Lucrurile pe care mi-as fi dorit sa le stiu la 20 de ani

1
De Alice Moisescu
14 dec. 2018

Inspirati de melancolia zilelor de decembrie, azi ne-am gandit sa vorbim despre momentele acelea ale tranzitiei de la adolescent la adult, cand poate ne-am fi dorit sa avem pe cineva aproape, care sa ne spuna sa incetinim, sa ne relaxam, sa ne bucuram de moment.

La 20 de ani, simti ca ai deodata responsabilitati si ca presiunea de a lua decizii devine tot mai apasatoare. Ca trebuie sa iti setezi o directia de viata clara pe care sa o si urmezi. Acum ca m-am maturizat imi dau seama ca nu era sfarsitul lumii si ca as fi fost, poate, mai productiva daca m-as fi relaxat si as fi lasat lucrurile sa se intample. Poate as fi vazut cu mai multa claritate ceea ce imi doresc de fapt.

Daca te afli fix in perioada aceea derutanta sau pur si simplu vrei sa aplici acum ce nu ai stiut sa aplici atunci, iti voi impartasi lucrurile pe care eu imi doresc sa le fi stiut la 20 de ani.

Viata este un continuu proces de dezvoltare

Chiar daca fiecare pas la 20 de ani va fi unul facut cu teama, vrem sa stii ca noi, oamenii, ne dezvoltam permanent. Astfel ca teama de esec nu ar trebui sa te sperie sau sa te limiteze in vreun fel. Indrazneste sa iesi din zona de confort si sa experimentezi cat mai mult – acum este perioada ideala pentru a face asta!

Traieste prezentul

De cate ori nu ne surprindem gandindu-ne la ceea ce s-a intamplat in trecut sau facandu-ne griji legate de viitor? Din pacate, uitam sa fim prezenti si sa traim ceea ce AZI ne ofera. Trebuie sa invatam, astfel, sa ne concentram pe ceea ce putem controla, adica exact pe momentul in care ne aflam ACUM. Daca reusim sa traim clipa, prezentul si nu ceea ce s-a intamplat ieri sau ce va fi saptamana viitoare, vom avea de castigat pe toate planurile – social, profesional, personal.

Un exercitiu foarte util in acest sens ar fi meditatia.

Esti responsabil de propria fericire

Deseori asteptam de la cei de langa noi – parinti, iubiti, prieteni – sa ne faca fericiti. De aceea, atunci cand avem asteptari, avem parte si de dezamagiri care vin la pachet cu ele…

Nu te lasa ghidat de stereotipurile societatii. Alege sa traiesti liber. Urmeaza-ti instinctul si nu cauta validarea de la ceilalti. Fii idealist, dar priveste viata ca pe o calatorie, nu ca pe o destinatie.

Miscarea, o dieta sanatoasa si iubirea te vor ajuta sa atingi un echilibru intre minte, corp si suflet. Fii mai atent, asadar, la acestea trei.

Cumpara experiente si nu lucruri

Obisnuim sa punem prea mult pret pe lucrurile materiale, astfel ca uitam ca adevaratele lucruri care ne bucura realmente sufletul sunt experientele traite: calatoriile intr-un loc nou, energia unui concert al trupei preferate, momentele romantice in doi…

Fericirea nu trebuie sa depinde de lucrurile materiale. Experientele traite sunt cele care au potentialul de a ne schimba si de a ne deschide totodata usi catre noi perspective si catre oameni interesanti.

Fii recunoscator pentru ceea ce ai

Sentimentul de neajuns, de nemultumire… poate crea frustrare. Iar aceasta frustrare, alimentata de ceea ce vedem in jurul nostru poate duce la invidie, complexe si pierderea increderii de sine, sentimente care sunt total potrivnice dezvoltarii personale.

Schimba, asadar, aceasta atitudine cu una pozitiva, optimista, care te poate ajuta sa evoluezi si sa fii recunoscator pentru ceea ce ai in acest moment.

Ai rabdare

Invata sa ai rabdare! Nu te lasa prins in graba care pune atat de multa stapanire pe vietile noastre in ziua de azi…

Gaseste-ti propriul ritm si fii pregatit pentru momentul in care timpul iti va acorda o sansa. Totul tine de sincronizare!

Fii consistent in tot ceea ce intreprinzi

Ni se spune adesea ca ecuatia succesului consta in talent si muuuuuulta munca! Cu siguranta ca succesul nu vine peste noapte. Poate doar daca esti extrem de norocos. Asa ca gaseste ceea ce iti place sa faci si acorda-ti timp. Persista.

Ce bine ar fi fost daca am fi stiut toate aceste lucruri la 20 de ani, nu-i asa? Odata ce le intelegi si le aplici, viata va fi doar… poezie. Important e sa incepi!

Foto: Shutterstock.com