Cele 4 instrumente de care ai nevoie ca sa te iubesti si sa-ti schimbi viata in bine

1
De Maria Dima
12 apr. 2020

Iubirea de sine este inerent egoista. Asta am fost invatate sa credem, mai ales noi, femeile, pentru care cea mai mare dovada de bunatate e sacrificiul propriilor dorinte pentru binele tuturor celorlalti. Femeile sunt mereu gata de jertfa pe altarul altcuiva. Asta ne face partenere ideale, mame perfecte, fiice de treaba, angajate model.

Iubirea de sine nu are nimic de-a face cu egoismul. Nici cu narcisismul, nici cu dependenta de selfie-uri.

E chiar opusul: iubirea de sine este cerinta sine qua non a oricarui tip de afectiune si grija fata de cei din jur. E motivul implicit pentru care companiile aeriene ne repeta de fiecare data ca prima oara ne punem masca de oxigen noua, la nevoie, si numai apoi ii ajutam pe restul. Daca tu ramai fara resurse, cum mai poti da o mana de ajutor celor care au nevoie de tine?

Sacrificul de sine, delasarea, ignorarea propriilor nevoi in favoarea celorlalti – fie a partenerului, a unui parinte bolnav, sau chiar a unui sef – te vor stoarce de energie si-ti va lasa amaraciunea regretului indreptata chiar asupra persoanei careia i-ai dat ce era mai bun din tine.

Beneficiile garantate ale iubirii de sine

N-ai fi zis ca aceasta mult prea antagonizata si temuta iubire de sine e un balsam pentru suflet si potenteaza natural frumosul din viata ta, nu-i asa?

Totusi, iubirea de sine ajuta la:

  • Fericirea ta generala → efectul natural al depunerii armelor si lasarii luptei interioare deoparte, renuntand la toate formele in care ai profitat de tine sau te-ai neglijat
  • Sanatate → iubirea si acceptarea de sine te forteaza sa te porti frumos cu propria persoana, asa ca o sa renunti mai usor la toate modalitatile prin care obisnuiai sa-ti faci rau: tigari, alcool, mancat compulsiv etc.
  • Liniste si pace → suna deja a pamflet spiritual, nu? Poti sa razi cat vrei, ideea e ca odata ce nu mai accepti chestii negative in viata ta, o sa incepi sa recalibrezi si criticul interior si o sa reduci la tacere toate comentariile rautacioase pe care le spuneai in oglinda
  • Implinire → iubirea de sine nu vine fara respectul datorat propriei persoana si nici fara puterea infinit de vindecatoare a limitelor impuse de tine, pentru tine. O sa inveti sa zici “nu” la tot ce nu e benefic pentru viata ta.

Cele 4 dimensiuni ale iubirii de sine

  • Cunoasterea de sine

Calatoria impleticita avand ca destinatie setata iubirea de sine, incepe cu acest pas de urias care se numeste cunoastere. Pana nu stii ce vrei si care sunt nevoile tale, care este motivul pentru care faci ceea ce faci si unde vrei s-ajungi, nu ai cum sa treci oficial in partea iubirii de sine.

Cunoasterea de sine nu e stiinta exacta. E mai degraba un sotron interior care te duce mai aproape de traitul constient. Poti incepe cu:

  • Meditatie → antrenamentul de a-ti constientiza gandurile
  • Pastrarea unui jurnal → in care te poti concentra pe cate o parte a vietii tale careia ai vrea sa-i oferi alta profunzime
  • Luarea de decizii constiente →  inainte de orice hotarare, ia-ti un ragaz pentru a te gandi daca chiar iti doresti sa faci asta si daca are vreo legatura cu omul care vrei sa devii.
  • Grija de sine

In lipsa grijii serioase si constante pentru binele propriu, toata treaba cu iubirea de sine ramane un balon mare de sapun. Nu dureaza. N-are cum.

Grija de sine e un must, si totusi atatea femei lasa asta pe ultimul loc. La inaintare sunt mereu alti nevoiasi, alti parteneri sau relatii de dragul carora se impune sa moara de griji, dor sau drag, un loc de munca la care renuntarea la sine este trecuta in contract, niste aparente ce trebuie musai intretinute mai ceva ca niste unghii cu gel, si tot asa.

Lipsa grijei de sine este ca o infractiune complexa impotriva propriei persoane, care cunoaste atatea circumstante agravante si o multime de modalitati de infaptuire. Am sa numesc doar cateva: lipsa timpului necesar de odihna sau refacere in urma unei imbolnaviri, pedepsirea corpului prin diete draconice, renuntarea la hobby-uri.

Cum sa incepi sa ai grija de tine daca nu mai stii cum? Gandeste-te la ce inseamna asta pentru tine: wellness, o zi la spa, rasfat, timp de citit, plimbari in natura, pauza de la familie. Creeaza-ti o versiune proprie si pune-o in aplicare militareste.

Adevarul despre vindecare pe care nimeni nu ti-l spune

  • Compasiune

Asta e deja next level la iubirea de sine si se refera la apreciere neconditionata de sine, ce se manifesta si mai abitir atunci cand iti e greu sau cand dai nas in nas cu o limita de-a ta.

De fiecare data cand se intampla asa ceva, trebuie sa recurgi la compasiune in loc de critica sau pedeapsa indreptata asupra sinelui. Trebuie sa-ti repeti mereu ca perfectiunea este calea sigura spre nefericire pe care nici n-are sens sa o iei in considerare, ca o greseala nu e sfarsitul lumii si ca e cazul sa incerci din nou.

Pe scurt, trebuie sa inveti sa-ti fii prietena.

Greselile trecutului te pot face mai puternica sau mai slaba – Tu alegi

  • Valoare

Atunci cand stii care este valoarea ta afirmatii de genul isi pierd insemnatatea: “Trebuie sa slabesc 5 kg ca sa fiu fericita”, “trebuie sa am masina aia”, “am nevoie de promovarea aia, neaparat”.

Meriti tot ce-i mai bun pe lumea asta pentru ca nu conteaza ce ai sau ce faci, ci ce fel de om esti. N-ai nevoie de nimic in plus pentru a te simti bine cu tine si realizarile personale. Increderea in sine care vine din aceasta constientizare o sa inlocuiasca natural comparatiile pe care obisnuiai sa le faci intre tine si cei din jur, judecarea aspra a fiecarei miscari facute, tiparele distructive la care apelai.

Iubirea de sine are asadar, o definitie multidimensionala bazata pe cat de tare esti tu. Da-ti voie sa vezi asta si fa din toate practicile de mai sus o noua rutina care sa te inunde de curaj si apreciere pentru cea mai importanta persoana din viata ta: chiar tu!

Foto: Unsplash.com