Let’s talk about… SEX, baby!

1
De Lavinia Tautu
7 aug. 2018

Cati dintre noi nu ne-am imaginat facand sex nebun intr-un loc public, unde exista posibilitatea sa fii prins in orice moment?

Sau cu un strain… doar il vezi, simti atractia sexuala, nu stii si nici nu te intereseaza cum il cheama, dar sexul este nebun si pasional. Sau, te imaginezi legata la ochi si la maini, si te lasi complet in mainile partenerului tau (si nu, aceasta fantezie nu a aparut o data cu intrarea lui Christian Grey in viata noastra, exista cu mult timp inainte, doar ca acuma pare mai… normala).

Sansele sunt ca, daca ai astfel de fantezii, gandesti ca majoritatea oamenilor.

Din pacate, discutia despre fanteziile noastre sexuale este un subiect tabu. Iar a nu discuta despre ce imi doresc din punct de vedere sexual afecteaza in mod cert calitatea relatiei sexuale in cuplu (nu o spun eu, o spun studiile… bine, o spun si eu :)). Datorita faptului ca sexul este inca un subiect rusinos in multe societati (inclusiv in a noastra), sansele ca noi sa putem discuta liber despre fantezii cu partenerii nostri este destul de scazuta.

Din pacate, s-a constatat in urma studiilor ca este mai usor sa vorbesti despre dorintele tale sexuale cu un strain, dar nu si cu partenerul tau. De ce se intampla asta? Deoarece pentru majoritatea este un subiect infricosator, rusinos. Ne gandim ca o sa fim judecati sau ca ceilalti ne vor respinge daca ne exprimam continutul fanteziilor noastre. Asa ca prefer sa nu mi le exprim si sa le tin doar pentru mine. Modul in care ma raportez la sex, miturile si credintele despre sex preluate din mosi-stramosi influenteaza cu certitudine atitudinea noastra vis-a-vis de sex si fantezii sexuale.

Intr-un studiu recent, Dr. Justin Lehmiller, a chestionat mai mult de 4000 de respondenti (cetateni americani) despre fanteziile lor sexuale. Rezultatele studiului sunt fascinante. S-au putut identifica astfel cele mai comune fantezii, atat ale femeilor, cat si ale barbatilor. Fantezia care apare cel mai des este legata de sex cu parteneri multipli (sex in 3, in grup sau orgii). A doua implica puterea, controlul si sexul dur (fantezii de tip BSDM). Noutatea, varietatea si aventura se pozitioneaza pe locul 3 (acte sexuale in locuri si in pozitii noi).

Pe urma se claseaza activitatile tabu sau interzise (ex: voyeurismul). Relatile non-monogame (poliamoria si swinging-ul) ocupa un loc 5. Fanteziile ce implica pasiune, intimitate si romantism sau satisfacerea unor nevoi emotionale mai profunde se situeaza pe locul 6. Atractia sexuala fata de parteneri de acelasi sex (homoeroticism) si experimentarea propriei sexualitati si a sexului se situeaza pe locul 7. Avand in vedere numarul mare al respondentilor, cum spuneam si mai sus, sansele sunt ca, daca ai aceste tip de fantezii sexuale, esti foarte normal.

Normalizarea continutului sexual al gandirii noastre este extrem de important…

… deoarece astfel, facilitam discutiile despre sex (o activitate ce sta la baza nevoilor noastre umane) si putem sa actionam asupra dorintelor noastre, care sunt de comun acord. Si, de asemenea, e mult mai usor sa abordam fanteziile in contextul cuplului. Toti, dar absolut toti avem fantezii sexuale. Doar ca barierele sociale si culturale ne determina sa ne comportam retinut si rusinos in ceea ce priveste acest subiect.

Dar ce spun fanteziile noastre sexuale despre noi? In urma studiilor efectuate, se pare ca fanteziile indeplinesc un rol mult mai important decat gratificarea placerii fizice, si anume satisfacerea unor nevoi psihologice mult mai profunde.

Ca tot am vorbit de Christian Grey si fantezii de tipul BDSM, submisivitate si activitati masochiste, ce spune despre tine faptul ca ai aceste fantezii? Se pare ca persoanele care au acest tip de fantezii raporteaza mai des nevoia de a primi aprobare si de a se simti doriti. Studiile indica faptul ca actele masochiste (actul sexual in care un partener se excita in momentul in care simte durere) au efectul de a creste starea de mindfulness, cu alte cuvinte te ajuta sa te concentrezi in momentul prezent, aici si acum.

Fanteziile sexuale cu parteneri multipli (sex in grup) au fost corelate cu nevoia noastra de a ne simti competenti sexual sau de a fi irezistibili din punct de vedere sexual. Participantii care au descris astfel de fantezii se imaginau in timpul actului sexual in grup ca fiind in centrul atentiei, iar asta ii facea sa se simta foarte atractivi si doriti. Mai mult, atunci cand ei satisfaceau simultan mai multi parteneri sexuali, asta ii determina sa se simta validati in ceea ce priveste abilitatile lor sexuale.

Fanteziile sexuale ce implica romantism, intimitate si pasiune sunt asociate cu dorinta noastra de a ne simti iubiti si conectati emotional cu partenerul nostru. Tanjim la sentimente de dragoste si intimitate tocmai prin intermediul fanteziilor sexuale.

Prin urmare, fanteziile noastre sexuale spun multe despre lumea noastra interioara…

… despre nevoile noastre cele mai profunde. Ele reflecta cine suntem si sunt parca proiectate sa ne satisfaca nevoile noastre psihologice unice. Asa ca te incurajez sa discuti cu partenerul tau fanteziile sexuale, astfel vei crea o punte prin care cel de langa tine sa aiba acces la cele mai profunde nevoi ale tale, crescand astfel increderea dintre voi doi.

Atata timp cat este de comun acord, in dormitor (si nu doar acolo) nu are ce sa caute rusinea si nici tacerea. Si acuma… pe final… ce sa va urez… bucurati-va de fanteziile voastre, cat mai repede.

Foto: Shutterstock.com