Care sunt cele mai bune legume pentru sanatatea creierului?

1
De Ioana Marosan
19 mart. 2019

Un regim alimentar sarac in legume reprezinta un mare factor de risc pentru aparitia bolilor cognitive.

Numeroase studii au aratat care sunt cele mai bune legume pentru sanatatea creierului. Asigura-te ca le incluzi in regimul tau alimentar!

Atunci cand vine vorba despre potentiale probleme de sanatate, afectiunile neurodegenerative starnesc fiori si o strangere de inima. Pierderea functiilor creierului este o perspectiva infioratoare pentru orice om si cu atat mai mult ar trebui sa fim preocupate de prevenirea aparitiei acestei situatii.

Ce se intampla cand incepi sa-ti antrenezi creierul asa cum faci cu muschii

Se pare ca o dieta bogata in carbohidrati si saraca in grasimi reprezinta un factor important in aparitia bolilor neurodegerative. Si atunci, ce ar trebui sa manancam pentru sanatatea creierului nostru? Pai, pe langa reducerea la maximum a consumului de zahar si cresterea consumului de grasimi bune, cum ar fi uleiul de cocos, mai trebuie sa consumam legume, multe legume.

Exista foarte multe legume care pot contribui la mentinerea sanatatii creierului, iar dieta Paleo le include pe toate. Dar care sunt cele mai bune legume pentru sanatatea creierului?

Spanacul

Chiar daca nu vei avea muschii pe fier ai lui Popeye, vei primi in schimb o mare varietate de nutrienti esentiali pentru buna functionare a creierului. Cercetatorii au descoperit ca o portie de spanac pe zi iti poate mentine creierul cu 10 ani mai tanar decat al celor care nu consuma de obicei legume si plante verzi. Spanacul colorat are un continut ridicat de vitamina C, dar si de clorofila, foarte buna pentru curatarea sangelui. Este foarte usor sa incluzi in meniul tau zilnic spanacul. Chiar daca nu-ti place gustul, il poti amesteca intr-o salata de pui, poti sa-l gatesti cu ulei de cocos si sa-l asezonezi cu plante aromatice si condimente! 25 de grame pe zi sunt suficiente pentru a obtine rezultatele dorite.

Sanatatea creierului tau depinde de aceste alimente

Varza Kale

Este un aliat al sanatatii creierului, continand foarte multe minerale si nutrienti. Este unul dintre cele mai dense alimente de pe Pamant si se preteaza excelent intr-o larga varietate de retete. Sulforaphan-ul este un compus prezent in varza kale care joaca un rol important in prevenirea cancerului si a bolilor de inima, dar si in mentinerea sanatatii creierului. Pretul unui regim alimentar incorect este sanatatea creierului, pentru ca intr-un regim alimentar deficitar sunt absente alimentele care protejeaza creierul (legumele) si se consuma cu precadere alimente care ii fac rau (alimente procesate, zahar etc). Acest concept este usor de inteles, dar este greu de pus in practica.

Broccoli

Este un alt aliment cu beneficii pentru sanatatea creierului si, intr-o cantitate relativ mica, se regasesc foarte multi nutrienti. S-ar putea sa ai nevoie de putin timp sa te obisnuiesti cu el (daca nu il consumi deja), dar exista o varietate de retete delicioase in care il poti include. Broccoli contine glucosinolati, vitamine si minerale cu efect antioxidant asupra organismului. Din studiile efectuate a reiesit faptul ca broccoli contine si vitaminele E, C, K si minerale, cum sunt fierul, zincul si seleniul. Pe langa toate acestea, broccoli mai contine o multime de alti compusi cu efect antioxidant. Nu e rau pentru o singura leguma!

Ce poti face ca sa ai un creier sanatos, vesnic tanar? Afla de la un neurochirurg

Foto: Shutterstock.com