Cum sa fii mai productiva la birou: 3 metode eficiente pentru a nu te mai lasa distrasa

1
De Irina Constantin
26 iul. 2019

Acum compui un email, iar peste zece secunde te surprinzi verificand notificarile de pe telefon?

Parca devine din ce in ce mai greu sa ramai concentrata. Cum sa fii productiva la birou cand ai in jur atatea lucruri ce iti distrag atentia? Mesaje pe chat, comentarii pe Facebook, story-uri pe Instagram.

Nu numai social media iti intrerupe flow-ul de lucru. Chiar si un email nou iti poate muta atentia instantaneu de la alta sarcina de care te ocupai pana atunci.

Cum sa fii mai eficient la birou in 2019?

Conform unui studiu recent publicat in Harvard Business Review, ne verificam telefonul de 150 de ori pe zi. Simpla citire a unui SMS te poate deconcentra atat de tare incat vei avea nevoie de alte 11 minute pentru a-ti reintra in ritm.

Si atunci, cum poti fi productiva la birou, fara ca atentia ta sa zboare din zece in zece minute?

1. Noteaza-ti obiceiurile intr-un jurnal

Actiunile pe care le faci zilnic, pe pilot automat, iti pot spune multe despre productivitatea ta. Pentru a le constientiza si pentru a le putea analiza, fa-ti un obicei din a-ti documenta activitatea de zi cu zi intr-un jurnal. Nu trebuie sa o faci tot timpul; doua saptamani consecutive sunt suficiente pentru a desprinde concluzii.

Tehnica Pomodoro sau cum sa te organizezi in cel mai eficient mod posibil

Toate aceste lucruri te vor ajuta sa observi niste patternuri destul de puternice si sa determini cum sa fii mai productiva la birou, schimband anumite elemente sau fiind mai prezenta.
2. Ia pauze constiente

Sa recunoastem, nimeni nu poate fi productiv non-stop, de cand intra in birou si pana la finalul zilei. Cand te simti distrasa de fiecare zgomot din jur, s-ar putea sa ai nevoie de o pauza in adevaratul sens al cuvantului.

Exercitii simple care te ajuta sa te dezmortesti la birou

Important este sa constientizezi acele momente, sa iti notezi unde ai ramas si sa te ridici de la birou. Fa o plimbare, iesi la o cafea cu una dintre colege sau, pur si simplu, intinde-ti corpul si respira adanc.

3. Elimina sursele de distragere a atentiei (sau ascunde-le cat mai bine)

Daca iti tii telefonul pe masa, chiar langa laptop, vei fi tentata sa il ridici ori de cate ori vibreaza. Stii foarte bine ca nu poti rezista atunci cand ecranul se aprinde, iar pe display apare logo-ul Instagram!

De aceea, daca te tot intrebi cum sa fii productiva la birou, raspunsul e simplu: elimina orice distractie posibila. Lasa telefonul in sertar sau in geanta si verifica-l doar atunci cand stii ca este in regula sa o faci.

Acelasi lucru este valabil si pentru laptop! Inchide tab-urile in care tii retelele sociale, articole interesante gasite pe net sau emailul personal. In cazul in care chiar vrei sa te ocupi de ceva, salveaza linkurile utile, fa-ti cateva notite si revino mai tarziu asupra lor.

Foto: Shutterstock.com