Inteligenta emotionala te poate ajuta sa-ti schimbi viata

1
De Roxana Harcovei
19 nov. 2018

Inteligenta emotionala te ajuta sa ai mai mult succes decat IQ-ul. Aceasta te va ajuta sa dezvolti mult mai usor relatii sanatoase cu cei din jur, sa inveti mai rapid lucruri noi si sa ai mai mult succes in cariera.

Iti poti da seama care este scopul tau in viata si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a ajunge unde iti doresti.

De ce?

Inteligenta emotionala te ajuta sa gandesti din mai multe perspective, sa analizezi o situatie rational, dar si emotional in acelasi timp, insa in echilibru perfect. Te ajuta sa-i intelegi pe cei din jurul tau, sa le oferi altora ce au nevoie ei si sa stii cand sa spui stop sau cand este bine sa continui. Intr-o alta ordine de idei, inteligenta emotionala iti da posibilitatea sa te cunosti pe tine insati atat de bine, incat sa stii ce-ti aduce implinirea si mai apoi sa-ti poti satisface nevoile exact atunci cand ai nevoie pentru a fi in echilibru cu tine.

Ce este inteligenta emotionala, de fapt?

Atunci cand vorbesc despre EQ ma gandesc la abilitatea unui om de a-si intelege emotiile si cum functioneaza ele. Dupa aceea, ma gandesc la cum pot face pentru ca emotiile mele sa functioneze in favoarea mea. De asemenea, cred ca un om cu o inteligenta emotionala dezvoltata intelege in profunzime ca in viata asta totul depinde de el. La ce ma gandesc cand spun asta? Totul depinde de alegerile mele, consecintele imi apartin, iar ceea ce ma inconjoara este alegerea mea. Circumstantele si oportunitatile care imi apar in cale sunt acolo pentru ca eu le-am atras prin ceea ce sunt ca persoana si datorita prioritatilor pe care le am in viata.

Pentru a intelege scopul inteligentei emotionale, avem nevoie de 3 abilitati generale. Acestea sunt:

Constiinta de sine

Adica abilitatea de a ne identifica si de a ne intelege propriile emotii, iar dupa aceea de a intelege impactul pe care il au asupra noastra. Asta inseamna sa constientizam felul in care emotiile ne influenteaza gandurile si deciziile in atingerea scopurilor noastre. De asemenea, constiinta de sine ne ajuta sa stim care sunt punctele noastre forte, cat si cele slabe.

Auto-controlul

… reprezinta abilitatea de a ne canaliza emotiile in scopul obiectivelor noastre. De asemenea, asta inseamna sa putem sa ne controlam reactiile in urma emotiilor resimtite. Emotiile implica sentimentele noastre naturale si instinctive. Acestea isi fac loc in noi in momentul in care ne gandim la cineva sau ceva, practic gandurile noastre determina emotiile pe care le simtim. Automat, noi suntem cei care ne controlam emotiile prin felul in care alegem sa gandim.

De aceea imi spun mereu: „Orice s-ar intampla, gandeste-te ca orice rau se poate transforma in bine mai devreme sau mai tarziu. Accepta situatia, ai rabdare si scoate tot ce poti mai bun din ea. Daca nu s-a intamplat cum ai vrut, inseamna ca exista ceva mai bun sau o alta cale. Insa exista posibilitatea sa fi facut ceva gresit, iar in acel moment asuma-ti greseala si data viitoare incearca sa faci lucrurile mai bine.”

Empatia

… reprezinta abilitatea de a intelege emotiile altora si care este influenta acestora asupra comportamentului lor. Empatia te ajuta sa vezi lucrurile din perspectiva celuilalt, te ajuta sa intelegi ce simte si cum gandeste. De asemenea, empatia te ajuta sa intelegi cum ii poti ajuta pe ceilalti in functie de nevoile lor. Este extrem de important sa intelegem ca suntem diferiti, avem nevoie diferite si avem mentalitati diferite in functie de mediul in care am crescut si in functie de propriile alegeri.

„Indiferent cat am fi de destepti, daca ii indepartam pe ceilalti printr-un comportament agresiv, daca suntem neatenti la felul in care ne prezentam si nu avem suficienta rezistenta la stres, nimeni nu va sta in preajma noastra pentru a vedea ce IQ ridicat avem.” – Steven J. Stein si Howard E. Book

Inteligenta emotionala te ajuta sa nu iei o decizie permanenta bazata pe o emotie temporara, prin urmare iti influenteaza calitatea vietii in mod pozitiv. Te ajuta sa fii un om echilibrat, cerebral si asumat in alegerile tale.

Tu cum iti dezvolti inteligenta emotionala? 🙂

Foto: Shutterstock.com