De ce sufletele pereche nu se potrivesc intotdeauna? 5 motive surprinzatoare

1
De Mara Ionescu
6 mart. 2020

Nimic nu poate fi mai frumos decat sa-ti petreci timpul in compania celui care pare sa fi fost trimis din ceruri pentru tine.

Conexiunea pe care o simti atunci cand esti impreuna cu cel iubit nu poate fi descrisa in cuvinte. 

Dar sufletele pereche nu se potrivesc intotdeauna. De ce uneori sufletele pereche nu rezista pana la final? Cei de la Thriveglobal au incercat sa obtina raspunsul de la Maura Matarese, psihoterapeut si autoare a mai multor carti de psihoterapie.

De ce sufletele pereche nu se potrivesc intotdeauna?

1. Un prim motiv este acela ca sufletele pereche apar in viata unei persoane intr-o perioada prielnica pentru ea.

Dar acel suflet pereche nu este potrivit si pentru alte perioade din viata acelei persoane. De exemplu, unii oameni se cunosc in timpul facultatii sau la inceputul varstei adulte si iubesc sa exploreze impreuna aceasta perioada a vietii. Se simt ca doua boabe de mazare in aceeasi pastaie.

5 aspecte care determina de cine te indragostesti: Nimic nu este intamplator!

Dar pe masura ce avanseaza in varsta, descopera ca au valori diferite si se indeparteaza unul de celalalt. Un alt exemplu este acela ca sufletul pereche serveste ca model de inspiratie. Odata ce inspiratia nu mai este necesara, atrage dupa sine si sfarsitul relatiei.

2. Regulile socio-culturale reprezinta un alt motiv care impiedica uneori functionarea conexiunilor spirituale

In acest caz, poate fi vorba despre presiunea uriasa pe care familia unuia dintre parteneri o exercita. Sau despre dorinta ca celalalt partener sa fie de aceeasi etnie sau sa aiba aceeasi religie. Problema este ca oamenii se indragostesc fara discriminare. Neajunsurile intervin atunci cand partenerul nu intruneste conditiile pe care este de presupus ca trebuie sa le indeplineasca. 

7 lucruri pe care sa ti le spui cand suferi din dragoste

3. Sunt casatoriti cu alte persoane

Inca de cand s-a inventat casatoria, infidelitatea i-a urmat cu repeziciune. Acest lucru s-a intamplat pentru ca, initial, casatoria nu se facea din dragoste. Casatoriile se faceau pentru perpetuarea liniei unei familii si pentru a aduce stabilitate economica pentru oameni. Iubirea, dorinta si pasiunea trebuiau cautate in afara casatoriei. Desi astazi oamenii se casatoresc preponderent din dragoste, infidelitatea este in crestere. Acest lucru se intampla din mai multe cauze.

Uneori, oamenii se casatoresc prea tineri, atunci cand inca nu sunt pregatiti pentru acest pas. Alteori o fac pentru ca este o obligatie sociala: “a venit momentul”, “toti prietenii nostri s-au casatorit”. Unii se casatoresc pentru ca vor sa faca copii. Apoi, in timpul casatoriei incep sa apara rupturi. Partenerii se dezvolta separat. Se iubesc, dar nu mai simt o atractie fizica unul pentru celalalt. Sau se simt singuri. Asa ca incep sa caute in jurul lor ceea ce cred ca lipseste din relatia lor.

4. Una dintre cele mai des intalnite cauze pentru care sufletele pereche nu rezista impreuna este aceea ca nu acorda atentie si nu inteleg vulnerabilitatile partenerului

Nu este nimic mai reconfortant decat sa vezi ca cineva te intelege cu adevarat, la un nivel foarte profund. Partenerul iti intelege grijile si durerile si tu le intelegi si le simti pe ale lui. Dar atunci cand partenerul se simte incorsetat de grija sau neglijeaza acele probleme, dragostea moare. 

5. Un ultim motiv principal este acela ca partenerii incearca sa faca relatia sa mearga, dar nu si-au rezolvat propriile probleme interioare

Adesea oamenii cred ca partenerii sunt responabili pentru nevoile si dorintele lor. Aceasta este o povara nedreapta pusa pe umerii partenerului. Partenerul care isi asuma aceasta sarcina are o misiune emotionala extraordinar de grea care poate duce la epuizare.

Exista dragoste la prima vedere sau e doar un mit? Iata ce spun expertii!

Foto: Getty Images.