Lectii pe care copiii le invata dupa un divort

1
De Maria Dima
3 iun. 2020

Divortul nu este neaparat o tragedie. Copiii nu raman marcati pe viata, mai ales avand in vedere ca nu trag dupa ei dorinta de a avea o copilarie perfecta, amintiri si poze de revista. Sufera, pun intrebari, se adapteaza la noua situatie, dar nu raman cu un handicap emotional, mai ales daca atat ei, cat si parintii fac un efort pentru a face intreg procesul mai putin dureros.

Unele despartiri sunt de-a dreptul sfasietoare, la fel cum sunt si povestile in care parintii au stat impreuna si au decis sa fie nefericiti la comun, “de dragul copiilor”. N-am sa ma dau atotstiutoare intr-ale dramelor de familie, dar va rog sa ma credeti, ca orice alt copil crescut dupa revolutie, am cunoscut destule.

Momentul divortului este unul greu. Insa dupa discutia avuta, copilul nu ramane cu “inima franta”. Asta e o expresie din vocabularul adultilor. Copiii nu au sabloane predefinite despre ce inseamna o familie sau o imagine romantata a realitatii. Se adapteaza la noua ordine a lucrurilor mai usor decat credem.

Totusi, unele chestii raman la fel, chiar daca suntem tentati sa le punem pe seama divortului.

  • Rebeliunea copiilor 

Daca copilul tau se comporta ciudat, urat sau in orice alt mod distructiv imediat dupa divort, totul o sa fie atribuit acestui fact perturbator. Ce conteaza daca si inainte se purta cam la fel?

Fii atenta la schimbari si gaseste cauza oricarei modificari inainte de a da vina pe o decizie luata pentru binele tuturor.

De ce ar trebui sa-i oferi copilului tau experiente, si nu jucarii

  • Vinovatia parintilor 

Pe umerii parintilor planeaza oricum o cantitatea enorma de vinovatie ce vine din ideea ca oricand ar fi putut sa faca mai mult, mai bine, mai ca altii. Parintii care trec printr-o despartire sunt cocosati de gandul ca au gresit, ca au luat o hotarare pripita, ca mai era ceva de incercat, chiar a mia oara.

Tot ei sunt cei care se conving ca orice regret sau consecinta nedorita a unui divort ar putea sa fie compensate prin cadouri, vacante scumpe, jucarii, telefoane de ultima generatie etc.

Treaba e ca cei mici sunt smecheri. Se bucura un timp de toate acestea dupa care se satura de ele. Lacomia este si ea in ograda oamenilor mari, usor furati de peisaj.

Ce are nevoie sa auda orice fetita de la tatal sau

  • Familia tot familie ramane si dupa divort

Nu conteaza daca numele de familie s-a schimbat intre timp, daca ai 4 seturi de bunici in loc de 2, familia este familie. Si este capricioasa, zgomotoasa, te face sa te rusinezi sau sa turbezi de nervi, dar e a ta.

Sigur, in caz de divort, asteapta-te la cate un scaun gol la o aniversare, sau doua in plus la masa de sarbatori, la negocieri in functie de programul fiecaruia, la vacante neobisnuite.

Explica din timp toate aceste variabile micutului tau si fa-l sa vada toate oportunitatile noi pe care le are la dispozitie in aceasta situatie. Abilitatile sale unice de adaptare o sa-i prinda bine si in viitor, asa ca dezvolta-le intr-un mod sanatos de pe acum.

Cum sa-ti faci mai putine griji pentru copilul tau

  • Dragostea e tot acolo

Pe cine intereseaza daca pe usa scrie alt nume sau daca mama nu mai imparte acelasi nume de familie ca micutul sau atata timp cat simte iubirea si increderea trimisa spre el din toate partile?

Trebuie sa lasam deoparte asteptarile sau remuscarile, sa abandonam pentru totdeauna nevoia de a da bine si a pastra aparentele pentru a putea sa ne facem cu adevarat datoria de parinti.

Copiii raspund la emotii asa cum o facem si noi, insa fara stratul baban de vinovatie al scenariului dictat de “ce-ar fi fost daca?”. Ei cresc, se dezvolta si isi dau seama foarte usor de cum stau lucrurile.

Nu o sa puteti schimba niciodata impactul pe care un divort o sa-l aiba asupra dezvoltarii celor mici, dar puteti minimiza durerea, stiind ca orice ar fi, in final, cu totii o sa fiti bine.

Foto: Unsplash.com