De ce nu ne place sa ascultam inregistrari cu propria voce

1
De Denisa Toma
11 ian. 2020

Actorul Adam Driver, din filmul „Mariage Story”, a atras atentia printr-un gest bizar. In timpul unui interviu radio, starul a parasit studioul dupa ce gazda emisiunii a difuzat o inregistrare in care actorul canta piesa „Being alive” in filmul „Marriage Story”.

„Nu intelegem de ce a plecat”, a spus Danny Miller, producatorul executiv al show-ului Fresh Air. „Abia asteptam interviul – este un actor excelent si a fost un invitat grozav atunci cand a fost in emisiunea noastra in 2015 – astfel ca suntem foarte dezamagiti ca nu avem un nou interviu pe care sa-l impartasim cu ascultatorii noastri despre Marriage Story„, a adaugat producatorul.

15 citate care au puterea de a linisti vocea negativa din capul tau

Adam Driver nu vrea sa asculte inregistrari cu propria sa voce

Se pare ca gazda emsiunii radio a fost anuntata ca Adam Driver prefera sa nu asculte inregistrari cu el insusi si l-a rugat pe actor sa-si scoata castile ca sa nu se poata auzi.

Gestul lui Driver de a parasi studioul a fost controversat, dar este o reactie cu care numeroase persoane s-ar putea identifica. Ascultarea propriei voci poate fi un adevarat chin pentru cei mai multi oameni, iar specialistii au o explicatie pentru acest fenomen.

Cei mai multi oameni detesta inregistrarile cu propria voce

In anul 2018, in cadrul unui discurs TED Talk, Rebecca Kleinberger, cercetator MIT care studiaza modul in care ne folosim si ne intelegem vocea si vocile altora, spune ca tendinta de a detesta felul in care suna propria voce in inregistrari nu este ceva neobisnuit.

Ce am invatat din filmul „Marriage Story” – sfaturi care iti pot salva relatia

„Vocea face parte din felul in care ceilalti ne percep. Este o masca pe care o purtam in societate”, spune Kleinberger. Cercetatoarea i-a rugat pe cei din audienta sa ridice mana daca nu le place sa auda inregistrari cu propriile voci. In mod surprinzator, majoritatea celor prezenti au ridicat mana.

Avem trei voci diferite

Kleinberger a explicat apoi ce este modelul „mastii” si care sunt cele trei tipuri de voci pe care cei mai multi dintre noi le avem. Este vorba despre vocea exterioara (care este o proiectie a caracterului si este cea pe care ceilalti o aud cand vorbim), vocea interna (cea pe care o auzim cand vorbim) si vocea interioara (ceea ce auzim in minte atunci cand citim, gandim sau visam).

Intrebari pe care e musai sa le ai in vedere inainte de orice conversatie dificila

Potrivit specialistei, pentru ca vocea proprie este ceea ce auzim cel mai mult zi de zi, o percepem la o frecventa mai joasa decat percepem alte sunete, ceea ce este numit efectul de habituare. Cu alte cuvinte, ne auzim propria voce, dar nu o auzim asa cum o aud cei din jurul nostru. Prin urmare, poate fi surprinzator si chiar deranjant sa o auzim asa cum suna cu adevarat si cum o percep ceilalti. Dar asta nu inseamna ca vocea ta nu suna bine, ci doar ca este mult diferita fata de cum credeai ca este de fapt.

Foto: PR.