Ce sa faci cand primesti un mesaj enervant: Sfatul unui neurocercetator

1
De Maria Constantin
4 nov. 2021

Un mesaj negativ iti poate da ziua peste cap, insa ii poti bloca efectul nefast cu o abordare de tip mindfulness.

Ti se poate intampla oricand: in toiul unei zile de munca in care totul merge snur te trezesti cu o notificare pe ecranul telefonului sau pe cel al computerului. Tocmai ai primit un mesaj care iti strica tot cheful de lucru: poate cineva te critica, poate e o veste proasta, poate fostul iubit s-a gasit sa te caute tocmai acum. Mai enervant este ca iti pierzi concentrarea si eficienta chiar si dupa ceva timp de la primirea mesajului.

De fapt, esti protagonista nedorita a unui conflict, explica neurocercetatoarea Amishi Jha, autoarea cartii „Peak Mind”, in podcastul gazduit de Mind Body Green. „Trebuie sa-ti dedici mintea sarcinilor pentru care ai un deadline, sa-ti termini treaba, dar ai acest enunt negativ care te trage inapoi”, explica ea.

Ce poti sa faci intr-o asemenea situatie? Cum sa-ti controlezi atentia si sa faci fata anxietatii dupa ce primesti un astfel de mesaj? Jha are raspunsul.

O strategie gresita

In esenta, trebuie sa faci opusul a ceea ce simti. „Adesea, raspunsul obisnuit este sa dam deoparte, sa suprimam, sa ignoram un astfel de mesaj ca sa ne intoarcem la treaba. Este o strategie gresita”, arata experta. De ce? Pentru ca nu functioneaza niciodata. „O sa-ti apara notificarea intruna si de fiecare data cand o vezi, iti vine s-o strivesti”, spune Amishi Jha.

In loc sa cauti zadarnic sa ignori un asemenea mesaj, mai bine incerci o abordare de tip mindfulness: accepta si traieste fiecare emotie. „O abordare mindfulness inseamna ca mai intai sa intelegi si sa permiti reactia emotionala pe care o ai cand primesti mesajul”, explica Jha, adaugand ca e mai bine sa imbratisam emotiile in loc sa le inabusim, fara sa ne angajam in ele.

Daca ai nevoie de ajutor pentru a-ti gestiona emotiile, iti recomand Jurnalul Emotiilor, creat de Andreea Raicu impreuna cu psihologii Sorana Kapusta si Mirela Pop pentru a te ajuta sa faci pace cu tot ce simti.

Tehnica 54321: Exercitiul de mindfulness care te readuce in momentul prezent si te calmeaza profund

„E ca atunci cand ai un copil sau un prieten in aceeasi incapere in care incerci sa faci ceva – e acolo cu tine, iar tu stii ca atentia ta trebuie sa treaca dincolo de ceea ce faci acum. Nu-l ignori, dar nici nu intri in vorba cu el, nu-l negi, dar nici nu incerci sa-l redefinesti”, spune ea.

Cea mai buna abordare

In realitate este mai dificil decat suna, mai ales daca te-ai obisnuit sa-ti rezolvi problemele pe cont propriu. „Probabil ca sa incerci sa rezolvi problema nu ar fi cea mai buna abordare dintr-o perspectiva mindfulness, mai ales daca exista un deadline”, arata neurocercetatoarea.

Amishi Jha considera ca acesta ar fi un scenariu in care nu ai decat de pierdut: nu vei avea o imagine de ansamblu pentru a interactiona just cu mesajul si nici nu-ti vei termina treaba sau nu o vei face bine pana la sfarsitul zilei.

In concluzie, in loc sa incerci sa ingropi sentimentele pe care ti le provoaca, ia act de reactia emotionala fara sa incerci sa rezolvi pe loc problema. Aceasta abordare mindfulness te poate ajuta sa gestionezi mai bine emotiile negative si sa evadezi de sub influenta lor ca sa-ti poti duce la bun sfarsit sarcinile.

Foto: depositphotos.com