Gaseste liniste si pace sufleteasca in lumea sunetelor

1
De Cristina Tudor
17 mai 2018

Spune NU poluarii fonice si porneste in calatoria la finalul careia vei gasi liniste si pace sufleteasca! Trebuie sa faci mici ajustari in stilul de viata si sa incepi sa inveti tehnici de relaxare.

Sunt nenumarate metode de a avea grija de starea fizica si cea emotionala, de la nutritie, sport, somn la activitati complexe, cum este meditatia, menite sa imbunatateasca starea generala. E drept, suntem foarte atente la nevoile corpului, insa uitam ca avem nevoie si de liniste si pace sufleteasca. Meditatia ne poate ajuta sa atingem un nivel inalt de liniste si pace sufleteasca, scrie si awomanshealth.com. De ce vorbim despre liniste?

Linistea este o stare tot mai pretioasa in lumea de astazi, o lume galagioasa, care se desfasoara in viteza. De fapt, este o stare rara, tocmai pentru ca noi ajungem sa o constientizam abia atunci cand o descoperim. Intamplator.

Crestem invatati cu zgomotele

Sunetele aprinse, inalte, joase sau profunde, toate ne-au cucerit spatiul si se manifesta in viata noastra inca de la primii ani. Zgomotele care provin de la frigider, de la instalatiile de apa, de la uscatoare si masini de spalat sunt doar cateva auzite zilnic. Le acceptam in viata noastra si ne obisnuim cu ele, ca si cand nu s-ar produce. In realitate, acestea ne produc un disconfort major. Este esential sa vedem cum putem reduce intensitatea zgomotului, chiar daca acest lucru inseamna sa renuntam la anumite aparate. Ar trebui sa le folosim doar pe cele cu adevarat necesare. Ne vom face un mare bine sanatatii.

Ce este zgomotul si de ce este daunator

Cuvantul zgomot este un derivat al cuvantului de origine latina greata, care in traducere inseamna dezgust, disconfort. Zgomotele pot fi produse de noi, prin utilizarea unui mixer, de pilda, dar pot fi produse si de factori din mediul inconjurator. Cele din a doua categorie se numesc zgomote secundare. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, zgomotele secundare sunt la fel de nocive precum este fumatul pasiv.

Noi, oamenii, procesam sunetele la nivelul subconstientului. Chiar daca nu ne dam seama si credem ca putem combate zgomotele, sistemul nervos lupta impotriva lor. In diferite cazuri, in urma luptei sanatatea oamenilor a avut de suferit. Astfel, s-au inregistrat cazuri de crestere a presiunii sangelui, a ritmului cardiac, schimbari hormonale care au dus la anxietate, stres, stari de greata, dureri de cap, schimbari de dispozitie. De asemenea, zgomotul a fost asociat cu boli cardiovasculare.

Gaseste liniste si pace sufleteasca apeland la mici trucuri

Din pacate, zgomotul face parte din viata noastra si ar fi imatur sa credem ca il putem elimina in totalitate. Din fericire, putem lua masuri pentru a atenua expunerea noastra la zgomot:

  1. Putem folosi lucruri care diminueaza intensitatea sunetelor, cum ar fi mochetele, jaluzelele duble, de interior si de exterior.
  2. Sa renuntam la unele zgomote care pot fi inutile, cum ar fi cele de blocare a masinii, alertele mesageriei virtuale.
  3. Sa achizitionam produse menite sa reduca sunetele sau sa optam pentru variante ale electronicelor si electrocasnicelor care au un volum de decibeli mai mic.
  4. Sa purtam cu noi o pereche de casti. Ne vor ajuta sa ne linistim cand zgomotele din jur sunt prea puternice.
  5. Sa petrecem timp in natura, in liniste, ori de cate ori putem.
  6. Sa practicam tehnici de relaxare si eliberare a anxietatii produsa de suntele ridicate din mediul inconjurator.

Foto: Natalie Off Duty