De ce suntem atrase de barbatii indisponibili emotional?

1
De Mara Ionescu
17 nov. 2019

Foarte multe femei se indragostesc de barbati care nu sunt dispusi sa se deschida emotional. De ce ni se par atat de atragatori?

De ce depunem atatea eforturi ca sa-i cucerim, neglijandu-i pe “cei buni”, aceia care sunt empatici si atenti la nevoile noastre?

Iata care sunt motivele pentru care suntem atrase de barbatii indisponibili emotional:

Ne este frica sa nu suferim

Daca in trecut am suferit, suntem ingrozite de posibilitatea de a trece din nou prin aceeasi trauma. Este posibil sa nu ne simtim pregatite sa ne deschidem cu totul in fata unei alte persoane si sa avem o legatura puternica cu aceasta. Probabil ca, in mod inconstient, nu ne dorim o relatie cu o alta persoana pentru ca ne temem ca aceasta relatie va esua.

Cuplurile cu aceasta problema au un risc de 10 ori mai crescut sa se desparta

Ne place vanatoarea

Acesta este unul dintre motivele pentru care multe femei alearga dupa barbatii indisponibili emotional. Nu e niciun secret faptul ca multor femei le place senzatia oferita de jocul intalnirilor. Adesea, noi, oamenii, vrem ceea ce nu putem avea. Daca esti atrasa de o persoana care nu este disponibila emotional, aceasta vanatoare nu se va termina niciodata cu un rezultat pozitiv, dar s-ar putea sa-ti provoace o anumita placere. Atunci cand devii dependenta de vanatoare, poti sa semnalizezi faptul ca esti hotarata sa nu ai o relatie serioasa.

Vrem sa dam cuiva o lectie

Dincolo de placerea vanatorii, mai poate sa existe si o alta provocare: sa incerci “sa repari” pe cineva sau sa fii persoana care il schimba pe acel cineva. Insa nu poti forta un om sa devina disponibil din punct de vedere emotional sau sa fie pregatit pentru o relatie.

Acea persoana trebuie sa-si doreasca singura acest lucru si nu este o schimbare care sa se petreaca peste noapte sau la un pocnit din degete. Insa multi oameni traiesc cu convingerea ca au puterea sa “repare” pe cineva. De fapt, este practic imposibil sa schimbi pe cineva daca persoana respectiva nu-si doreste acest lucru.  

Cum se cearta cuplurile fericite: Strategia prin care isi rezolva mereu conflictele

Traim intr-un vis

Fanteziile periculoase vin mana in mana cu un respect de sine scazut, acesta fiind un alt motiv pentru care multe femei se indragostesc de barbatii indisponibili emotional. Iti imaginezi viata alaturi de o persoana indisponibila din punct de vedere emotional, o persoana pe care nu o poti avea.

Posibilitatea unei relatii reale nici macar nu exista. Este posibil sa faci acest lucru pentru ca ai o lupta interioara si nu consideri ca meriti o relatie sanatoasa, alaturi de un partener disponibil. Atunci cand ai incredere in tine (atat la interior, cat si la exterior) nu iti vei canaliza eforturile in directia unei persoane care nu este disponibila emotional.

Vulnerabilitatea in cuplu: Cum sa vorbesti deschis cu partenerul despre traumele tale

Ce trebuie sa faci daca aceasta practica devine un obicei? 

Este important sa-ti dai seama daca o persoana este indisponibila emotional. Daca ti-a spus in mod neechivoc ca nu este disponibila, crede-o pe cuvant in loc sa incerci sa ii schimbi parerea sau felul in care simte. Daca nu reusesti sa gasesti o persoana care sa fie disponibila din punct de vedere emotional, nu renunta. Acea persoana exista si la un moment dat o vei intalni – atunci cand veti fi amandoi pregatiti.

Foto: Getty Images.