Cum sa identifici si sa integrezi o emotie in 4 pasi simpli

1
De Minerva Mircea
17 mai 2022

Cum te simti acum? Esti relaxata, intinsa pe canapea citind din telefon articolul pe care tocmai l-ai deschis?

Sau mai degraba obosita, incarcata de grijile de peste zi, stand cu umerii adunati la birou in fata calculatorului, incercand sa rupi cateva momente doar pentru tine? A fost o zi buna, pozitiva, cu intalniri care te-au incarcat cu energie, sau dimpotriva, plina de probleme si intalniri de care nu aveai deloc chef? 

S-ar zice ca e usor sa spunem cum ne simtim, intr-o realitate in care totul in jur vorbeste despre planul emotional, dar chiar stim sa spunem cum ne simtim? 

Cat de usor ne este sa identificam emotiile?

Adevarul este ca rapiditatea cu care ne traim vietile ne expune unei multitudini de emotii si stari, si de foarte multe ori nu reusim sa distingem intre ele. 

Emotiile nu sunt ceva simplu de explicat. In jurul unei singure emotii se deruleaza un intreg proces:  de fiecare data cand suntem supusi unui anumit stimul, sa spunem un zgomot, un miros, o imagine, corpul nostru initiaza un raspuns fiziologic, o descarcare chimica si un anumit comportament. Este un proces care angreneaza cele mai importante organe, neurotransmitatorii si sistemul limbic. Acesta din urma este cea ma veche parte a creierului nostru, plin de retele neuronale stravechi care activeaza emotiile si controleaza raspunsul de tip „lupta sau fugi”- acela care are grija sa facem cele mai bune alegeri in conditii de stres.

Jurnalul Emotiilor, 97 lei, shop.andreearaicu.ro

Emotiile sunt de cele mai multe ori responsabile pentru felul in care ne traim viata: de la oamenii cu care ne inconjuram sau jobul pe care il alegem, pana la felul in care interactionam cu ceilalti, la alegerile pe care le facem sau cum actionam in anumite situatii.

4 zodii care traiesc periculos: le place sa fie pe muchie de cutit si sa-si asume riscuri

Ele sunt vitale pentru ca ne ofera informatii importante cu privire la valorile noastre, le felul in care percepem anumite experiente, la nevoile noastre, la ce ne place sau nu ne place. 

De foarte multe ori emotiile sunt dureroase si ne pun la incercare, asa ca alegem sa le ignoram; sau, daca am fost obisnuiti din copilarie ca emotiile sunt deranjante sau chiar rusinoase, le reprimam complet. Desi asta poate functiona pe termen scurt, pe termen lung lucrurile nu mai stau la fel: emotiile reprimate isi gasesc intotdeauna o cale de a se manifesta. Si de cele mai multe ori, cand se ajunge la asta, organismul nostru este sever afectat, fie la nivel psihic – afectiuni de tipul depresiei, anxietatilor generalizate sau fobiilor – fie la nivel fizic – ulcere, sindromul colonului iritabil, boli autoimune, afectiuni ale pielii sau, uneori, chiar si cancer. 

Este teribil de complicat sa ne gestionam starile emotionale atunci cand habar nu avem care ne sunt nevoile sau ce anume simtim. 

PATRU PASI PENTRU IDENTIFICAREA EMOTIEI

1. CE SIMT? 

Emotiile nu sunt bune sau rele. Ele pur si simplu sunt, indiferent de senzatia pe care o provoaca in corp. Nu trebuie sa simti vina atunci cand reusesti sa identifici emotia. Nu esti una cu emotiile tale!

Ia-ti cateva momente si respira, observa ce se intampla in corp. Opreste gandurile care vin cu rapiditate in intampinare, nu te mai judeca pentru ceea ce simti. Daca ti se pare complicat sa numesti emotia, poti folosi si un tabel cu toate emotiile pentru a te putea ghida in acest demers. 

2. UNDE SIMT EMOTIA?

Incearca sa-ti vizualizezi corpul si sa il scanezi. Unde se resimte tensiune sau rigiditate, poate chiar durere surda, este locul in care s-a fixat emotia. Stai cu ea, observa cum se simte locul respectiv. Este un moment foarte bun pentru a te conecta la tine insati si la emotia ta. Fa pace cu ceea ce resimti in corp. Respira concentrandu-ti atentia la locul respectiv. Odata ce o observi, vei vedea ca intensitatea incepe sa scada.

Cele mai bune alimente care sustin sanatatea creierului – Lista completa

3. DE CE SIMT ASTA?

Emotiile nu sunt aproape niciodata rationale. Ele pot sa fie generate de un eveniment prezent, sau de un stimul care aminteste de o experienta trecuta. De asemenea, ele vin in continuarea unei perceptii asupra unei persoane sau situatii: daca cineva ti se pare arogant sau nepoliticos, s-ar putea sa simti furie fata de persoana respectiva. Analizeaza putin contextul in care a aparut emotia si vezi daca poti sa gasesti declansatorul ei. 

Nu uita ca o emotie sta in corp nu mai mult de 9 secunde. Orice emotie care dureaza mai mult de atat este o stare emotionala si este mentinuta de gandurile cu privire la emotia initiala. Ai grija ce ganduri rulezi in continuarea emotiei!

4. DE CE AM NEVOIE ACUM? 

Este un pas foarte important care ajuta la integrarea emotiei si la autoreglarea de care ai nevoie pentru a redeveni calma si relaxata. Atentia la propriile nevoi aduce, pe termen lung, o stare de echilibru interior care te ajuta sa traiesti in armonie cu tot ceea ce este. De fiecare data cand identifici o emotie, acorda-i atentia necesara ca sa poti vedea ce se afla in spatele ei. Poate e vorba de mai multa atentie de la cei dragi, poate e vorba doar de timp cu tine insati, un somn bun sau o recompensa draguta, dar in oricare dintre cazuri, fii acolo pentru tine!

Nu e ceva usor de facut, mai ales la inceput. Este important sa tii minte ca atunci cand dam drumul emotiilor captive, ne eliberam si de puterea pe care credem ca ele o au asupra noastra.

Foto: depositphotos.com