5 moduri eficiente de a sustine emotional o prietena care sufera

1
De Irina Constantin
10 aug. 2019

Cand prietena ta cea mai buna trece printr-o etapa dificila a vietii sale, in mod sigur iti doresti sa fii alaturi de ea si sa o ajuti cat de mult poti.

Este normal sa vrei sa te implici. Cu toate acestea, cum sustii o prietena care sufera fara a fi prea sufocanta sau fara a-i cauza si mai multa tensiune?

Adesea, cand cineva drag este trist, avem tendinta de a-l asalta cu sfaturi, incurajari, promisiuni si pareri despre situatia sa. In spatele acestor lucruri se afla o intentie buna, cu siguranta. Totusi, o persoana intr-o stare vulnerabila poate fi imprevizibila.

Lectii pretioase de prietenie de la Oprah Winfrey si alte persoane celebre

In timp ce unele persoane apreciaza atentia permanenta, altele prefera sa fie lasate in pace pana reusesc sa isi adune gandurile si sa isi rezolve, pe cont propriu, problemele.

Daca vrei sa iti ajuti cu adevarat o prietena sa treaca peste o perioada proasta, tine cont de sfaturile de mai jos.

Iata cum sustii o prietena in mod corect si eficient!

1. Fii prezenta, dar nu te autoinvita

Este important sa ii arati prietenei tale ca esti disponibila pentru ea. Nu este nevoie decat sa ii spui ca ii esti alaturi, iar daca vrea sa vorbeasca, te poate suna fara ezitare. Astfel, contributia ta va suna precum o asigurare, si nu precum o obligatie.

Totodata, este esential sa nu devii foarte insistenta. Chiar daca instinctul iti spune sa fii cat mai prezenta, risti sa creezi presiune si disconfort pentru prietena ta.

2. Fii rabdatoare si nu o forta sa vorbeasca

Primul instinct pe care il vei avea atunci cand afli ca prietena ta nu se simte foarte bine va fi sa o iei la intrebari. Ce s-a intamplat? Ai patit ceva? Te-ai certat cu X? Te-am suparat eu?

E normal sa fii curioasa si sa iti doresti sa stii care este problema, insa nu forta lucrurile. Accepta ca trebuie sa ai rabdare si sa o lasi pe prietena ta sa initieze povestea.

3. Asculta activ si nu o intrerupe

Daca prietena ta decide sa isi deschida sufletul si sa iti povesteasca prin ce trece, ascult-o. Fii atenta la fiecare detaliu si asigura-te ca o intelegi.

Citatele mele preferate despre prietenie

Chiar daca iti vin in minte intrebari, completari sau observatii, nu o intrerupe. Adesea, deschiderea fata de exterior implica mult efort si o cantitate mare de curaj, asa ca las-o pe amica ta sa isi duca povestea la capat. Apoi, daca simti nevoia, poti adauga ce ai de spus.

4. Valideaza-i sentimentele si fa-o sa se simta inteleasa

Cand o persoana trece printr-o experienta negativa, este extrem de important sa se simta inteleasa. De aceea, indiferent de situatie, ofera-i amicei tale aprobarea ta.

Relatiile de prietenie din serialele preferate si ce putem invata din ele

Mai exact, atunci cand iti spune ca sufera foarte mult, nu ii spune ca „nu e mare lucru, va trece repede”. In schimb, valideaza-i sentimentele si spune-i ca este perfect in regula sa se simta astfel. Incurajeaz-o sa nu isi nege emotiile si sa treaca prin ele exact asa cum simte.

5. Nu oferi sfaturi pana nu te asiguri ca ele sunt binevenite
Ei bine, daca simti ca ai un sfat util, intreab-o pe prietena ta daca doreste sa il auda si daca ea considera ca ar fi benefic sa primeasca recomandari in acest punct. Este posibil ca sfatul tau sa fie o sursa de inspiratie sau, din contra, un element in plus care creeaza confuzie.
Foto: WildTale