Exista dragoste la prima vedere sau e doar un mit? Iata ce spun expertii!

1
De Maria Constantin
15 nov. 2019

Oare dragostea la prima vedere exista cu adevarat? Sau este doar o plasmuire a asteptarilor noastre?

Unii oameni sunt convinsi ca au trait dragostea la prima vedere. Nu stiu sa explice exact cum de li s-a intamplat asa ceva, nu erau pregatiti pentru asta (fiindca nici n-ai cum sa te pregatesti, asta-i tot farmecul dragostei la prima vedere!), dar toti spun ca au simtit o atractie irezistibila pentru omul pe care l-au intalnit atunci pentru prima oara.

Dragostea la prima vedere este atat de frumoasa, dar si atat de rara, incat multi sunt convinsi ca e doar o fabulatie – cum sa te indragostesti asa, „pe nepusa masa”, de cineva pe care nu-l cunosti?! Sa simti din prima clipa ca este omul cu care vrei sa-ti petreci toata viata fara sa-l cunosti deloc?! E posibil „sa judeci” pe loc doar cu inima si sa nu dai gres?

Pentru unele persoane, asa ceva se intampla doar in scenariul unui film romantic. Pentru altele, nimic nu-i imposibil, asa ca inca mai spera sa o intalneasca…

Cum te indragostesti la prima vedere

Sa ai o reactie foarte intensa cand intalnesti pentru prima oara pe cineva nu este doar o festa a imaginatiei, spun expertii. „Acel feeling electric care ii face pe oameni sa spuna ca au trecut prin asta este foarte posibil”, este de parere psihologul si experta americana in relatii Niloo Dardashti.

Ce se intampla in creier cand ne indragostim. Concluzii stiintifice!

„In dragoste, vorbim despre lucruri precum intimitatea, tolerarea defectelor celuilalt, despre privirea acestuia ca un intreg si acceptarea acestuia si tot asa. Sunt o multime de lucruri care in general nu se intampla in primul moment in care vezi pe cineva”, subliniaza ea pentru Cosmopolitan.

Dardashti considera ca, de fapt, ceea ce simti este rezultatul unei puternice atractii fata de persoana pe care o vezi prima oara, dar ceea ce se intampla aproape simultan te face sa simti ca e dragoste la prima vedere: „Atunci ii atasezi toate aceste atribute care te fac sa spui: „‘Asta trebuie sa fie. Asta e dragoste la prima vedere. E ceva inexplicabil. Este ceva electric, asa ca trebuie sa fie dragoste’.”

Cand se transforma o scanteie intr-o flacara puternica?

Psihologul Jenny Taitz, autorul cartii „How to Be Single and Happy”, spune ca atunci cand te simti atras de cineva, este ca si cum mintea ta ar crea o aura deasupra capului persoanei care te fascineaza. Ridici acel om pe un piedestal si, drept rezultat, ei nu pot gresi cu nimic in fata ta.

Insa asta este gresit, din mai multe motive, spune expertul. „Doar pentru ca cineva arata bine nu inseamna ca stii prea multe despre el. Exista riscul sa te convingi singur ca este omul potrivit pentru tine bazandu-te pe emotii mai degraba decat pe logica”, subliniaza Taitz.

Pentru a combate „efectul de halou”, psihologul sugereaza s-o iei mai usor daca simti din prima ceva special pentru cineva: „Atractia este importanta, dar lucrurile care conduc la o relatie de durata sunt tandretea si valorile comune. N-ai cum sa stii aceste lucruri pana nu mergi mai departe.”

Esti sigura ca esti indragostita?

Expertii cred, asadar, ca dragostea la prima vedere este mai degraba proiectia asteptarilor noastre asupra unei persoane de care suntem atrasi. Insa ei confirma ca atractia instantanee poate fi urmata rapid de o legatura puternica; pentru cei care cred in dragostea la prima vedere este suficient.

Foto: Getty Images.