Exista iubire dupa inselat, spun terapeutii: Regula celor 4 R pentru o relatie mai puternica decat inainte

1
De Irina Constantin
17 dec. 2019

Foarte multe persoane considera ca aventura unuia dintre parteneri, odata descoperita, este calea sigura spre despartire.

Se pare ca exista, totusi, iubire dupa inselat. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt simple. Reconstruirea unei relatii dupa ce partenerii au trecut printr-un caz de infidelitate presupune efort sustinut si dorinta reala de schimbare.

7 celebritati care si-au inselat partenerul de viata. Tu i-ai ierta?

De obicei, partenerii raman impreuna din comoditate, insa acest lucru nu aduce beneficii nimanui. In schimb, pasii de mai jos, aplicati corect, pot salva o relatie afectata de infidelitate.

Exista iubire dupa inselat: Cei 4 R pentru o recladi eficient o relatie
1. Regretul

Exprimarea parerii de rau si cererea iertarii sunt esentiale pentru a incepe sa vindeci o relatie. Partenerul infidel trebuie sa fie proactiv si sa isi exprime cu sinceritate regretul pentru cele intamplate.

Astfel, persoana ranita va putea intelege ca celuilalt chiar ii pare rau si este dispus sa lucreze pentru refacerea legaturii ce a suferit o ruptura serioasa.

Ar trebui sa-i spui iubitului ca l-ai inselat? Iata ce zic expertii

2. Responsabilitatea

Cel care a inselat trebuie sa isi asume fapta in intregimea ei, fara exceptii, spune terapeutul Jenn Mann. Chiar daca a avut anumite motive pentru a insela, este important ca persoana respectiva sa inteleaga gravitatea problemei si sa isi asume, in fata partenerului de viata, ca actiunile sale l-au afectat intr-un mod negativ pe celalalt.

Acest pas este extrem de important pentru ambele parti. Cel ranit va aprecia sinceritatea si va putea fi deschis spre impacare, iar cel ce a inselat va putea reconstrui increderea pas cu pas, plecand de la o baza solida.

3. Recunoasterea sentimentelor

O infidelitate descoperita recent poate cauza traume serioase, de ambele parti. Persoana inselata isi va pierde increderea in sine, se va simti inutila si vinovata pentru nefericirea partenerului. Pe de alta parte, cel care a inselat va realiza ca actiunile sale nu pot fi sterse, ceea ce aduce consecinte reale.

Tipul de personalitate predispus sa insele: Ce fel de oameni sunt atrasi in capcana infidelitatii

Din aceste motive, este esential sa existe discutii deschise, fiecare dintre parteneri exprimandu-si cu transparenta sentimentele. Vorbiti despre ce ati simtit, ce temeri aveti, ce nemultumiri si ce solutii exista. Validati sentimentele celuilalt si tineti intotdeauna cont de ele!

4. Remediul

Daca exista iubire dupa inselat, cum poate aceasta sa fie readusa in peisaj? Ei, bine, specialistii spun ca totul sta in conexiune reala si sincera.

Intotdeauna va exista o persoana mai frumoasa, mai atractiva, mai inteligenta, mai amuzanta sau mai interesanta. Cu toate acestea, atunci cand cei doi parteneri comunica si isi mentin apropierea emotionala, niciunul dintre ei nu va simti nevoia sa caute in alta parte fericirea si implinirea.

„Cei patru pasi pot fi dificil de urmat, mai ales cand persoana inselata sufera la un nivel foarte profund”, explica Dr. Mann. In plus, de obicei, cel care a inselat are tendinta de a deveni defensiv, de a nega totul si de a se distanta de partenerul care nu se opreste din cerut explicatii.

Avand in vedere aceste lucruri, comunicarea si rabdarea raman cele mai utile instrumente pentru reconstruirea pas cu pas a relatiei.

Foto: Getty Images.