Ce il face de fapt fericit pe partenerul tau, in opinia psihologilor

1
De Maria Dima
18 dec. 2019

Bestsellerul lui Gary Chapman, “Cele 5 limbaje ale iubirii”, a facut valva peste tot in lume, invatandu-ne pe noi toti ca orice om intelege primitul si daruitul de iubire prin anumite gesturi care conteaza pentru el. Cele 5 sunt: cadouri, timp de calitate, contactul fizic, serviciile oferite, cuvintele de incurajare.

Lectia de capatai: schimbul de sentimente autentice nu se intampla de la sine. Pana aici, totul bine. Insa cele 5 chiar functioneaza pentru toata lumea? Specialistii in consiliere de cuplu folosesc tehnica asta in sedintelor lor? Exista ceva rezultate pe care ne putem baza sau doar suna bine si atat?

Stefani Goerlich, psihoterapeut din SUA, spune ca in ciuda faptului ca nu e o metoda bazata strict pe rezultate directe, este o practica importanta din munca ei. “In 8 din 10 cazuri, indiferent de natura problemei cu care se confrunta cuplul din fata mea, problemele sunt nascute dintr-o aliniere diferita a modului in care fiecare partener ofera si primeste afectiune”.

Limbajul iubirii e rama tabloului nostru sentimental

Odata ce ne raportam asa la modul in care cel de langa intelege sau asteapta sa primeasca iubire, e mai usor sa descifram reactiile si actiunile sale si sa le interpretam corespunzator.

“Daca a venit la mine cu o mica atentie, stiu ca asa vrea sa-mi arate ca ii pasa” – genul asta de gesturi se transforma din cadoul efectiv intr-un simbol clar al iubirii, daca cumva asta nu era evident pana acum.

Limbajul iubirii are nevoie de consecventa si asumare ca sa functioneze

Indiferent care e preferinta ta romantica si de ce ai nevoie ca sa functionezi intr-un cuplu, metoda ce foloseste limbajul iubirii functioneaza numai daca cei doi parteneri sunt in stare sa-si controleze si sa-si ajusteze comportamentul.

O relatie sanatoasa de iubire nu arata deloc ca-n povesti

Limbajul iubirii e o scurtatura a dialogului productiv

Nu are studii clinice in spate, dar nici nu trebuie sa privim aplicabilitatea acestei metode cu ochi pur critici, care se opresc la orice punct si virgula.

Acelasi specialist american sustine ca cele 5 limbaje ale iubirii nu fac altceva decat sa usureze calea dialogului si sa o directioneze spre cai eficiente de intelegere a celui de langa. Ne da voie sa ne exprimam asa cum are sens pentru noi si sa expunem dorintele noastre intr-o forma lesne de accesat de catre partener.

Ce reguli de aur trebuie sa respecti pentru a avea o relatie fericita

Ce se intampla daca nu reusim sa invatam limbajul de iubire de care are nevoie partenerul nostru?

Sentimentul ca nu poti raspunde asa cum ai vrea celui pe care il vezi mai presus de toti ceilalti nu e unul tocmai placut. Cand cuvintele sunt rastalmacite asa cum nici nu te-ai gandit ca ar fi posibil, cand gesturile sunt interpretate gresit si asteptarile raman neimplinite, e greu sa gasesti motive pentru a continua sa faci eforturi peste eforturi.

Limbajul de iubire al altor persoane e ca o limba straina. Asa cum un spaniol poate invata japoneza, oricine poate decodifica sentimentele si nevoile persoanei iubite, fie ele chiar scrise intr-o chirilica veche pe care nici autorul nu o mai intelege.

Esti fericita cu adevarat in relatie sau ti-e frica sa fii singura?

“Incompatibilitatea exista numai atunci cand lipseste disponibilitatea de a invata si de a raspunde dorintelor celuilalt”, declara Goerlich.

Foto: Getty Images.