Ce are nevoie sa auda orice fetita de la tatal sau

1
De Maria Dima
23 mart. 2020

John Mayer le zice bine. Stiam asta, dar parca nici un vers de-al lui nu m-a lovit atat de frumos ca acesta: “Tati, fiti buni cu fetitele voastre. Ele o sa iubeasca barbati ca voi”.

Nu-mi propun sa va fac sa plangeti.

Nu mi-as permite sa scriu un cuvant in plus daca m-ar napadi amintirile legate de tatal meu si relatia noastra, de duminicile petrecute in doi la cofetaria cu lebede pictate pe pereti sau de aventurile noastre cu bicicleta la tara.

Asa ca ma tin tare. Va spun atat legat de decoperirea epocala a vietii mele de adult: legatura dintre noi e de neinlocuit.

Nu trebuie sa fii versat in ale psihologiei ca sa recunosti cu ochiul liber faptul ca toate femeile sunt fie insufletite, fie tinute in frau de modul in care au fost crescute, si mai ales de rolul pe care tatal lor l-a avut in povestea copilariei lor.

Daca primii ani de viata sunt de fapt harta viitorului fiecarui copil, uite ce ar trebui sa auda orice fetita de la tatal sau.

Inainte sa va sperieti, dragi barbati, ridic doua degete si cer dreptul la disclaimer: nu trebuie sa incadrati cuvintele de mai jos intr-o categorie frivola, de hipster emotiv, in care nu vreti sa fiti bagat vreodata.

Cautati sensul mai departe de propozitiile propuse. Ramaneti cu atitudinea de care are nevoie, in fond, copilul vostru. Puteti sa-i spuneti ce vreti, intr-o mie de forme dulci, cunoscute numai in familia voastra, atata timp cat le verbalizati, si mai important, le aratati constant, prin fapte. Orice scapare este taxata si inmagazinata de cei mici, dupa cum stiti.

Acum sa purcedem catre ce trebuie instalat si configurat, cu blandete, in mintea fetitei lui de catre fiecare tata:

  • O iubesc pe mami

Siropoasa din prima, stiu!

Insa ce sa fac daca toate ne uitam la modelul cunoscut in familie atunci cand vine vremea sa ne hotaram la un partener? Asa functioneaza creierul de reptila, asa facem! De asta pe umerii tatilor e ditamai povara, pentru ca ei trebuie sa ofere exemplul pentru The One.

Daca tot esti actor principal pe scena iubirii, fa bine si nu te da in laturi. Fa astfel incat fetita ta sa stie cum iubeste un barbat, cum se implica in treburile casei, ce complimente ii aduce sotiei, ce face pentru ea si cum o sustine.

Barbatii care ajuta la treburile casnice au un IQ mai ridicat

  • Intotdeauna am sa fiu aici pentru tine

Cum se traduce asta in mintea firava a copiilor? Siguranta.

Asta e tot ce conteaza: sa stii ca esti protejat, ca totul o sa fie bine si ca indiferent ce se intampla, parintele tau o sa fie acolo sa te ajute.

Tatii sunt eroi, sunt maestri constructori, sunt cei mai buni ghizi din lume, cei mai creativi parteneri de joaca, cei mai calmi pacienti pentru Doctorita Plusica si cate si mai cate. Orice se strica, ei stiu sa repare, chiar daca acum e vorba de o manuta de papusa si mai tarziu o fi vorba de o inima franta.

Ne confruntam cu o epidemie de anxietate in randul copiilor. Cum s-a ajuns aici?

  • Insemni totul pentru mine

Dincolo de nevoia umana de siguranta, fetitele, in special, au nevoie sa stie ca sunt importante. Validarea este o treaba serioasa si pentru mai incolo, la adolescenta si maturitate, cand multe tinere cauta aprobare acolo unde nu trebuie.

Cum sa-ti cresti copiii ca sa ajunga oameni de succes, conform specialistilor

Daca cresc cu ideea ca sunt apreciate, vazute si acceptate asa cum sunt, nu o sa se ingramadeasca sa caute anturaje cool (a se citi periculoase sau toxice) care sa le demonstreze asta. Nu o sa fie setate chitic pe baieti rai, nu o sa vaneze pericole pentru un plus de senzatie. O sa stie ca sunt indeajuns de bune, de inteligente, de frumoase fara sa fie nevoie ca asta sa vina din exterior.

Foto: Getty Images.