E prietenie sau ceva mai mult? Defineste-ti relatia cu ajutorul teoriei triunghiulare a iubirii

1
De Maria Dima
11 aug. 2019

Ori de cate ori intalnim alaturarea cuvintelor periculoase „triunghi” si „amor”, ne gandim automat la amantlacuri, drama si complicatii. De data asta, promit ca aduce mai multa claritate decat o teorema de matematica, iar aplicarea unei asemenea teorii triunghiulare a iubirii e cum nu se poate mai simpla. Pe cuvant de filolog!

Pasiune, intimitate, devotament 

Teoria Triunghiulara a Iubirii a fost formulata in 1986 de catre psihologul Robert Sternberg, specialist care si-a dedicat viata elementelor componente ale iubirii: pasiunea, intimitatea si devotamentul. 

Interactiunea acestor 3 indicatori ai sentimentului de iubire difera in functie de oamenii pe care-i intalnim, iar diferitele variatiuni de relatii ce se pot naste intre 2 oameni au numai 8 posibile finaluri.

Inainte sa-mi ziceti ca tocmai am scos elementul surprizei din ecuatia dragostei si ca brusc totul a devenit incredibil de plictisitor acum ca stim cum se va termina orice relatie, rog permisiunea umila de a-i demonstra utilitatea.

Semne ca ai obosit sa mai cauti iubirea

O asemenea teorie ne ajuta cu atat mai mult cu cat in zilele noastre povestile de iubire nu mai sunt usor de definit. Nu stii exact cum sa-i spui celui de langa tine, il prezinti ca fiind iubitul tau, partenerul sau prietenul tau? Parca e ciudat sa zici asta dupa ce ai implinit o varsta, nu-i asa? In plus, de multe ori nu iti poti da seama cu usurinta daca e ce trebuie sau e doar o aventura furtunoasa ce nu are viitor.

Teorii mai putin populare despre iubire, dar care te ajuta sa fii fericita

In functie de cum exista sau nu cele 3 elemente si care dintre ele predomina in cuplu, iti poti da seama usor daca este sau nu vorba de iubire, sau e este doar o chimie puternica ce va sfarsi printr-o despartire zgomotoase pe Facebook, pe care ai cam vrea sa o eviti.

Asadar, iata cele 8 posibile tipuri de relatii existente, conform teoriei triunghiulare a iubirii:

  • Ne-iubirea

Daca lipsesc toate cele 3 elemente componente, ati ghicit! Lipseste si iubirea!

  • Simpatizarea/ prietenia

Ne placem, cum nu? Insa nu exista pasiune sau devotament, ci doar un anumit nivel intimitate.

  • Iubirea infatuata

Aici trebuie sa includem toate episoadele de “dragoste la prima vedere”, unde clar avem pasiune, dar zero intimitate sau angajament real.

  • Iubirea fara fond

Exista devotament, dar nu mai gasim intimitate sau pasiune. Cel mai des intalnim astfel de situatii cand unul dintre parteneri onoreaza in continuare o decizie de a-l iubi pe celalalt, chiar in lipsa intimitatii sau a pasiunii. Acestea fie s-au piedut in timp, fie nu au fost acolo de la inceput.

  • Iubirea romantica

Intimitate – da! Pasiune – ooo, da! Angajament… nu prea. Daca intrebi protagonistii, o sa-ti spuna ca sunt clar “indragostiti pana peste cap”, dar de aici pana la ceva serios pe termen lung, e cale lunga. Sar peste defecte, dar asta nu e de ajuns pentru a ramane impreuna.

O relatie sanatoasa de iubire nu arata deloc ca-n povesti

  • Camaraderia

Intimitate si devotament exista, insa pasiunea nu e de gasit. Au multe lucruri in comun si vad viata in acelasi mod, dar dorinta fizica fie s-a estomapat, fie chiar nu exista.

  • Iubirea minimalista

Pasiune si angajament, fara urma de intimitate. Lipsa unei legaturi emotionale puternice nu poate fi suplinita de pasiune, oricat de intensa ar fi atractia fizica dintre cei doi.

  • Iubirea deplina

Toate cele 3 elemente magice coexista pentru o poveste de dragoste asa cum meriti. Este genul de iubire catre care tindem cu totii, insa avertismentul de rigoare inca persista: o asemenea relatie e mai usor de obtinut decat de intretinut.

Foto: Stayclosetravelfar.com