Cele mai importante lectii din facultate pe care nu le gasesti in manuale

lectii din facultate
1
De Maria Dima
14 mart. 2019

Anii de facultate sunt presarati cu examene de tot felul. Ai de-a face cu teste de personalitate si popularitate, colocvii emotionale din care afli din ce esti facut si grile cu subiecte diferite pentru suflet.

Facultatea te pregateste pentru viata reala si cariera, asa ca fii cu mare bagare de seama la toate lectiile din perioada asta si ai sa afli ca cele mai importante invataturi nu sunt gasite in cursuri!

Drumul tau e unic, nu lasa specializarea sa te limiteze

Alegerile pe care le facem la 18 ani nu trebuie sa ne defineasca intreaga existenta de acum incolo. Nimic nu e permanent si nu trebuie sa fii aceeasi persoana care ai fost ieri. Nu-i datorezi nimanui asta.

Daca simti ca nu ti se potriveste cariera aleasa, te poti indrepta spre altceva, la orice varsta si indiferent de titlul scris pe diploma de absolvire.

Esti responsabila de propria fericire si de drumul tau unic spre cariera visata. Asta implica si partea academica. Nu renunta la educatie si nici la atitudinea de student curios, mereu dornic de a afla mai multe. Daca legendarul chitarist Queen, Brian May, a putut sa-si ia diploma in matematica si fizica si apoi sa-si continue drumul in astrofizica si sa faca istorie in muzica in acelasi timp, totul e posibil!

Pentru mine, Ana este un exemplu! Ea m-a invatat ca iti poti schimba viata in orice moment

Dimploma nu iti garanteaza succesul

Punem prea multa presiune pe medii si note perfecte fara sa ne gandim ca un parcurs academic excelent nu garanteaza succesul pe viitor.

Sunt o multime de sefi de ani sau premianti de tot felul care, in ciuda victoriilor de la scoala, esueaza cu brio in viata. Cum este posibil asa ceva? Simplu, nimic din astea nu asigura un viitor stralucit, un job bun si nu duc la fericire absoluta. Nici macar talentul innascut nu prezinta o garantie in acest sens. In cel mai bun caz, faptul ca ne zbatem pentru note mai bune si rezultate mari e o marturie a potentialului. Este o datorie si o promisiune ce poate fi dusa la implinire numai prin munca.

Invata pentru tine, nu pentru examen

Cati dintre noi nu am avut profesori indragostiti de propria lor voce? Tot ce trebuia sa faci era sa reciti frumos din manual si gata examenul! Cati nu am facut maratoane de memorie pentru un examen, iar dupa ce am iesit din sala am uitat despre ce era vorba?

Reexamineaza motivele pentru care faci ceea ce faci: inveti pentru parinti, profesori, pentru respectul colegilor? O faci din disciplina, frica sau dorinta de a fi pe placul tuturor? Sau o faci pentru viitorul tau?

Suntem obisnuiti sa invatam pentru un examen, dar nu si pentru noi.

Succesul insa nu e compus din subiecte grila si nu poti copia de la vecinul de banca. Nu e un examen greu, dar peste care daca treci cu brio, esti asigurat pe viata. Ia orice provocare ca pe o ocazie de a investi in tine, indiferent daca vine sau nu cu un suport de curs. Curand, notele o sa fie doar un bonus si nu motivul in sine pentru care inveti.

Lucrurile pe care mi-as fi dorit sa le stiu la 20 de ani

Anturajul conteaza – Invata sa citesti oameni, nu numai carti

Se spune ca prieteniile din facultate dureaza o viata intreaga. Nimic nu te apropie mai mult decat pasiunea pentru aceeasi cauza sau emotia aceleiasi restante.

Daca ai avut curajul sa pleci din orasul tau in anii de studentie sau sa incerci ceva nou, continua seria indraznelilor si iesi din cercul tau de prieteni. E momentul perfect sa legi noi relatii, sa-ti dai voie sa te apropii de alti oameni. Aveti un context comun si asta e tot ce ai nevoie. Nu te stresa cu ganduri legate de ce parere o sa aiba unii si altii despre tine, ca o sa pari mai putin educat sau mai diferit. Cauta persoane interesante, care par sa stie mai multe decat tine si care aduc mereu un nou punct de vedere.

Cum sa fii o persoana placuta in fata celorlalti

Anturajul tau de acum o sa contribuie enorm la dezvoltarea ta emotionala, asa ca invata sa citesti oamenii. Fii cu bagare de seama la modul in care reactioneaza oamenii in situatii diferite.

Lumea iti arata din ce e facuta, daca esti atent la detalii. Vei gasi multe personaje tipice printre colegii tai, la fel ca cei din liceu, dar cu siguranta o sa intalnesti si multe persoane care nu se incadreaza in tiparele pe care le cunosteai pana acum. Cu cat mai multi oameni curiosi, creativi si competenti ai in jur, cu atat mai bine!

Foto: Shutterstock.com