Iubirea nu se cumpara cu bani

banii nu cumpara iubirea
1
De Cosmina Kovacs
22 mai 2019

Banii pot cumpara multe, insa nu si iubirea.

Poti cumpara o casa, insa nu si un camin. Cu bani poti cumpara cel mai confortabil pat, insa nu poti cumpara si un somn linistit. Mai poti cumpara un ceas, dar nu si timp. Tot cu bani poti cumpara cele mai sofisticate jucarii pentru copilul tau, dar nu-i poti cumpara si copilaria. Cu bani poti cumpara o pozitie sociala, dar nu si respectul.

Unii spun ca banii aduc fericirea, altii ca o intretin

Daca e adevarat? Probabil. Nimeni nu detine adevarul absolut, insa da-mi voie sa-ti povestesc cateva lucruri, apoi trage tu concluzia…

Iubirea este cea care aduce fericire. Iubirea fata de copilul tau, fata de mama ta, fata de iubitul sau sotul tau, iubirea fata de tine insuti. Acum, spune-mi tu, cum poti cumpara iubirea cu bani?

Banii nu ne strang in brate

  1. Daca nu te iubesti suficient, crezi ca ai putea fi vreodata fericit, chiar si cu toti banii din lume?
  2. Daca nu ai sanatate, crezi ca ai vreo sansa sa o recuperezi, chiar si cu toti banii din lume?
  3. Daca nu-ti petreci suficient timp cu copilul tau, crezi ca mai poti recupera ceva, chiar si cu toti banii din lume?
Nu. Sau, cel putin, eu n-am reusit sa-mi rezolv problemele cu bani.

In schimb, am invatat sa ma uit in oglinda si sa-mi spun „Esti minunata si ai tot dreptul sa iubesti si sa fii iubita”. Iubirea fata de mine insami am castigat-o prin curaj, nu cu ajutorul banilor.

Am invatat sa spun lucrurilor pe nume si, in sfarsit, m-am simtit eliberata. Poverile de pe umeri le-am dat la o parte tot prin curaj, nu cu ajutorul banilor.

Am invatat sa fiu fericita si cand am mancat un iaurt si doua oua, dar si cand am comandat cea mai sofisticata mancare dintr-un restaurant celebru. Am reusit asta prin recunostinta, nu cu ajutorul banilor.

Am invatat sa fiu fericita si cand am stat intinsa pe iarba si priveam cerul la marginea Bucurestiului, dar si cand am ajuns in locuri la care nici nu indrazneam sa visez candva.

Am invatat sa spun multumesc pentru tot ce am si sa nu ma mai uit in gradina altuia. Sau daca o faceam, am facut-o cu admiratie, nu cu invidie.

Am invatat multe, dar nu cu ajutorul banilor. Banii nu tin de cald, nu-ti spun o vorba frumoasa atunci cand ai nevoie si nici nu-ti livreaza fericirea la usa. Banii vin si pleaca.

Am identificat, totusi, un soi de fericire pe care o pot aduce banii.

Bucuria copiilor fara mama, fara tata, care gusta pentru prima oara o bucatica de ciocolata. Bucuria copiilor fara mama, fara tata, care se plimba cu bicicleta pentru prima oara pentru ca ti-ai permis sa le-o oferi.

Desi, daca as fi sincera, copiii aceia se bucura mai mult de prezenta si atentia ta decat lucrurile materiale pe care le poti oferi. Cu totii isi doresc sa-ti demonstreze ca si ei pot face lucruri importante, ca si ei sunt capabili, ca sunt demni de iubirea ta. Si atunci, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa le spui asa: „Si eu am fost ca tine. Si mie mi-a fost greu, dar m-am luptat si mi-am dorit sa-mi fie bine. Daca vei munci, daca nu-ti va fi frica sa dai gres, atunci vei putea ajunge un om mare si frumos. Inlocuieste invidia cu admiratia si vei fi cine iti doresti sa fii.”

Cum sa traiesti fara regrete. Iubirea este cea mai importanta

Asa ca iubirea nu se cumpara cu bani. Iubirea se intoarce numai daca oferi iubire. Intai fata de tine insuti, apoi fata de ceilalti. Pentru ca daca vrei sa fie bine altora, trebuie sa-ti fie bine tie intai. Si stii de ce? Pentru ca din momentul in care iti dai voie sa fii vulnerabil, vei sti cum sa infrunti frica prin curaj.

Spune-mi tu, cum am putea cumpara vreodata iubirea cu bani? Cum ai putea castiga respectul doar cu ajutorul banilor?

Foto: Shutterstock.com