Cum sa-ti pregatesti creierul pentru situatiile de criza: Sfaturile expertilor

1
De Maria Constantin
31 mart. 2020

Principala sarcina a creierului este sa ne tina in siguranta. El proceseaza toate situatiile si emotiile pe care le traim si trebuie pregatit pentru a face fata momentelor de criza.

Real sau potential, pericolul ne determina creierul sa intre in modul de aparare. Iar pe masura ce pandemia se intinde pe intreaga planeta, efectul este resimtit de toata lumea. Dar daca nu ne aflam intr-un pericol imediat, ne putem controla teama? – se intreaba Mind Body Green.

Publicatia a discutat cu psihoterapeutul Padma Ali care a analizat mecanismul uman de raspuns la frica. Specialista ofera, totodata, patru solutii pentru a ne antrena creierul sa raspunda mai bine la situatiile de criza.

Cum functioneaza creierul intr-o situatie de criza

Sarcina principala a creierului este sa ne mentina in siguranta. El face inima sa bata, ii spune corpului cand trebuie sa manance, iar cand e confruntat cu o criza, intra automat in modul numit „lupta sau fugi”.

„Daca ai avut vreodata un raspuns panicat la o criza, fie ca a fost o reactie la explozia unui cauciuc, pierderea portofelului sau la alt episod mai mult sau mai putin sever, reactia ta este prestabilita pentru aceasta criza”, explica Ali.

Pe de alta parte, modul in care percepi lumea in mod normal va influenta raspunsul tau la situatia actuala. „In general, vezi viata ca pe ceva care ti se intampla tie. Te simti de obicei sufocat si fara speranta? Daca da, ai aceasta reactie si acum”, arata psihologul.

Trebuie sa ne implicam mai mult in viata noastra pentru a schimba modul in care vedem lumea. Dar cum putem face acest lucru?

Cum iti antrenezi creierul

Sunt cateva lucruri pe care le poti face, arata specialista citata.

1. Accepta-ti sentimentele, nu te lupta cu ele

„Cand simtim ceva care nu ne convine avem tendinta sa blocam aceste sentimente”, spune Ali. Fie ca ne uitam la televizor, mancam ceva sau folosim retelele de socializare, adesea folosim aceste activitati ca pe un mod de a evita emotiile. „Nu poti schimba cum te simti, dar poti schimba felul in care raspunzi la aceste emotii”, arata ea.

Danseaza in living, gateste ceva bun sau fa o activitate fizica usoara in casa, adaugand astfel ceva nou in rutina zilnica din perioada izolarii sociale, este indemnul specialistei.

2. Fii ingaduitoare cu tine insati

Anxietatea poate sa-ti creeze un sentiment de frustrare si astfel ajungi sa te simti coplesita. E momentul sa te opresti si sa-ti spui ca totul este in regula, ca totul va fi bine. „Ne confruntam cu vremuri fara precedent, asa ca e normal sa te simti asa”, explica psihologul.

Ali este convinsa ca te vei simti mai bine daca te vei trata ca si cum ai imbratisa un caine sau un copil mic. „Cei mai multi clienti imi spun ‘ar fi trebuit sa fac asta’ sau ‘ar fi trebuit sa fac ailalta’. Ar trebui sa incetam sa ne reprosam ca nu am facut una sau alta”, arata ea, subliniind ca aceste regrete nu fac decat sa ne sporeasca frustrarea.

3. Mediteaza

Ca si acceptarea, meditatia este un mod de a te impaca cu disconfortul. „Convietuirea cu anxietatea si cu teama te ajuta sa le amutesti”, spune experta.

Practicarea meditatiei te ajuta sa treci mai usor la actiuni care te vor ajuta in viitor. „Daca te obisnuiesti cu emotiile puternice, atunci ele vor trece prin tine. In caz contrar, acestea vor reaparea sub forma unor obiceiuri rele. „E ca un joc Whac-A-Mole, emotiile nu dispar niciodata, ci reapar in forme diferite”, spune ea.

4. Respira

Respiratia este o resursa simpla si benefica pe care toti ar trebui sa o folosim. „E o ancora care te ajuta sa ramai prezenta in momentul acesta”, crede Ali.

Sunt o multe tehnici de respiratie. Cea folosita de Ali e simpla:

– gaseste punctul din corpul tau in care se manifesta durerea sau disconfortul (capul pieptului, dureri de cap, dureri de stomac).
– pune palma dreapta pe locul respectiv.
– respira si inspira. Cu fiecare expiratie, concentreaza-te pe eliberarea de durere sau de disconfort.

Cele 4 beneficii ale meditatiei despre care probabil nu ai auzit

Aceasta actiune te poate ajuta sa-ti limpezesti mintea si sa te ancorezi in momentul actual. E o metoda mai buna decat sa te lasi coplesita de sentimentele de anxietate si gandurile apasatoare precum „ce-o sa fie daca”.

Trebuie sa ai grija de tine!

„Creierul iubeste ceea ce ii este familiar. Are nevoie sa stie ce se intampla maine si in ziua urmatoare”, spune Padma Ali.

Pe masura ce pandemia cuprinde planeta, siguranta devine tot mai indepartata, asa ca trebuie sa invatam sa traim prezentul cu ajutorul acceptarii, compasiunii, meditatiei si al tehnicilor de respiratie.

„Aceste tehnici de ingrijire nu sunt negociabile. Nu sunt un lux, sunt o necesitate. Trebuie sa avem grija chiar acum de mintea noastra si de corpul nostru daca vrem sa trecem prin asta”, este indemnul psihologului.

Foto: Unsplash.com