Convingeri toxice care te impiedica sa atingi succesul. Renunta la vechile tipare de gandire!

1
De Daniela Mitran
23 feb. 2020

Mindsetul sau modul de gandire este ceea ce iti dicteaza viata. Doar tu esti responsabila pentru experientele pe care le ai si doar de tine depinde fericirea ta.

Creierul este precum un echipament hardware, iar mintea este precum un software. Modul in care ti-ai setat sa gandesti are impact direct asupra experientelor zilnice. Acele convingeri toxice care te impiedica sa atingi succesul sunt rezultatul gandirii tale.

In momentul in care incepi sa privesti totul intr-o maniera negativa si sa crezi ca nu poti face mai mult, toate situatiile pe care le vei intalni vor reflecta ceea ce gandesti. Experientele pe care le traiesti vor prinde un alt contur in momentul in care iti vei schimba abordarea. Este esential sa renunti la vechile tipare de gandire si la convingerile toxice si sa adopti un mod sanatos de a privi orice situatie.

Odata ce ai reusit sa iti schimbi mindsetul, vei descoperi ca viata ta se va schimba complet.

Iata, asadar, care sunt tiparele de gandire la care trebuie sa renunti:

1. „Cand voi avea succes, lumea ma ma invidia.”

Este o convingere pe care o au foarte multi oameni, si este toxica. E firesc sa te gandesti ca vei crea invidii, insa in aceleasi timp acest mod de a privi lucrurile te va impiedica sa atingi succesul. Aceasta convingere ia nastere din tendinta de a-i judeca pe ceilalti si nu-ti da voie sa evoluezi pe plan profesional si personal.

2. „Tot ce fac poate fi inteles gresit de ceilalti.”

Aceasta gandire ia nastere din teama de a nu fi judecata de ceilalti. Este absolut normal sa crezi ca actiunile tale vor fi privite intr-o maniera negativa, insa este timpul sa renunti la acest tipar de gandire. Nimeni nu este atat de preocupat de viata altora. Oamenii sunt egoisti, iar din acest motiv vor fi mult mai atenti la ceea ce fac ei.

3. „Nu am pregatirea necesara sa fac ceea ce imi doresc cu adevarat.”

Este un mindest care te impiedica din start sa atingi succesul. Nu stii ce nu poti sa faci daca nu incerci. Aceasta teama apare din cauza ca te gandesti prea mult la ce vor spune alte persoane despre tine. Iti faci prea multe scenarii si te gandesti prea mult ca se va crea o perceptie negativa despre tine. Fa-ti curaj sa incerci lucruri noi, iesi din zona de confort si fa tot posibilul sa evoluezi. Nimic nu te poate impiedica sa faci ceea ce iti doresti.

4. „Sunt o persoana care va avea mereu dificultati financiare.”

Problema legata de bani este si ea pe lista de convingeri toxice care te impiedica sa obtii succesul. Daca privesti aspectul financiar intr-o maniera negativa, vei fi constant in aceeasi situatie. Este esential sa iti schimbi modul de gandire in ceea ce priveste situatia financiara pe care o ai. Evita sa afirmi ca ai probleme cu banii. In schimb, gandeste-te ca situatia ta actuala este doar una provizorie.

5. „Daca fac ceva neobisnuit, lumea va rade de mine.”

Atragand atentia asupra ta prin afirmatii negative ii incurajezi pe ceilalti sa faca la fel. Oamenii vor incepe sa creada ca este normal sa glumeasca pe seama ta, sa te desconsidere sau sa iti atribuie unele defecte. Daca vrei ca lumea sa aiba o parere mai buna despre tine, adopta atitudinea potrivita. Si ai tu insati o parere buna despre tine.

6. „Oamenii ma vor judeca in functie de progresul pe care il fac.”

Din nou, este o convingere care te impiedica sa evoluezi. Fiecare persoana „creste” in ritmul sau. Nu exista „mai tarziu” sau „mai devreme”, ci exista timpul potrivit pentru a face unele lucruri sau nu. Nu te judeca la fiecare pas si nu iti analiza fiecare decizie. Ai incredere in tine si acorda-ti rabdare. Vei reusi sa iti gasesti drumul in viata!

7. „Nu voi fi niciodata suficient de buna.”

Renunta la aceasta convingere toxica. Nu ai nevoie sa te descurajezi singura, sa iti anulezi orice sansa de a face progres sau de a-ti oferi posibilitatea sa vezi ca lucrurile se pot schimba. Sa crezi ca nu esti suficient de buna inseamna sa iti creezi un mindset in baza unor informatii colective, subiective. Poate ca vor fi momente in care nu vei fi suficient de pregatita pentru a face un lucru, insa orice poate fi imbunatatit. Daca iti doresti sa inveti lucruri noi, vei reusi. Insa este nevoie de timp.

Foto: Getty Images.