De ce atatia oameni incompetenti se cred mai destepti decat restul lumii?

1
De Maria Dima
15 iun. 2019

Regula de aur pe care-mi bazez parerile despre oameni e super simpla. Cu cat oamenii sunt mai de valoare, cu atat sunt mai modesti. Reversul il stim cu totii. Incompententa merge mana in mana cu mandria.

Sindromul de buric al pamantului afecteaza o multime de oameni. Nu discrimineaza in functie de varsta, statut social sau titlu de job.

Cei al caror comportament este sedus de un complex de superioritate compenseaza de fapt niste frustrari. La fel, oamenii care nu se bucura de intelect deosebit tind sa supraestimeze geniul propriu.

De ce se intampla asta?

Iluzia superiozitatii poate fi explicata de efectul Dunning-Kruger – un mecanism de gandire care creeaza o eroare de autoevaluare, conform careia persoanele ignorante, incompetente isi apreciaza nivelul de inteligenta, cunoastere si competenta ca fiind cu mult mai ridicat decat in realitate.

Charles Bukowski vorbea despre asta cum numai el putea: “Problema acestei lumi este ca oamenii inteligenti sunt plini de indoieli, in timp ce cei mai prosti sunt plini de incredere, in toate imprejurarile”. Adevarul este insa ca acesti oameni cu o competenta cognitiva mai scazuta nu-si pot da seama de incompententa lor.

Dupa nenumarate sondaje internationale si analize legate de domeniul politic s-a ajuns, indubitabil, la concluzia ca politicienii, cei mai multi dintre ei, sunt atinsi in cel mai inalt grad de efectul Dunning-Kruger. Nici tara noastra nu e straina de asa ceva.

Cum devii un lider respectat?

De aici pana sa ajungem cu totii sa fim condusi de oameni slab pregatiti ce se umfla in pene din nimic, e cale lunga, iar acest efect nu explica intreaga situatie.

De ce ajung oameni incompententi in functii de conducere?

Principiul lui Peter, ce vine cu umorul caracteristic autorului sau, dr. Laurence J. Peter, sintetizeaza o realitate intalnita in multe companii: “In orice ierarhie, fiecare angajat este promovat pana la nivelul lui maxim de incompetenta”.

5 motive pentru care angajatorii cauta persoane cu o inteligenta emotionala ridicata

Educatia joaca un rol important

De regula, cu cat un om acumuleaza mai multe cunostinte, cu atat isi da seama ca abilitatile sale sunt mai limitate. Cata vreme omul nu stie cat de multe lucruri nu cunoaste, tinde sa creada ca este extrem de competent.

Anturajul conteaza

Mai stiti zicala cu “cel mai destept dintre prosti”? Cei cu un complex de inferioritate cauta sa se protejeze si sa nu se expuna riscului de a fi demascati de cineva cu o gandire mai asertiva sau complexa. De aceea, se inconjoara de oameni cu acelasi nivel scazut de perceptie.

Autoprofetia se indeplineste in mod magic: ei raman cea mai capabila persoana pe care o cunosc pentru ca, de cele mai multe ori, chiar asa este.

La pol opus, oamenii inteligenti vor cu ardoare sa invete ceva nou. De asta cauta compania unora mai destepti decat ei de la care pot deprinde lucruri utile.

Pericolul subinteles

Cel mai probabil, cei despre care vorbim au suferit la un moment dat o trauma. Poate au fost victimele unui comportament de bully in scoala, sau li s-a spus ca mai mult nu-i duce mintea.

Ce se intampla mai departe tine de ambitie de neoprit. Ei ajung sa se specializeze intr-un domeniu si chiar sa fie remarcati.

Pericolul intervine atunci cand dau de bani sau de gustul puterii si grandomania preia controlul.

Nu le stim pe toate, iar asta e OK

Nu exista o procedura standardizata prin care sa scapam de problema asta. Ce putem face tine de fiecare dintre noi. De modul in care reactionam, de ce fel de valori promovam, de cum ne crestem copiii.

Daca te crezi mai tare decat toata lumea, citeste o carte despre un subiect care nu iti este cunoscut. Rezolva o ecuatie, alearga la un maraton, construieste ceva cu mainile tale. Ai sa afli curand ca nu le stii pe toate si ca asta e OK.

„Cel mai cel” in functie de zodie. Unde exceleaza zodia ta

Stima de sine nu are nimic de-a face cu comparatia constanta pe care o facem cu ceilalti. Unii dintre noi chiar sunt mai inteligenti decat majoritatea. O fetita din UK tocmai a inregistrat un scor de IQ mai mare decat al lui Albert Einstein. Altii fac sa iasa niste opere de arta din munca lor manuala. Nu-ti limita puterea de cunoastere, curiozitatea si deschiderea catre idei si oameni diferiti.

Foto: Shutterstock.com