaturi de personalitate”, adauga psihologul.

Capacitatea de a percepe instant atractivitatea a fost dobandita de-a lungul evolutiei

In mod uimitor, oamenii sunt capabili sa evalueze intuitiv chipurile, cu o viteza incredibila.

Studii mai vechi au aratat ca oamenii pot sa-si formeze o parere cu privire la un chip la numai 100 de milisecunde de cand l-au vazut.

Capacitatea de a percepe instant atractivitatea a fost dobandita de-a lungul evolutiei, considera expertii, fiind o modalitate prin care evaluam sanatatea si functia imunitara a unei persoane.

Obiceiuri banale care te imbatranesc si iti distrug frumusetea

Era deja cunoscut faptul ca atractivitatea influenteaza perceptia asupra personalitatii, iar oamenii au tendinta de a atribui trasaturi de personalitate pozitive persoanelor frumoase.

Insa studiile mai vechi au inclus doar participanti caucazieni si figuri caucaziene, iar Dr. Bates si-a dorit sa extinda experimentul asupra unui esantion mai variat, de 11.000 de persoane.

Printre tarile incluse in studiu au fost Marea Britanie, Statele Unite, Franta, Germania, Spania, Suedia, Argentina, Brazilia, Turcia, Australia, Noua Zeelanda, China, India, Thailanda si Africa de Sud.

Studiul arata ca exista un fenomen global de atribuire a unor trasaturi de personalitate pozitive persoanelor atragatoare.

Foto: Instagram/Thylane Blondeau