7 efecte benefice ale jocurilor video la care sigur nu te asteptai

1
De Cosmescu Elisabeta
22 apr. 2022

Numerosi specialisti au afirmat de-a lungul timpului ca jocurile video ar putea avea efectele nocive asupra psihicului. Diminuarea capacitatii de concentrare si a memoriei, dependenta, depresia si dorinta de izolare sunt doar cateva dintre acestea.

Recent, insa, au fost aduse la lumina studii care demonstreaza ca jocurile video cu o structura si o tema argumentativa coerenta, gandita sa dezvolte, sa relaxeze, fara sa afecteze latura psihica si emotionala, pot influenta pozitiv creierul.

1. Dislexicii isi pot dezvolta atentia

Medicii incadreaza dificultatile de atentie ca fiind un deficit specific pacientilor diagnosticati cu dislexie. Recent, studii britanice sugereaza ca ei isi pot imbunatati puterea de concentrare daca iau in calcul cateva sesiuni de jocuri ce implica gasirea unei cai de acces in cadrul unei retele labirint sofisticate. Activitatea aceasta, spun cercetatorii, e menita sa solicite exersarea memoriei, stimuland astfel anumite zone neuronale responsabile cu atentia.

3 lucruri pe care sa le adaugi la profilul tau de dating ca sa faci match-uri mai bune, conform unui consilier de relatii

2. Pot stimula vederea

O sesiune de o ora de jocuri video poate imbunatati vederea. Oricat de uimitor ar parea acest fapt, specialistii de la Universitatea din Rochester ne asigura ca grafica multicolora ar putea creste capacitatea jucatorilor de a detecta diferite tonuri de culoare greu de distins. Alti participanti la studiu au incercat sa joace solicitand doar ochiul lor „lenes”, ceea ce a dus uluitor la o imbunatatire semnificativa a vederii, prevenind atrofia nervului optic.

3. Dezvolta abilitatile profesionale

Cercetatorii australieni sunt de parere ca taria de caracter, puterea de decizie si rabdarea pot fi exersate zilnic, in cazul managerilor de echipa, cu ajutorul jocurilor de strategie. In plus, activitatea isi atinge telul cand aceasta este transpusa in viata reala si atunci cand sarcinile sunt duse la bun sfarsit cu atentie, tact, logica si corectitudine.

4. Sedentarismul poate fi diminuat

In timp ce unele jocuri implica doar interactiunea vizuala, cele care necesita un controler portabil si care pot conduce actiunea jocului prin miscare fizica, duc la un alt nivel antrenamentul fizic. De pilda, jocurile sportive care implica miscari de baschet, tenis sau chiar skateboarding pot deschide apetitul pentru sport. Iata cum jocul video poate fi un vector catre un stil de viata sanatos si dinamic.

Ce emotii se ascund in spatele durerilor de spate si abdominale

5. Sporesc procesul de invatare

Multe jocuri evoca evenimente istorice reale pentru a da o nota credibila si narativa actiunilor din cadrul lor. Povestile acestor personaje pot creste interesul copiilor pentru cultura, cred cercetatorii Universitatii din Utah. Acestia indruma parintii sa-i lase pe cei mici sa se joace pe consola, nu mai mult de doua, trei ori pe saptamana, pentru ca activitatea aceasta ii ajuta sa fie mai implicati in procesul invatare.

11 afirmatii pozitive pe care sa ti le spui atunci cand simti ca nu te iubesti suficient

6. Si seniorii au de castigat

Asa-numitele „jocuri pentru creier” care implica rezolvarea diverselor puzzle-uri s-au dovedit a avea un efect pozitiv pentru jucatorii mai in varsta. In cadrul unui studio din Australia, doar 10 ore de joc pe saptamana au dus la cresterea functionarii cognitive a participantilor cu varste de 65 de ani. Aceasta actiune practicata in decursul mai multor luni ar putea ajuta chiar si la prevenirea Alzheimer-ului.

7. Actioneaza ca un calmant

Sa ne distragem atentia de la o durere cu grad mediu de intensitate, acordand atentie unui joc video care de obicei ne face placere, poate avea puternice efecte sedative la nivelul cortexului superior. Cu cat este mai imersiv, cu atat este mai bine – de aceea, dispozitivele de realitate virtuala vor fi intr-o buna zi la fel de raspandite in spitale precum tensiometrul sau glucometrul.

Foto: depositphotos.com