Este creierul barbatului atat de diferit de al femeii?

1
De Larisa Giurea
3 iun. 2019

Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus? Descopera cat de diferit este in realitate creierul barbatului fata de cel al femeii!

Cercetatorii din Marea Britanie au publicat in 2018 cel mai mare studiu realizat vreodata asupra diferentelor structurale in creierul barbatilor si femeilor, analizand 5.216 de participanti.

Daca crezi ca un studiu de o asemenea amploare va incheia definitiv cea mai controversata intrebare de stiinta… ei, bine, te inseli amarnic! Asta pentru ca, desi exista diferente reale in structura si functionarea creierului barbatilor fata de cel al femeilor, modul in care se traduce comportamentul celor doua sexe ramane inca un mister.

Batalia dintre sexe

Dezbaterea asupra existentei si a gradului de diferenta dintre creierul masculin si feminin (din punct de vedere biologic) a fost dintotdeauna fierbinte. Unii spun ca exista diferente intre sexe care explica totul, de la dinamica relatiilor, la culorile noastre preferate. Cei de la cealalta extrema spun ca nu exista diferente si ca orice disparitate comportamentala este un rezultat al culturii si al educatiei.

7 obiceiuri nesanatoase care iti distrug creierul incetul cu incetul

Stiinta a reusit cu siguranta sa semnaleze cateva diferente, desi cauzele din spatele lor sunt greu de determinat. Exista studii care arata ca barbatii prefera obiectele in timp ce femeile prefera oamenii, chiar si in copilarie. Cercetarile arata ca barbatii sunt, in general, mai buni in ceea ce priveste geometria spatiala, in timp ce femeile au abilitati lingvistice superioare. Barbatii au o memorie mai buna decat femeile, dar femeile sunt mai bune la recuperarea informatiilor din memoria pe termen lung. Exista dovezi ca barbatii si femeile conduc in mod diferit, femeile luandu-si puncte de reper, iar barbatii estimand distanta si directia.

Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus

Dar studiul prezent nu s-a concentrat asupra niciuneia dintre aceste diferente. De ce? Acesta a fost un studiu asupra structurii si functiei, nu a comportamentului. Acestea fiind spuse, iata ce au descoperit cercetatorii.

Care sunt cele mai bune legume pentru sanatatea creierului?

„Volumul mai mare de la creierul masculin s-a remarcat in unele regiuni implicate in emotie si luarea deciziilor”, au scris autorii. Creierul feminin a demonstrat prezenta unui cortex cerebral mai gros, asociat cu inteligenta generala.

Ce ne spune asta?

Este posibil ca diferentele dintre creierele celor doua sexe sa cauzeze deosebiri in comportamentul lor. Dar este, de asemenea, la fel de posibil ca acestea sa provina din educatie sau experiente de viata diferite.

Experienta de a fi barbat este fundamental diferita de experienta de a fi o femeie. Studii conclusive care ar putea corela creierul feminin si masculin de diferentele dintre actiunile si comportamentele lor ar putea fi posibile doar atunci cand participantii la studiu ar avea o educatie si o experienta de viata similara – ceea ce este aproape imposibil de realizat.

Efectele pozitive ale stresului asupra creierului

Oamenii de stiinta vor continua sa studieze diferentele dintre barbati si femei. Momentan este important sa intelegem cat de mult nu stim inca si cat de multe am putem afla in viitorul apropiat.

Foto: Shutterstock.com