Cum mergi mai departe daca nu ai avut parte de incheierea dorita?

1
De Maria Dima
13 sept. 2019

Dorinta de a avea o incheiere, de a pune degetul pe ceva si de a sti cu certitudine ca ala e motivul pentru care un interviu nu s-a concretizat intr-o oferta, o intalnire a mers prost sau o relatie s-a destramat este profund legata de natura umana.

Vrem o explicatie plauzibila pentru lucrurile pe care nu le putem intelege. Avem nevoie sa stim, sa le punem cap la cap, sa tragem aer in piept si sa trecem peste. Daca sarim pasul acesta atat de important – closure, cum ii spun americanii – ne pornim la drum fara sa stim de ce am ales acea cale sau ce luam cu noi in bagaj.

Despartirea nu este mereu egala cu incheierea

Nevoia de incheiere e mai pregnanta cand vine vorba de o despartire.

Fara closure, fara raspunsurile pe care le cautam atunci cand s-a rupt legatura dintre doua suflete, mintea noastra face din gasirea de variante o misiune fara sfarsit, mai ceva ca Tom Cruise.

Acrobatiile gandirii o sa-ti creeze imediat scenarii fantasmagorice legate de motivele pentru care iubirea s-a dus.

Prea mult bine nu o sa iasa de aici. Sigur te gandesti ca nu te-a iubit destul, nu ai facut tu suficient de multe ca sa-l tii langa tine, poate te-a inselat sau poate chiar nu meriti sa fii iubita, si tot asa.

Incertitudinea se leaga de orice mic amanunt si ajunge sa te chinuie. Pentru a nu ajunge la capatul pantei de ganduri negative si sa nu cauzezi o avalansa emotionala din nimic, iata ce poti face ca sa mergi mai departe, chiar daca nu ai avut parte de incheierea dorita:

  • Scrie o scrisoare

Scrie niste randuri fara nicio intentie de a la trimite persoanei careia i le adresezi. Toarna-ti acolo sentimentele si nu te cenzura – daca tot nu o trimiti, chiar poti spune orice.

Ai grija sa incluzi urmatoarele:

  • Iertare pentru persoana in cauza pentru tot ce a ramas nerezolvat
  • Scuze din partea ta pentru tot ce ai gresit in relatia respectiva
  • Cuvinte nespuse – tot ce nu ai putut sa spui atunci cand acele cuvinte inca mai puteau schimba ceva
  • Incheie scrisoarea cu un “ramas bun” pe care sa-l simti in fiecare gand

Pentru ca acest exercitiu sa functioneze, trebuie sa o citesti cu voce tare la final, ca si cum i-ai spune totul in fata. Apoi, rupe-o, sterge-o sau distruge-o in orice mod si chip care iti aduce mai multa satisfactie ca sa stii ca ai terminat cu ea, dar si cu destinatarul sentimentelor asternute pe foaie.

  • Preia controlul situatiei

Daca astepti ca incheierea sa vina din partea celeilalte persoane si numai dupa ce ai asta poti merge mai departe, ai cedat de buna voie controlul vietii tale.

Nu trebuie sa astepti ca validarea, grija pentru sentimentele tale si schimbarea sa vina din exterior.

Protocolul de securitate emotionala pe care l-am implementat dupa fiecare despartire dureroasa

  • Da-ti voie sa simti ceea ce simti

Plansul ne elibereaza.

Constientizarea emotiilor in loc de umplerea camarii interioare cu provizii de care nu mai avem nevoie azi, face minuni. Da-ti voie sa simti ce simti si sa te eliberezi asa cum iti dicteaza sufletul, fara sa crezi ca asta te face mai putin puternica.

Principalele motive pentru care nu poti trece peste o despartire

  • Organizeaza ceva distractiv

Intalneste-te cu prieteni dragi, iesi din casa, ofera-te ca voluntar si incearca ceva ce nu ai mai facut pana acum. Toate sunt garantate sa te scoata din starea in care esti si sa-ti mute concentrarea pe lucruri pozitive.

Creeaza amintiri noi cu alti oameni!

  • Trimite ganduri bune

De fiecare data cand alegem sa nu iertam pe cineva, ne facem noua insine mai mult rau decat persoanei respective. Noi stam si lasam gandurile rele si negativismul sa se stranga inauntru si curand vedem totul prin aceasta perspectiva intunecata.

Stiu ca e mai usor sa fii pasiv-agresiva si sa arunci “glumite” in stanga si-n dreapta pentru a-l sensibliza pe celalalt, insa pana si acestea te incarca degeaba. Nici ignorarea sau linistea totala nu par sa ajute, ci dimpotriva, cresc tensiunea dintre voi.

Incearca o abordare diferita. Te poti ruga sau poti transmite sentimente incarcate de bunatate si speranta, chiar si celor care ti-au gresit. In acest fel, schimbi energia din jurul acelei situatii sau persoane si e mult mai usor sa treci peste.

Sistemul tau imunitar e la pamant cand ai o inima ranita

Eliberarea de frustrare, asteptare si incertitune este incredibil de eliberatoare. Dupa ce ti-ai dat tie sansa de a merge mai departe, te vei bucura de o multime de noi posibilitati care te asteptau, uneori chiar si pe strada ta, si pe care nu le-ai putut vedea pana acum. Curaj!

Foto: Shutterstock.com