5 motive pentru care angajatorii cauta persoane cu o inteligenta emotionala ridicata

inteligenta emotionala
1
De Maria Dima
15 mai 2019

Conform specialistilor, inteligenta emotionala e ingredientul cheie al succesului. Aceasta este ascunsa cu dibacie printre randurile CV-ului, la categoria de “soft skills”. Expertii in resurse umane au inclus aceasta calitate printre cele mai importante abilitati ale unui angajat.

Partea amuzanta este ca acum 5 ani aproape nimeni nu auzise de asa ceva, iar acum bazele atator companii au pe lista de anagajare aceasta trasatura misterioasa.

Inteligenta emotionala aduce un suflu nou, fie ca e nativa sau educata, si are o reputatie atat de buna pe piata muncii. De exemplu, 75% dintre angajatori spun ca ar promova mai repede o persoana cu o inteligenta emotionala ridicata, in defavoarea unui angajat cu un IQ ridicat. De ce?

Iata 5 motive care sprijina o asemenea decizie si care, cu siguranta, o sa-ti dea de gandit:

Oamenii cu inteligenta emotionala stiu cum sa raspunda si nu reactioneaza

De multe ori vorbim fara sa gandim, ne descarcam emotional, ne varsam nervii pe prima persoana pe care o intalnim, fie colegii de birou, fie clientii pentru care lucram. Altfel spus, reactionam imediat la un stimul si devenim defensivi.

Cei care au o inteligenta emotionala dezvoltata sunt foarte norocosi. Ei stiu ce anume le provoaca furie sau neplacere si controleaza aceste lucruri. Nu vor avea niciodata iesiri necontrolate. Astfel, au marele avantaj de a raspunde cu blandete, calm si nu-i judeca pe cei din jurul lor.

Descopera-te in 35 de zile. Ziua 22. Emotiile si cum ne raportam la ele.

Inteligenta emotionala vine la pachet cu sinele autentic

De regula, in mediul de lucru suntem obisnuiti sa purtam un fel de masca pentru a ne proteja, a ne impune sau a ne face mai placuti. O persoana priceputa la treaba asta si care poseda o inteligenta emotionala aduce integritate si sinceritate in orice interactiune.

Aceste 5 intrebari te ajuta sa-ti dezvolti inteligenta emotionala si sa-ti dai seama ce conteaza cu adevarat pentru tine

Inteligenta emotionala face ceva uimitor: te pune sa gandesti inainte sa deschizi gura

Ai auzit vreodata de “pauza de 6 secunde”? Este o tehnica de conversatie care presupune ca, inainte sa raspunzi, sa-ti iei un mic respiro de 6 secunde. In acest interval iti aduni gandurile, cuvintele. De ce 6 secunde? Chimicalele legate de o emotie, stranse in creierul si corpul nostru, dureaza cam 6 secunde.

Inteligenta emotionala te poate ajuta sa-ti schimbi viata

Data viitoare cand esti in fata unor divergente sau a unor emotii puternice, incearca aceasta pauza inainte sa raspunzi.

Oamenii cu inteligenta emotionala ridicata gestioneaza mai bine situatiile dificile

Modul in care un sef trateaza un client nemultumit sau un coleg dificil poate spune multe despre rezervele emotionale ale acelui lider. Calmul, atitudinea pozitiva, dar si impunerea limitelor necesare schimba definitiv modul in care poate degenera un conflict.

Inteligenta emotionala deschide o fereastra mai larga

Cu alte cuvinte, cei care poseda aceasta calitate pot sa vada o situatie in ansamblu. Astfel, ei pot usor empatiza si vad foarte clar ambele parti ale situatiei. In plus, acestia nu pierd niciodata din vedere esentialul problemei.

Foto: Shutterstock.com