Tehnica Pomodoro sau cum sa te organizezi in cel mai eficient mod posibil

cum sa te organizezi
1
De Irina Constantin
15 mai 2019

Unele dintre noi prefera sa lucreze ore in sir, fara pauza, atunci cand isi gasesc inspiratia, pasiunea sau au foarte multe sarcini de indeplinit. Alte persoane nu pot ramane concentrate mai mult de zece minute. Acestea au nevoie de o pauza ca sa citeasca notificari sau sa verifice ultimele postari de pe Instagram.

Niciuna dintre aceste metode nu este eficienta pe termen lung. Daca vrei sa inveti cum sa te organizezi mai bine, este nevoie sa renunti la maratoanele de munca, precum si la pauzele haotice si deloc productive.

Dozeaza-ti timpul: 4 metode eficiente de a te organiza mai bine

Cu mult timp in urma, in anii ’80, autorul Francesco Cirillo a publicat cartea „Tehnica Pomodoro”. Desi, in prezent, ritmul vietii noastre este diferit, aceasta tehnica este eficienta si va avea rezultate extraordinare daca este aplicata corect.

Ce este tehnica Pomodoro

Numele acestei tehnici ne duce cu gandul la gastronomia italiana, ceea ce nu este un lucru gresit. Cand era student, inventatorul strategiei folosea un timer de bucatarie in forma de rosie, iar obiectul l-a inspirat in crearea tehnicii. Astfel, metoda de gestionare a timpului poarta si astazi numele „muzei”.

In esenta, tehnica Pomodoro te invata sa iti imparti timpul in intervalele perfecte pentru a da cel mai bun randament. Mai exact, regula este urmatoarea: 25 de minute lucrezi, apoi te relaxezi timp de 5 minute.

Cum sa iti gasesti timp pentru tine in cele mai aglomerate zile

Atentie! Cele 5 minute de pauza trebuie sa fie petrecute in afara mediului de lucru. Cu alte cuvinte, timp de 5 minute nu ai voie sa iti notezi idei legate de taskuri, sa verifici emailuri sau sa te gandesti ce urmeaza sa lucrezi. In mod similar, cele 25 de minute de munca nu au voie sa fie intrerupte de notificari, mesaje sau alte distractii.

Cum sa te organizezi cu ajutorul acestei tehnici

1. Stabileste-ti un obiectiv clar

Inainte de a incepe munca efectiva, este nevoie sa iti stabilesti un scop. Poate vrei sa termini un proiect, sa te ocupi de o anumita categorie de sarcini sau sa te gandesti la idei noi.

Important este sa te asiguri ca ai un punct in care vrei sa ajungi la finalul sesiunii de lucru. Acesta te va ajuta sa monitorizezi progresul si sa stii cand este momentul sa te opresti.

2. Lucreaza 25 de minute fara intreruperi

Dupa ce stii care este scopul muncii tale, apuca-te de treaba si timp de 25 de minute pune-ti telefonul pe modul silentios si inchide tab-urile din browser care te-ar putea distrage (Facebook, Instagram, YouTube, un articol interesant pe care l-ai gasit mai devreme).

Fa tot ceea ce este nevoie pentru a te putea concentra numai pe sarcinile tale si canalizeaza-ti toata energia in acel loc.

3. Ia o pauza de 5 minute

Atunci cand cele 25 de minute au luat sfarsit, noteaza-ti unde ai ramas si apoi schimba atmosfera. Mergi in alta camera, verifica-ti retelele sociale, bea un pahar cu apa, ia o gustare sau asculta doua piese preferate.

La fiecare pauza luata, deseneaza o rosie in agenda. Daca ai strans mai putin de patru rosii, pauza urmatoare va fi de 5 minute. Daca ai ajuns la 4 rosii desenate – adica doua ore de lucru – vei lua o pauza mai lunga, intre 15 si 30 de minute.

In scurt timp, vei observa ca aceasta tehnica te ajuta sa inveti cum sa te organizezi mai eficient si sa ramai concentrata pe taskuri, insa fara a te epuiza.

Cand stim ca lipsa chefului de munca se transforma in epuizare?

Daca Pomodoro iti surade, poti folosi metoda clasica (desenarea rosiilor pe o agenda sau un post-it) sau poti cauta online aplicatii realizate  dupa aceasta tehnica. Ele vor nota statusul pentru tine si te vor anunta cand trec cele 25,  respectiv 5 minute.

Foto: Shutterstock.com