Cum te-a afectat caderea retelelor de socializare? Iata ce semnifica reactia ta, potrivit unui psiholog

1
De Denisa Toma
11 oct. 2021

Se spune ca trebuie sa pierzi ceva ca sa realizezi cat de important este acel lucru pentru tine.

Multi dintre noi am avut aceasta senzatie in perioada in care Facebook si Instagram nu au functionat zilele trecute. Foarte multi oameni au realizat cu aceasta ocazie cat sunt de dependenti de retelele de socializare si ce semnificatie au acestea in vietile lor.

Acum sunt din nou functionale, dar ce putem invata din scurta pauza in care am fost cu totii offline? Psihologul Chloe Carmichael a analizat pentru mindbodygreen.com reactiile oamenilor la aceasta pauza fortata in care nu am putut folosi social media. Iata trei tipuri de raspunsuri si semnificatia lor:

Te-ai simtit singura

Multi dintre noi am devenit si mai atasati de retelele de socializare in timpul pandemiei, pentru ca acestea au umplut un gol in timpul carantinei si distantarii sociale. Chiar si inainte de pandemie, social media a evoluat de la simple postari, la interactiuni sociale reale, inclusiv mesaje si grupuri pe Facebook unde oamenii puteau conversa si se puteau conecta cu ceilalti.

Cortizolul scazut nu este neaparat un semn ca esti relaxata: Iata care sunt simptomele si efectele negative!

Pauza impusa pentru toate acestea a fost dificila pentru oamenii care au format conexiuni reale si relatii apropiate pe retelele de socializare.

Daca ai observat ca senzatia de singuratate a fost reactia ta principala, trebuie sa stii ca exista si o latura pozitiva a acestui efect. Inseamna ca ai creat conexiuni reale cu oamenii cu care comunici online.

Cu toate acestea, singuratatea pe care ai simtit-o ar trebui sa te indemne sa ai si altfel de interactiuni cu prietenii tai de pe retelele de socializare. De exemplu, va puteti suna in timp ce fiecare face alte activitati, precum o plimbare.

Te-ai simtiti nelinistita

De multe ori avem nevoie de ceva care sa ne ocupe timpul si sa ne distraga atentia, fie ca dam scroll pe retelele de socializare sau citim articole online.

Daca ai simtit ca iti lipseste ceva si ca nu ai stiut cum sa iti folosesti timpul in perioada in care retelele de socializare nu au functionat, inseamna ca ar trebui sa gasesti noi modalitati de a te reconecta cu ceea ce se afla in jurul tau. De asemenea, este un semn ca iti poti folosi energia mentala in moduri care sa nu implice un ecran digital.

Adele: „Stiu ce vreau. Si stiu foarte bine ce NU vreau.”

O plimbare poate fi excelenta pentru a redescoperi mediul din jurul tau. Analizeaza cu atentie ceea ce vezi, fie ca sunt cladiri, copaci, oameni sau alte lucruri din zona ta. Studiile au aratat ca o simpla plimbare si schimbarea peisajului ajuta creierul sa proceseze informatia diferit. Pur si simplu obtii o noua perspectiva asupra lucrurilor. Meditatia in timpul mersului este o alta modalitate excelenta de a-ti relaxa corpul si mintea.

Nu ai fost afectata

Faptul ca retelele de socializare nu au functionat nu te-a afectat sau chiar te-ai bucurat de scurta pauza? Acest lucru poate indica faptul ca relatia ta cu social media este sub control.

Sfatul pretios despre relatii oferit de Harry Styles in timpul unui concert, util in orice situatie

Poate fi util in cazul tau sa analizezi cat timp petreci pe retelele de socializare si sa observi daca aceasta perioada creste sau scade in timp. Trebuie sa recunoastem ca aceste noi modalitati de socializare au propriile lor beneficii, de la comunicarea cu cei dragi si pana la conectarea cu oameni noi. Retelele de socializare pot avea un impact pozitiv asupra vietilor noastre, atat timp cat detinem controlul asupra timpului pe care il investim in ele.

Foto: Unsplash.com