Ce ii face pe oameni sa insele? Explicatiile unui sociolog

1
De Cristiana Astefanoaiei
19 oct. 2022

Cum ajung barbatii si femeile sa insele? Ce se intampla in relatia lor? Dar in mintea lor? Primim raspunsurile de la un sociolog.

De ce ajunge cineva sa insele? Este de vina ispita? Este de vina relatia in sine sau partenerul de viata?

Marie Murphy, doctor in sociologie, un sociolog specializat in coaching cu persoane care insala, are o teorie care ar putea surprinde multa lume.

Analizand societatea, specialistul ne explica urmatoarele contexte:

Ne asteptam la casatorie de la aproape toata lumea.

Nu ii consideram pe oameni „adulti” cu adevarat pana cand nu sunt casatoriti si au copii.

Societatea noastra glorifica mariajul, nuntile si dragostea intr-un mod care ii determina pe oameni sa se astepte la o bucurie neincetata de la acestea.

Ne asteptam la casatorie, dar nu explicam deloc realitatile casatoriei si nici nu ii pregatim pe oameni pentru diferite situatii.

Adam Levine si-a inselat sotia si voia sa isi boteze copilul cu numele amantei

Asadar, de ce ajung oamenii sa insele?

Sociologul Marie Murphy detaliaza spunand ca multi dintre noi ne comportam ca si cum, odata ce o persoana este casatorita, treaba ei este sa se sacrifice pe ea insasi pentru tot restul vietii, daca este nevoie.

Ne asteptam la asta pentru ca toti cei din jurul nostru sa se bucure de imaginea falsa pe care le-o aratam despre nevoia lor de familie ideala, implinita. O parte dintre aceste preconceptii vine si de la televizor, filme si romane de dragoste. Alta parte vine de la religie, traditie, diverse superstitii ale familiei.

Practic, suntem orbiti si nu luam in calcul toate aspectele ce presupun o casnicie.

Ba mai mult, e posibil sa nu ne cunoastem cu adevarat partenerul. Sociologul explica faptul ca exista 3 mari tipuri de inselat.

Mai poti avea incredere intr-o persoana care te-a inselat?

1. Oamenii narcisisti insala cel mai des

Narcisistul, dependentul (de alcool, droguri sau altele) ori o persoana cu alte tulburari care cauta senzatii tari, distractii sau atentie si care este patologic incapabil de empatie fata de sot/sotie, copii si familia extinsa. Aceasta persoana este, practic, un escroc. El doar se va folosi atat de partenerul de viata, cat si de cel cu care insala.

De multe ori, conditionate tocmai de societate, dupa cum explicam mai sus, femeile nu vad ca sunt impreuna cu un narcisist, decat cand este prea tarziu.

De aceea, sociologul recomanda relatia neoficiala pentru cativa ani, pentru a cunoaste exact comportamentele viitorului sot.

2. Lipsa curajului sau devalorizarea

Atunci cand unui barbat (sau unei femei, dar in general acest punct se aplica la barbati) ii este rusine cu ceea ce este sau simte ca nu e suficient de capabil, incearca sa isi demonstreze propria valoare in afara locuintei. De aceea, se ajunge la inselat.

De regula, acesti oameni au crescut fara abilitatile emotionale de a se cunoaste pe ei insisi si de a se conecta cu partenerii lor. In special dupa ce energia noii relatii a disparut, iar partenerii casatoriti sunt tot mai implicati in munca grea a copiilor, a gospodariei si a locurilor de munca.

Pentru ca nu au curajul sa discute despre nesiguranta lor, nu vor reusi sa remedieze problemele din casnicie sau, de ce nu, sa se desparta. Ei se vor complace intr-o relatie care nu ii face fericiti si vor cauta ce considera ca le lipseste in alta parte.

Si majoritatea acestor lucruri incep in copilarie. De exemplu, cand parintii nu au satisfacut suficient de bine nevoile emotionale ale copilului sau nu au predat sau nu au oferit ca model o casnicie sanatoasa, iubitoare si o comunicare curajoasa intr-o relatie.

Daca oamenii au fost abuzati sau neglijati in copilarie, este si mai rau, deoarece poate duce la traume de lunga durata si probleme de atasament.

Ce cred barbatii despre infidelitate si de ce isi inseala partenerele

3. Oamenii insala si atunci cand devin doar ingrijitori ai partenerului

Vorbim despre situatii aparte, care au loc mai rar decat celalalte doua. De exemplu, o casnicie in care unul dintre parteneri sufera de Alzheimer sau de o alta boala degenerativa. In acest caz, de regula, partenerul nu doreste sa abandoneze persoana bolnava.

Noi, ca societate, explica sociologul, nu ne dam seama cat de epuizanta si dificila poate fi ingrijirea familiei pana cand nu suntem noi cei care o facem. In acest caz, e posibil ca partenerul ingrijitor sa aleaga un alt partener romantic in timp ce este casatorit cu sotul bolnav si, adesea, este criticat pentru acest lucru.

In concluzie, sociologul Marie Murphy a explicat de ce insala oamenii dintr-o perspectiva cu totul noua. Ea a analizat mai degraba impactul societatii asupra situatiilor singulare, demonstrand ca, adesea, preconceptiile sunt cele care pot destrama o relatie.

Foto: depositphotos.com