Intrebarile lui Jeff Bezos necesare pentru o viata de care sa fii mandra

1
De Maria Dima
26 mai 2020

Jeff Bezos, CEO Amazon, a facut destule greseli si a acumulat destul succes incat sa se califice pentru a oferi sfaturi despre orice. In 2010, a fost invitatul de onoare al ceremoniei de absolvire de la Princeton, iar discursul sau intitulat “Suntem suma alegerilor noastre” a ramas, in toti acesti ani, un punct de referinta in materia asta obscura numita viata, la care cateodata, toti suntem pe punctul de a ramane repetenti.

Bezos zicea asa: “la 80 de ani, cand intr-un moment linistit de reflectie iti povestesti firul vietii in cel mai sincer mod posibil, partea care o sa-ti aduca cea mai multa lumina si insemnatate o sa fie cea a alegerilor facute”.

Si-a continuat discursul cu intrebari menite sa-i puna pe toti pe ganduri despre cum sa-si construiasca un drum de care sa fie mandri.

  • Cum o sa-ti folosesti calitatile?

Cu totii avem o paleta de abilitati, naturale sau dobandite. Trebuie sa ne gandim serios la cum putem sa facem din ele niste superputeri pe care sa le folosim spre binele nostru si al celorlalti.

Partea buna este ca talentele noastre pot lua forme diferite pe masura ce inaintam in varsta. Insa gasirea unui scop mai mare decat propria placere aduce mereu o multumire crescuta. Nu inceta sa cauti modul tau unic de a ajuta lumea.

  • Ce alegeri o sa faci?

Traitul constient, cu intentie si cu asumarea consecintelor presupune luarea deciziilor. Trebuie sa-ti sufleci manecile si sa te asezi confortabil in locul din fata, al soferului, sa alegi ruta, sa ocolesti obstacole, sa faci viraje, sa ajustezi viteza la conditiile drumului, sa te pricepi la reparatii, popasuri, si tot asa.

Daca vrei sa ajungi la destinatia dorita de tine, si nu cea impinsa de altii, varianta cu autopilot nu exista.

  • Te vei lasa purtat de val sau iti vei urma pasiunea?

Multa lume merge inainte din inertie. Fac ce face toata lumea. Nu se abat de la regulile parintilor, ale societatii sau de la trendurile ce se nasc si mor in grupul de prieteni.

Trebuie sa spargi cercul rutinei, a rusinii, a confortului – toate vicioase si impotrivite cresterii tale, a invatarii de lucruri noi si exprimarii sinelui tau autentic.

Cel mai bun sfat de dezvoltare personala de care puteam sa jur ca nu am nevoie

  • O sa alegi o viata linistita sau te vei dedica aventurii?

Stai in banca ta sau te aventurezi mai departe? Curajul trebuie si el exersat, izbanda de la sfarsit nu e niciodata garantata si greutatile o sa vina, negresit. Creeaza-ti propria definitie a succesului si redefineste-ti viata in jurul ei.

Sentimentul acela de nod in gat nu e acolo ca se te opreasca, ci ca sa-ti dea un indiciu ca ce urmeaza sa faci s-ar putea sa merite totul.

  • Vei blufa sau iti vei cere iertare atunci cand gresesti?

Cea mai rapida cale spre regret este sa-i acorzi egoului sansa de a se manifesta pe deplin intr-o situatie tensionata sau dificila. Niciodata nu o sa-ti para rau ca ai dat dovada de bunatate sau intelegere atunci cand a fost nevoie.

Ce tipologii de oameni nu o sa aiba niciodata succes si de ce?

  • O sa ramai un cinic sau o sa construiesti relatii?

Oamenii cinici se dau rotunzi si se cred cool pana la prima incercare, cand isi pierd puterea. De ce sa fii un troll, sa-i iei pe toti la misto sau la criticat, cand ai putea sa fii cel care ofera un ajutor, care construieste o punte de legatura, cel care ofera mai mult?

E plina lumea de smecheri. Hai sa o umplem si de bine!

  • O sa te dai batut cand e greu sau ii dai inainte?

Nimic nu o sa te duca mai aproape de succes ca perseverenta. Nici macar norocul – daca crezi in asa ceva – sau talentul.

Singura regula de care ai nevoie pentru a deveni o femeie de succes

Tu decizi cui ii dai permisiunea de a te critica si cum raspunzi la asta, sau la greutati, suferinte si ziduri aparent ridicate in fata ta. Invata sa vezi oportunitatea in orice situatie.

Foto: Unsplash.com