Inainte sa-i spui ramas bun acestui deceniu, ia-ti o clipa sa te gandesti la ultimii 10 ani din viata ta

1
De Maria Dima
27 dec. 2019

Noaptea dintre ani vine cu un fel de presiune inmuiata in nostalgie. Anul acesta as vrea sa pastrez un moment pentru mine, mai ales ca trecerea la 2020 vine cu o tolba de amintiri pe care vreau sa le conserv mai bine decat Instragram.

Cand eram mai tanara, ma interesa doar sa ma duc la cea mai tare petrecere, sa nu cumva sa ratez o distractie epica. Acum, prefer sa stau cuibarita in patul meu, si sa-mi fac de cap cu o telecomanda sau sa risc teribil cu o recomandare de la Netflix. Stiu, living la vida loca!

Nu numai ideea de distractie s-a schimbat in ultimii 10 ani

Si conversatiile din grupul de prieteni au trecut de la cea mai noua pereche de pantofi, la cea mai buna metoda de a adormi micutii sau cea mai mare provocare dintr-un business propriu, ajungand pana la modul optim de a aborda anxietatea, pierderile, vindecarea.

Am ajuns cu totii mai constienti de nevoia urgenta de a fi implicati social si politic. Mai responsabili din punct de vedere al consumerismului si al mediului inconjurator.

Nu stiu voi, dar eu am trecut de la versiunea mea de adolescenta care ura stirile, la cea de adult care vrea sa stie tot ce misca, ca sa poata face ceva in cunostinta de cauza. Plictisitor? Poate. Insa prefer plictisitor si responsabil, decat rebel fara cauza (sorry, James Dean).

Incheiem o decada plina de lucruri pe care nici nu ni le puteam inchipui acum 10 ani

In 2000 cel mai cool era sa ai un Rotring 0.7 (cunoscatorii stiu de ce), in 2010 voiam o camera foto de luat cu mine in vacante, iar in 2020 telefonul meu e mai destept decat as vrea sa recunosc.

Am schimbat modul in care ne raportam la technologie; ce era odata o inovatie, acum e realitate.

Harti, cazari, albume foto, vacante, relatii la distanta, dating, frumusete, moda, comandat mancare/taxi-uri – toate astea & more s-au schimbat fundamental in ultimii 10 ani.

Valorile se schimba – Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din ziua de azi?

De ce ne ajuta sa rememoram ce-a fost? 

Nostalgia propusa cu artificii in prag de 2020 are farmecul ei, dar si un scop precis.

Si, mai mult de atat, are si o functie activa, daca e facuta cum trebuie. Luandu-ne timpul pentru a ne onora trecutul, victoriile, ranile si oferindu-ne sansa de a porni cu intentie in orice nou inceput, fie el chiar si de an, ne pregatim terenul pentru urmatoarea decada de reusite.

Rubricile inventarului emotional 

Trebuie sa te iei la intrebari asa cum facea bunica ta, pe vremuri, cand voia sa stie daca ai ajuns om bun si daca continui sa duci mai departe ce te-a invatat ea.

Fortam muschiul memoriei si plecam la vanatoare de amintiri frumoase ca sa stim, in primul rand, de ce suntem mandri:

  • In ultimii 10 ani, care sunt realizarile tale cele mai de pret?
  • Ce obstacole ai depasit?
  • Ce ai adaugat sau imbunatatit in viata ta in ultimii 10 ani?

De ce e important: “Oamenii supraestimieaza ce pot face intr-un an, dar subestimeaza ce pot indeplini in 10” – J. C. R. Licklider. S-ar putea ca acest pas sa-ti mai mult timp sau sa apara mai intai criticul din tine, care nu considera ca orice chestie “minora” merita trecuta pe lista. Nu pleca urechea la idei de genul si fa-ti treaba: scrie tot ce ai facut. Poate ai schimbat jobul, tara, ai intemeiat o familie, ai (re)amenajat locuinta, ai calatorit, ai contribuit la sanatatea si dezvoltarea ta, a copiilor tai, a comunitatii, echipei etc.

A doua runda de intrebari tine de claritate si viziune:

  • Ce lectii ai deprins in aceasta ultima decada din viata ta?
  • Ce intelepciune s-a lipit de tine si ti-a schimbat perspectiva in bine?
  • Din ce greseli ai avut cel mai mult de invatat?

De ce e important: Niciun proces de autoanaliza nu ar fi complet fara o suma de concluzii care sa-ti faca viata mai usoara pe viitor. Aduna-ti lectiile si vezi de ce au avut atata insemnatate pentru tine. O harta interioara, cu portii sanatoase de intelepciune personala o sa te ghideze numai bine in anii ce urmeaza.

Ce nu iti spune nimeni despre cum sa-ti faci viata mai usoara – sfaturi care te salveaza

Al treilea pas vizeaza eliberarea

  • Ce lasi in urma? Ce ganduri, prejudecati, credinte limitative nu iti mai sunt de folos, nu te mai reprezinta si te trag in jos?
  • Ce povesti te tin pe loc si te impiedica sa ai curajul de a-ti urma visurile?
  • Ce scuze folosesti pe post de explicatii?

De ce este important: Daca tot iti propui noi cuceriri (spirituale, profesionale, emotionale), de ce ai trage dupa tine ganduri invechite, care-ti ingreuneaza fiecare pas? Mai ales daca nici nu mai au legatura cu tine.

Cum mergi mai departe daca nu ai avut parte de incheierea dorita?

Poate acum 10 ani era normal sau de bun augur sa le ai, dar daca si-au indeplinit scopul si acum nu fac ai nimic pentru dezvoltarea ta, da-le drumul! E foarte important sa fundamentezi aceasta decizie si sa stii de ce conteaza sa le lasi in urma. Gandeste-te cat ai avut de pierdut din cauza lor in toti acesti ani si cate noi oportunitiati te asteapta dincolo de ele.

Foto: Getty Images.