Ce pierzi cand astepti de la cealalta persoana sa iti ceara scuze

1
De Irina Constantin
11 iun. 2022

Ati avut un conflict si acum astepti ca persoana in cauza sa iti ceara scuze pentru felul in care s-a comportat? Avem o veste proasta: tu esti cea care pierde.

De multe ori, in urma certurilor, una dintre parti ramane suparata si dezamagita. Ego-ul acestei persoane asteapta scuze si o forma de parere de rau. Problema este ca, de multe ori, scuzele intarzie sa apara din diverse motive.

Fie cealalta persoana nu considera ca a gresit, fie nu isi gaseste curajul de a te aborda. In orice caz, cea care pierde lucruri pretioase esti doar tu. Iata de ce!

Ce pierzi cand astepti scuze de la ceilalti?

1. Oferi puterea ta altcuiva

In primul rand, atunci cand ramai blocata intr-un conflict si astepti ceva din exterior, inseamna ca oferi toata puterea ta altcuiva. Asteptand scuzele nu faci decat sa lasi starea ta si cursul relatiei in mainile celuilalt, pierzand astfel puterea personala.

2. Intarzii vindecarea

Adesea, asteptarea scuzelor este acompaniata de o stare permanenta de tristete, frustrare, nervozitate sau regret. Iti tot spui ca, odata ce primesti scuzele, iti vei reveni din aceste emotii. Dar ce faci atunci cand scuzele nu vin? Exact: vindecarea si revenirea sunt intarziate pe o durata nedeterminata. Merita, oare, sa ramai aici?

Cele mai valoroase lectii de viata de invatat intre 20 si 30 de ani, conform unui psihoterapeut

3. Te fortezi sa suferi mai mult decat ai suferi in mod normal

Uneori, incheierea unei situatii – ceea ce poarta numele de closure – nu vine niciodata din exterior. Unele persoane pleaca si lasa in urma lor stari de confuzie, regret si tristete.

Tocmai de aceea, pentru a evita suferinta prelungita pe care nu o meriti, este datoria ta sa inchizi singura capitolul. Nu mai astepta scuzele, ci continua-ti viata ca si cum acestea nu mai conteaza. Starea ta de bine trebuie sa fie pe primul loc, mai presus de ego.

4. Ramai blocata in trecut

Desi este destul de evident din punctele de mai sus, asteptarea unei scuze te tine blocata intr-un trecut neplacut, in care este din ce in ce mai greu sa iesi. Cu cat vei astepta mai mult, cu atat iti va fi mai dificil sa te desprinzi de contextul in care te-ai afundat.

5. Ratezi momente frumoase

Ramanand blocata in trecut, iti va fi greu si sa vezi oportunitatile ce te-ar putea face fericita. Simpla asteptare ca un om sa iti ceara scuze si sa se revanseze pentru o situatie neplacuta pe care a creat-o te poate tine captiva intr-o stare negativa permanenta.

Dieta pe care a tinut-o Beyoncé pentru a arata incredibil la festivalul Coachella

Asadar, fii constienta de faptul ca absenta scuzelor nu spune nimic despre tine, ci mai degraba despre cealalta persoana. Ofera-i tu iertare si intelegere – acest lucru te va ajuta sa iti revii mai usor si sa traiesti fara regrete!

Foto: depositphotos.com