Efectele pozitive ale stresului asupra creierului

efectele pozitive ale stresului
1
De Miruna Moldoveanu
7 mart. 2019

Nu stresul ne omoara, ci modul cum reactionam la el.

Adesea stresul este vazut ca un lucru negativ si care ne poate afecta pe parcurs sanatatea. Intr-adevar stresul ne poate afecta intr-un mod nociv din toate punctele de vedere, influentand de la alegerile alimentare pana la modul cum relationam cu cei din jur.

Dar asta este numai o parte a povestii. Stresul cu care ne luptam zilnic poate fi impartit in doua categorii: negativ sau pozitiv. Bineinteles, ambele tipuri au repercursiuni asupra stilului nostru de viata.

Metoda geniala antistres folosita de Anne Hathaway

Stresul negativ

Acesta ne poate afecta modul in care functionam, capacitatea de a lua decizii si starile de spirit. Stresul este principala cauza pentru care creierul elibereaza adrenalina, cortizol si alti hormoni care pot dauna organismului.

Stresul pozitiv

De obicei, tipul acesta de stres apare atunci cand ne propunem sa atingem unele obiective inalte. Stresul pozitiv apare atunci cand dorim foarte mult sa atingem telurile pe care ni le-am stabilit. Pentru a duce un proiect la capat si pentru a avea succes cu acesta, mai intai trebuie sa depasim obstacolele si incercarile ce ne apar in cale. Practic, asa apare stresul pozitiv.

Acest tip de stres te ajuta sa iti doresti mereu mai mult si te determina sa nu renunti pana ce nu iti indeplinesti scopul.

De exemplu, un factor care poate crea stres pozitiv este incercarea obtinerii unei diplome. Fie ea de licenta, Master ori doctorat. Drumul pana la o asemenea diploma este presarat cu tot soiul de incercari. Aceste incercari apar sub forma examenelor si a deadline-urilor primite la cursuri si seminarii. Acest tip de stres iti intareste creierul, creand neuro-conexiuni.

Cum sa nu te ingrasi in perioadele de stres

Gestionarea celor doua tipuri de stres

Avand in vedere ca stresul poate fi pozitiv sau negativ, cum reusim sa le gestionam mai bine pe fiecare in parte?

Cel mai simplu raspuns ar fi ca trebuie sa ne setam teluri si obiective cat mai inalte. Sa nu lasam micile griji sa ne afecteze sanatatea mentala si nici scopul pentru care pornim la drum.

O zicala care te-ar putea ajuta sa nu te abati de la drumul tau si de la scopul pe care ti l-ai propus este : „Nu iti strica toata ziua pentru cinci minute proaste”.

Unde se aduna stresul – cele mai vulnerabile parti ale corpului

Daca nu reusesti sa iti dai seama pe moment care sunt grijile ce iti provoaca stresul negativ, atunci poti incerca sa le treci pe hartie. Noteaza pe o foaie evenimentele importante dintr-o zi. Apoi, incearca sa identifici factorii ce iti creeaza starea de nervozitate si neliniste. Dupa ce ai reusit sa identifici cauzele stresului negativ, vei reusi sa il transformi in stres pozitiv.

In realitate, lucrurile nu sunt atat de simple. Daca nu crezi ca o simpla foaie si un creion te vor ajuta, atunci incearca sa te eliberezi pentru o zi de grijile cotidiene. Dupa o zi sau doua libere, cu siguranta iti vei da seama de factorii negativi ce iti influenteaza stresul.

Foto: Instagram – Maria Rodrigues