Maturitatea emotionala: 4 „teorii” care te impiedica sa evoluezi

1
De Irina Constantin
27 aug. 2019

„Nu plange de fata cu toata lumea si, orice ai face, nu lasa emotiile sa te distraga de la ce ti-ai propus!”

Inca de mici, ni s-a sugerat sau ni s-a exemplificat ce inseamna maturitatea emotionala. Probabil ca ai auzit si tu, de nenumarate ori, ca adultii nu plang si ca trebuie sa detii controlul asupra situatiei in fiecare clipa. In caz contrar, esti doar un copil sensibil.

5 moduri eficiente de a sustine emotional o prietena care sufera

Adevarul este ca multe dintre ideile promovate de majoritate nu sunt atat de sanatoase din punct de vedere emotional. Mai mult, aceste lucruri pot provoca dezechilibre pe termen lung si o intelegere gresita a vietii.

Iata care sunt cele mai intalnite mituri despre maturitatea emotionala:

1. Trebuie sa fii 100% independenta

Fara indoiala, iti este cunoscut mitul femeii independente, care nu are nevoie de nimeni, niciodata. Intr-adevar, independenta este sanatoasa, insa o persoana matura stie sa recunoasca situatiile in care are nevoie de sprijin si nu ii este rusine sa ceara ajutor.

Maturitatea emotionala se atinge atunci cand spui „imi este greu, mi-ar prinde bine putina sustinere” fara sa iti simti independenta sau mandria atacata. Asadar, daca treci printr-o perioada dificila, nu iti fie teama sa apelezi la cei dragi. Comunitatea este importanta, cu totii avem nevoie de sprijin si nu este nimic gresit in asta!

2. Trebuie sa te dedici celorlalti (sotului, copiilor, prietenilor) si sa nu fii egoista

„Traiesc pentru voi” este o expresie pe care, mai mult ca sigur, ai auzit-o de la mama ta sau alte femei mature. A fi altruista si empatica este minunat, insa a te dedica in totalitate altor persoane nu este ceva fezabil si sanatos pe termen lung.

5 feluri in care iti sabotezi propriii copii fara sa iti dai seama

Nu poti turna apa dintr-un recipient gol, asa ca tine minte: tu esti cea mai importanta persoana din viata ta. Doar in momentul in care tu esti implinita si fericita vei avea energia necesara pentru a darui si celorlalti iubire, afectiune si ajutor.

3. Ignora-ti emotiile si concentreaza-te pe ce ai de facut

Multe persoane traiesc dupa principiul „eu muncesc, nu am timp de sentimente!”. Este o filosofie de viata nu foarte sanatoasa, caci problemele emotionale te vor face sa iti pierzi productivitatea, la un moment dat, iar acel moment va fi foarte dureros pentru tine.

Cum ne sabotam singuri relatiile si de ce vrem sa avem mereu dreptate

Emotiile respinse si ingropate adanc te ranesc, fara sa iti dai seama. Mai devreme sau mai tarziu, ele vor iesi la suprafata sub forma anxietatii sau chiar a unei depresii. Maturitatea emotionala implica sa iti iei timp pentru sentimentele tale, sa le accepti, sa lucrezi cu ele si sa rezolvi cu rabdare fiecare problema.

4. Daca vrei sa fii puternica, trebuie sa le arati celorlalti ca nu iti pasa

Nepasarea este ultimul lucru de care avem nevoie, in prezent. O femeie matura din punct de vedere emotional nu se sfieste sa isi arate sentimentele, sa fie vulnerabila si sa spuna tare si raspicat: „Da, imi pasa!”.

La fel ca si tine, si cei din jur au nevoie de grija, atentie si iubire, asa ca nu te teme sa iti exprimi aceste emotii. Un om caruia ii pasa este un om extrem de matur si puternic.

Foto: Shutterstock.com