5 gesturi care par egoiste dar nu sunt, potrivit stiintei

1
De Denisa Toma
7 nov. 2018

Studiile efectuate de-a lungul timpului demonstreaza ca este benefic sa te pui pe primul plan, iar asta nu inseamna ca esti egoista.

Iti place sa ai grija de tine, dar din cand in cand te simti vinovata si te intrebi daca nu cumva esti egoista. In mod sigur nu esti, iar numai ideea ca te intrebi acest lucru demonstreaza ca esti o persoana care se gandeste mai mult la ceilalti decat la sine. Studiile efectuate de-a lungul timpului demonstreaza ca este benefic sa te pui pe primul plan, dar asta nu inseamna ca esti egoista. Iata cinci gesturi care par egoiste, dar nu sunt:

Spui „Nu” sau anulezi planuri

Intr-o lume perfecta am avea cu totii o superputere secreta: abilitatea de a ne face timp pentru oricine si orice in orele limitate ale unei zile. Evident, nu este posibil, dar cu toate acestea ne simtim foarte vinovati cand trebuie sa folosim cuvantul „Nu”. Dar inainte de te simti vinovata, trebuie sa stii ca cercetatorii de la Universitatea Oxford au facut un studiu pe acesta tema.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca atunci cand spui „nu”, fie ca e vorba de lucruri care iti distrag atentia in timpul zilei sau de planuri pe care ti le faci dupa munca, ai sanse de a-ti atinge mai repede telurile pe care ti le-ai propus. Secretul este sa folosesti o strategie eficienta de a refuza. Acestia recomanda sa spui „Nu vreau” in loc de „Nu pot”. De exemplu, „Nu vreau sa mananc dulciuri” iti ofera controlul, in timp ce „Nu pot sa mananc dulciuri” lasa senzatia ca esti obligata sa refuzi, desi iti doresti, ceea ce te poate face sa cedezi.

Nu raspunzi la telefon

Nu inseamna ca nu iti iubesti sora sau prietena cea mai buna daca nu raspunzi la telefon. Faptul ca poti fi contactata oricand nu inseamna ca esti obligata sa raspunzi intotdeauna la telefon. Un studiu realizat in anul 2013 la Universitatea Kent din Ohio, Statele Unite, a evidentiat faptul ca persoanele care sunt foarte atasate de telefonul mobil sunt mai putin fericite comparativ cu cele care rezista tentatiei de a raspunde imediat la telefon sau de a verifica orice notificare primita. Practic, prin faptul ca nu raspunzi instant la telefon iti oferi permisiunea de a prioritiza prezentul.

Nu iti ceri scuze

Un studiu realizat la Universitatea Waterloo din Canada a ajuns la o concluzie interesanta: femeile isi cer scuze de mult mai multe ori decat barbatii, iar motivul este acela ca au o stacheta mai joasa cu privire la ceea ce considera ca fiind ofensator. Un alt studiu a aratat ca oamenii isi cer scuze atunci cand nu este cazul si folosesc scuzele doar pentru a umple pauzele de liniste din timpul conversatiilor. Daca descoperi ca este valabil in cazul tau si nu ai facut nimic pentru care sa-ti ceri scuze, atunci este mai bine sa nu spui nimic. Prin faptul ca iti ceri scuze desi nu ai facut nimic gresit, iti afectezi imaginea de sine si te simti vinovata fara motiv.

Nu raspunzi imediat la orice mail

Desi mailurile acelea la care nu ai raspuns iti stau pe cap, se pare ca este in regula sa le ignori, potrivit cercetatorilor de la Universitatea British Columbia. In cadrul unui studiu recent s-a descoperit ca ignorarea intentionata a mailului atunci cand este posibil are efecte psihologice benefice, printre care scaderea tensiunii arteriale, dar si a nivelului zilnic de stres. Prin urmare, nu trebuie sa te simti vinovata daca nu raspunzi imediat la orice mail. Bineinteles, in cazul in care esti o persoana foarte organizata si meticuloasa, ignorarea mailului ar putea sa-ti provoace si mai mult stres.

Cand iti faci timp pentru o baie relaxanta

Poate ai anulat unele planuri cu prietenii sau ai dus copilul la bunici doar pentru a-ti face putin timp pentru tine si a te bucura in liniste de o baie relaxanta. Inainte de a lasa vina sa te cuprinda si de a te considera egoista, afla ca acest gest are numeroase beneficii. Studiile au aratat ca o baie de doar 20 de minute ajuta la reglarea tensiunii arteriale, stimuleaza metabolismul si te ajuta sa dormi mai bine. Doar pentru ca ai grija de tine nu inseamna ca esti o persoana egoista.

Foto: Shutterstock.com