5 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre tine

1
De Teodora Tirca
29 sept. 2020

N-ar fi rau ca din cand in cand sa facem un pic de introspectie si sa ajungem pana in profunzimile noastre. Cum altfel putem spune ca traim cu adevarat?

„Sa te cunosti pe tine insuti e inceputul intelepciunii”, spunea Aristotel. Cunoasterea de sine e unul dintre cele mai importante instrumente de evolutie, pe toate planurile. Atunci cand stii cine esti, stii si ce sa ceri de la cei din jur, stii ce te motiveaza, ce te face fericita. Din pacate, uneori avem impresia ca ii cunoastem mai bine pe ceilalti decat pe noi insine. Pentru ca e nevoie de curaj pentru a te descoperi, cu bune si cu rele.

Un lucru e sigur: cu cat descoperi mai devreme lucrurile despre care iti voi vorbi mai jos, cu atat mai bogata si implinita va fi viata ta.

1. Cunoaste-ti punctele forte.

Care sunt calitatile tale incontestabile? Ce complimente primesti cel mai adesea de la cei din jur? Pentru ce te feliciti in timp ce rezolvi un proiect dificil la serviciu sau te aventurezi intr-o activitate cu prietenii? S-ar putea sa nu fii cu adevarat constienta de punctele tale forte, dar crede-ma, fiecare dintre noi are niste calitati pe care nimeni nu le poate contesta, indiferent de nivelul de educatie sau de statutul social. Asadar, care sunt ale tale? E important sa le cunosti ca-n palma, pentru ca astfel le vei pune la treaba mai des si vei obtine victoriile la care visezi. In plus, interactiunile cu ceilalti vor fi mai usoare, pentru ca vei avea o incredere de sine mai crescuta.

Daca iti e foarte greu sa te „arunci” in aceasta calatorie initiatica, iti recomand Cartolinele Descopera-te, un instrument pretios care iti va fi alaturi in momentele de cumpana si care te va ajuta sa afli cine esti.

cartolinele Descopera-te

89 lei, shop.andreearaicu.ro

2. Cunoaste-ti punctele slabe.

La fel de important este sa-ti cunosti punctele slabe. Aceasta descoperire este mai grea, pentru ca adesea refuzam sa ne gandim la slabiciunile noastre sau, dimpotriva, ne atribuim „defecte” care nici macar nu exista in realitate. Iti recomand sa fii blanda cu tine in timpul acestei calatorii, insa e nevoie de asemenea de sinceritate fata de tine insati. Gandeste-te: cum reactionezi in cele mai grele momente ale tale? Ce lucruri vrei sa schimbi la tine de ani buni? La ce mai ai de lucrat? Doar tu iti poti cunoaste cu adevarat slabiciunile, si nu te teme: odata ce le scoti la lumina, faci un pas mare catre schimbare.

Top 5 carti de autocunoastere, care te ajuta sa evoluezi si sa te intelegi mai bine

3. Cunoaste-ti valorile.

Sa-ti cunosti valorile iti poate salva viata, in anumite moduri. Gandeste-te: de cate ori nu te-ai asociat cu persoane care ti-au facut rau, fara sa iei in considerare faptul ca valorile voastre nu se intalneau la jumatatea drumului? Cati parteneri toxici sau nepotriviti ai avut pana acum, pentru ca ai refuzat sa ramai fidela valorilor tale? Sa-ti cunosti valorile si sa le onorezi in fiecare zi te ajuta sa dezvolti relatii armonioase si sa iei decizii in armonie cu tine.

4. Afla ce iti place si ce nu-ti place.

Suna extrem de basic, insa este foarte important. Cand ai facut ultima oara ce iti place tie, si nu ce vor prietenii, familia sau ce „da” bine? Este foarte important sa-ti onorezi autenticitatea, sa faci cat de des poti lucrurile care te bucura pe tine, si nu pe cei din viata ta. Si e la fel de important sa renunti la cat mai multe lucruri care nu-ti fac deloc placere. Sigur, uneori suntem nevoiti sa facem si lucruri care nu ne plac – bun venit in viata adultilor! – insa de cele mai multe ori le facem pentru a primi aprobarea celor din jur sau chiar de jena, pentru a nu crea situatii inconfortabile. Daca, de exemplu, nu-ti face nicio placere sa iesi in pauza de masa cu acea colega care vorbeste prea mult si te incarca cu emotii negative, pur si simplu renunta la acest ritual.

5. Afla care iti sunt obiectivele.

Intrebarea „Care e scopul tau in viata?” mi se pare ca pune prea multa presiune pe noi si ca ne limiteaza la un singur scop suprem, cand, de fapt, putem avea mai multe. Acestea fiind zise, noteaza-ti obiectivele tale pe termen scurt si lung. La ce crezi ca ar fi bine sa lucrezi acum? Vei crea astfel o „harta” a prioritatilor tale, care te va ajuta sa te concentrezi pe ceea ce conteaza cu adevarat.

Foto: Unsplash.com.