3 moduri prin care Michelle Obama combate sindromul impostorului pentru a cultiva increderea de sine

1
De Maria Constantin
22 feb. 2020

Lipsa de incredere este des intalnita. Si se intampla deseori sa incerci sa o ignori, gandindu-te ca ar putea fi o falsa problema. Dar cand te impiedica sa-ti atingi obiectivele si nu te lasa sa te bucuri de realizarile tale, e limpede ca ai de-a face cu ceva serios, nu cu o inchipuire.

Doi psihologi, Pauline R. Clance si Suzanne A. Imes, au identificat in 1979 ceea ce ele au numit „sindromul impostorului”. Acest concept defineste incapacitatea adultilor de a-si accepta realizarile si teama persistenta de a fi deconspirati de cei din jur si de a-si pierde statutul social.

Michelle Obama a vorbit deschis despre acest subiect in discursurile sale, amintind intr-o nota umoristica faptul ca suntem diferiti si ca avem cu totii defectele noastre, scrie Thrive Global.

In cartea sa de memorii, „Becoming”, Michelle Obama povesteste despre perioada in care era studenta la Princeton University: „Am incercat sa nu ma simt intimidata cand discutiile din clasa erau dominate de baieti, ceea ce se intampla destul de des. Ascultandu-i, am realizat ca nu erau mai destepti decat eram noi restul. Erau doar incurajati, se bazau pe un aer de superioritate, incurajati de faptul ca trecutul nu le-a spus niciodata ceva diferit.”

La masa cu Regina Angliei

In timpul summitului „Beat the Odds”, Michelle a tinut un discurs in cadrul initiativei sale, Reach Higher, in care a mentionat si experienta intalnirii cu Regina Marii Britanii. „Mereu crezi ca altcineva stie mai multe decat tine. Am fost, probabil, la mesele la care au stat cei mai puternici oameni… Am fost la intalniri cu unii dintre cei mai importanti CEO… Am luat masa cu ditamai Regina! Am fost la summiturile liderilor lumii… Nu sunt mai destepti. I-am intalnit pe acesti oameni”, a subliniat ea.

Sindromul impostorului si falsii experti

A treia oara cand Michelle Obama a combatut sindromul impostorului a fost ca speaker la a 13-a editie a evenimentului Pennsylvania Conference for Women, in perioada in care era Prima Doamna a SUA. „Mi-a luat ceva timp sa-mi gasesc vocea. Iti ia timp sa traiesti viata si sa ai acele experiente care te fac sa dai gres, dar si sa reusesti, cand incerci lucruri grele si capeti curaj si apoi reusesti. Sau iei loc la o masa si realizezi ca oamenii din jur nu sunt mai destepti si n-au idei mai bune. Mare parte din asta vine odata cu experienta de viata. Asta s-a dezvoltat clar la mine de-a lungul timpului”, a marturisit ea.

Dezvoltarea stimei de sine e un triumf

Michelle Obama a combatut sindromul impostorului la fiecare nivel al vietii sale, din studentie pana la perioada petrecuta la Casa Alba. Exemplele ei demonstreaza ca daca te simti ca un impostor nu inseamna neaparat ca situatia este reala, noteaza Thrive Global.

Castiga lupta cu sabotorul interior

Se intampla sa ne simtim ca niste impostori nu pentru ca nu suntem perfecti, ci pentru ca nu reusim sa vedem dincolo de imaginea exterioara pe care o afiseaza ceilalti. Iar daca Michelle Obama a trecut prin asa ceva si a avut puterea de a vorbi despre asta, depasind impasul si facandu-si, totusi, vocea auzita, atunci, da, putem si noi.

Foto: Getty Images.