Singura situatie in care furia este buna: Ce au descoperit cercetatorii

1
De Maria Constantin
19 nov. 2023

Ce anume iti trebuie pentru a atinge un obiectiv? Recunostinta, entuziasm sau altceva? Potrivit unei cercetari, cand vine vorba de atingerea unui obiectiv, s-ar putea chiar sa vrei sa te enervezi din cauza asta.

Autorii unui studiu publicat in Journal of Personality and Social Psychology au vrut sa inteleaga rolul furiei in atingerea obiectivelor. Pentru acest lucru, ei au facut o serie de experimente cu peste 1.000 de participanti si au analizat date separate ale altor peste 1.400 de subiecti, relateaza Mind Body Green.

Experimentele au implicat participanti carora li s-au aratat diferite imagini si au avut diferite emotii, de la amuzament la tristete, de la furie la o stare neutra. Apoi subiectii erau confruntati cu diferite provocari, precum completarea unor cuvinte incrucisate, jocuri video etc.

Efectele benefice ale furiei

Potrivit datelor analizate, cercetatorii au urmarit sondajele din alegerile prezidentiale americane privind intentiile de vot.

S-a observat ca furia a facut o diferenta in comportamentul oamenilor si in atingerea obiectivelor. Aceasta reactie a imbunatatit capacitatea subiectilor de a-si atinge obiectivele in experimentele care au implicat jocuri, iar uneori a scurtat si timpul de reactie. Aceste efecte benefice ale furiei au fost mai consistente cand obiectivele erau mai provocatoare.

In ce priveste sondajul referitor la alegeri, participantii care au spus ca s-ar infuria daca preferatul lor nu ar castiga, au fost mai dispusi sa mearga la vot.

„Aceste descoperiri demonstreaza ca furia creste efortul indreptat spre atingerea unui obiectiv, ajutand frecvent la obtinerea unui succes mai mare”, a explicat autoarea studiului, Heather Lench, intr-un comunicat.

Ce poate sa faca furia

Furia este considerata de obicei o emotie negativa care trebuie controlata sau reprimata, dar rezultatele studiului arata ca poate actiona ca o forta motivationala cand e indreptata spre atingerea unui obiectiv.

Lench noteaza ca este bine sa lupti pentru fericire, dar o combinatie de emotii, chiar si emotii negative, cum ar fi furia, poate fi utila si da cele mai bune rezultate.

Pierce Brosnan spune ca meditatia il ajuta sa-si pastreze intotdeauna calmul: „Nu ma enervez. Unde s-ar duce acea furie?”

„Cercetarea noastra adauga la dovezile tot mai numeroase ca un amestec de emotii pozitive si negative sprijina o stare de spirit buna si ca folosirea emotiilor negative ca instrumente poate fi foarte eficiente in unele situatii”, a explicat ea.

Cheia este, desigur, sa-ti folosesti furia ca un combustibil pentru actiuni inspirate, in loc sa o lasi sa te roada pe dinauntru. Furia ne poate indrepta spre ceea ce pretuim, spre limitele noastre. Cand suntem furiosi, putem folosi aceasta stare pentru a ne atinge obiectivele.

Foto: Freepik.com