Cum putem trece peste o perioada de schimbare din viata noastra

perioada de schimbare
1
De Roxana Harcovei
23 sept. 2018

Cred ca fiecare dintre noi trece la un moment dat printr-o schimbare majora in viata. Fie se muta intr-o alta tara, isi gaseste un alt job, isi intemeiaza o familie, trece peste un divort sau orice altceva.

Aceste schimbari sunt uneori inevitabile, neplacute de cele mai multe ori, insa cu siguranta ne pot aduce beneficii daca suntem dispusi sa primim totul exact asa cum este.

Cu cat crestem intervin din ce in ce mai multe schimbari in viata noastra si atunci le resimtim cel mai mult pentru ca atunci suntem mai constienti de ceea ce ni se intampla. Aceste schimbari, chiar daca sunt in bine, ne afecteaza intr-un fel sau altul si ne induc o stare de confuzie. Oamenii sunt atrasi de nou insa le este si frica de el.

De-a lungul timpului am trecut prin schimbari constante.

In 3 ani m-am mutat de 4 ori in tari si orase diferite. Ultima mutare m-a obligat intr-un fel sau altul sa pierd un an de studiu, din cauza diferentelor sistemului de invatamant. In liceu m-am mutat de 3 ori in clase diferite. La 12 ani a trebuit sa trec peste divortul parintilor mei, iar la 16 ani am ales sa invat cum sa imi iau viata in maini si sa traiesc singura, pentru ca asta era decizia cea mai potrivita pe care puteam sa o iau atunci. La 17 ani am trecut peste decesul bunicii mele, care a fost diagnosticata cu cancer, si tot atunci am invatat sa ies din depresie.

Aceste schimbari radicale au fost dure si mi-a fost extrem de greu sa le accept si sa trec peste ele. Si acum imi amintesc cum ma intrebam: ’’Cand o sa se opreasca odata totul? Cand o sa am stabilitate si liniste, fara sa apara ceva care sa ma faca sa sufar sau sa ies continuu din zona de confort?’’.

Intr-adevar, mi-a fost extrem de greu si nu-mi placea deloc ceea ce mi se intampla.

Am fost atat de nemultumita si de nefericita, dar doar pana cand mi-am dat seama ca nimeni nu poate sa faca ceva in acest sens decat eu insami. Nu puteam schimba circumstantele, nu puteam schimba mediul in care ma aflam si nu puteam schimba ceea ce simteam cu adevarat, insa puteam schimba un singur lucru – atitudinea mea.

„Daca nu schimbi nimic, nimic nu se schimba.”  – Tony Robbins

Am invatat ca ceea ce conteaza este modul cum aleg sa privesc schimbarile dificile din viata mea.

Conteaza atat de mult atitudinea pe care o adopt si ea trebuie sa fie una pozitiva indiferent de situatiile prin care trec. Dupa un eveniment neplacut, mintea mea este invadata de ganduri, acestea se transfoma in actiuni, iar mai apoi in obiceiuri. Daca am o atitudine pozitiva, voi cauta partea plina a paharului, ma voi concentra sa gasesc oportunitati si sa ma bucur de perioada dificila in care ma aflu, pentru ca ea ma maturizeaza si ma slefuieste. Si intr-un final voi fi fericita chiar daca situatia in care ma aflu nu este tocmai cea pe care mi-o doresc.

„A exista inseamna a te schimba; a te schimba inseamna a te maturiza; a te maturiza inseamna a te slefui la nesfarsit.” – Henri Bergson

Totul porneste de la mindset-ul potrivit

Suntem ceea ce gandim. De exemplu, mi-a fost foarte greu sa accept ca trebuie sa stau fara familie de la o varsta atat de frageda si sa invat sa lupt pentru ce imi doresc. M-am plans destul de mult in perioada aceea, pana sa-mi dau seama cat de multe castig. Am ales sa imi indrept atentia spre beneficii. Si acestea sunt:

  • Am invatat sa fiu independenta si sa ma descurc in orice situatie, astfel ca acum nimic nu ma mai sperie, poate doar ma emotioneaza pe moment.
  • Am invatat ce inseamna responsabilitatea si organizarea.
  • Am invatat ca pot sa fiu fericita cu mine insami, fara sa am in permanenta pe cineva in jurul meu.
  • M-am cunoscut pe mine insami si am invatat sa fiu atenta la nevoile mele.
  • Am invatat sa fiu flexibila si sa nu ma inspaimante o schimbare, ci sa caut mereu oportunitatile care pot veni o data cu ea.
  • Am invatat sa fiu realista si echilibrata, sa imi controlez emotiile si sa le duc eu acolo unde imi doresc sa ajunga.
  • Am invatat sa stiu ceea ce vreau cu adevarat de la mine, de la cei din jurul meu si de la viata.
  • Am invatat sa accept oamenii asa cum sunt.

„In fiecare moment deciziile pe care le iei pot sa-ti schimbe cursul vietii pentru totdeauna.” – Tony Robbins

Ma bucur si sunt multumita pentru toate schimbarile radicale prin care am trecut, pentru ca daca nu as fi trecut prin ele nu as fi fost cine sunt astazi. M-au maturizat si m-au pregatit pentru ceea ce urmeaza, iar acum stiu ca orice lucru negativ aduce cu sine ceva pozitiv, ceva care sa ne ajute sa evoluam si sa devenim cine ce ne dorim sa fim.

Foto: Shutterstock.com