Cum alungi suferinta din inima ta? Fiind buna cu tine

1
De Alice Moisescu
14 oct. 2018

„Bucura-te de lucrurile marunte, s-ar putea ca intr-o zi sa privesti inapoi si sa iti dai seama ca erau lucruri mari”, spunea tenorul Robert Brault.

Bucuriile marunte adunate pe intreg parcursul zilei iti pot vindeca inima si sufletul, indiferent de situatia prin care treci acum. Atunci cand legi punctele dintre aceste mici bucurii, viata pare mai completa si mai frumoasa, iar tu esti… mai fericita!

Cu totii vrem sa fim fericiti. Fericirea reprezinta o dorinta universala, precum nevoia de apa, de alimente sau de aer curat. Atentie, insa! In mod ironic, atunci cand te preocupa foarte mult cautarea fericirii, scade, de fapt, nivelul general al starii de bine, al starii de fericire. Cel mai indicat, spun expertii, ar fi sa te concentrezi mai putin pe obtinerea fericirii si mai mult pe detaliile care iti infrumuseteaza zilnic viata.

Astfel ca, pentru cresterea starii de bine, cercetatorii recomanda practicarea catorva activitati zilnice, care te ajuta sa te reconectezi cu sinele tau, dar si cu cei din jur. Toate activitatile de mai jos, fie ca le faci de una singura sau impreuna cu cei dragi, te invata sa fii mai buna cu tine si sa alegi fericirea in fiecare zi.

1. Bucura-te de rasaritul si de apusul soarelui

Contemplarea rasaritului sau a apusului soarelui este un spectacol de lumina si de culoare, dar si un proces de vindecare al sufletului, oferind totodata un prilej de relaxare profunda si de reflectie.

Se intampla 365 de zile pe an. Tu cat de des te opresti sa il vezi?

2. Ajuta-i pe cei din jur

Altruismul stimuleaza fericirea, e dovedit. Cu cat oferi mai mult, cu atat mai multa satisfactie si mai multa bucurie vei primi.

3. Razi din toata inima

Rasul este cel mai eficient medicament. O doza de ras copios poate creste imunitatea, regleaza ritmul cardiac si iti ofera o stare de bine si o senzatie asemanatoare celei de dupa un antrenament fizic.

4. Bucura-te de imbratisarile sincere

Imbratisarile ne pot imbunatati starea de spirit, scad tensiunea arteriala si alunga stresul.

5. Zambeste, zambeste, zambeste!

Zambeste chiar si atunci cand nu ai chef, deoarece creierul tau se va adapta, eliberand imediat serotonina, hormonul fericirii. In plus, zambetul poate fi si mai eficient atunci cand e dublat de ganduri pozitive, fiind o modalitate buna de a alina durerea pe care o simtim in zilele dificile.

6. Petrece timp de calitate cu familia si cu prietenii

Faptul ca nu au petrecut mai mult timp cu prietenii dragi sau impreuna cu familia este unul dintre cele mai mari regrete ale persoanelor aflate pe patul de moarte. Timpul petrecut in sanul oamenilor dragi noua valoreaza enorm atunci cand vine vorba de imbunatatirea fericirii noastre.

7. Practica recunostinta

Pare o strategie simpla, dar face o diferenta uriasa. Sunt multe modalitati de a practica recunostinta, de la pastrarea unui jurnal al lucrurilor pentru care suntem recunoscatori si pana la exprimarea acesteia atunci cand ceilalti ne ajuta.

8. Mediteaza

Meditatia este adesea promovata ca un obicei important pentru imbunatatirea concentrarii si atentiei, precum si pentru mentinerea starii noastre de sanatate (fizica, psihica).

Procesul de meditatie iti curata mintea si te calmeaza. Este dovedit ca reprezinta cea mai simpla cale, dar si cea mai eficienta pentru a trai o viata fericita si impacata cu sine.

9. Iesi in aer liber

A-ti face timp sa iesi in natura intr-o zi frumoasa aduce multe avantaje. In urma unui studiu s-a constatat ca a petrece 20 de minute afara cand e vreme buna nu numai ca ajuta la cresterea bunei dispozitii, ci si largeste gandirea si imbunatateste memoria.

10. Bucura-te de un somn de calitate

Opt ore de somn odihnitor cresc sansele de a fi fericit si imbunatatesc productivitatea.

Foto: Shutterstock.com