Castiga lupta cu sabotorul interior

1
De Maria Dima
11 aug. 2019

Ai jucat vreodata jocul Saboteur? Cel in care esti un pitic miner in cautare de aur pentru care trebuie sa sapi tunele si in care exista cel putin un sabotor care vrea sa-ti strice planurile ca sa ajunga el la comoara? Se joaca in echipa, nu ca in viata, unde esti pe cont propriu si unde, de cele mai multe ori, chiar tu esti cel mai aprig dusman al tau.

Pe tabla de joc a vietii mele, m-am gasit de multe ori fix in fata bulgarilor de aur, succes si fericire pentru care “sapasem” ani de zile.

Exact in acel moment, cand toate pareau ca se asaza cum trebuie, se intampla ceva. Din pitic dedicat ma transformam pe nesimtite in sabotor. Si uite asa, gaseam cel mai ingenios mod de a-mi strica singura munca, de a-mi narui sperantele si de a-mi rata, cu brio, fericirea.

Pare amuzant cand contabilizam totul ca un boardgame simpatic, dar in viata reala consecintele nu sunt tocmai distractive. Sigur, oricand mai puteam juca inca un tal – si in dragoste, si in cariera – dar as fi vrut sa gasesc modalitatea de a intelege de unde venea dorinta asta atat de puternica de a-mi strica planurile.

Daca si tie ti s-a intamplat ca in loc sa te bucuri prin toti porii de munca ta, de super relatia care in sfarsit merge bine, de o promotie mult dorita, sa faci 3 pasi in spate si sa incepi sa te indoiesti de tot, uite ce poti faci ca sa castigi lupta cu sabotorul interior!

Intelege ce anume inseamna auto-sabotajul

Activitatea asta vicleana de auto-sabotare apare atunci cand intervine o eroare intre constientul tau – ala care-ti spune ca trebuie sa faci sport si sa mananci sanatos – si subconstientul – cel care te-ndeamna sa-ti bagi ciocolata in vene daca s-ar putea si sa cumperi, de nervi, un raion intreg de fuste.

Pe scurt: e vocea aia care iti sopteste inainte de orice chestie importanta ca nu poti. Ca nu esti in stare. Ca stiai oricum ca nu o sa mearga, si atunci la ce sa mai incerci inca o data? Ca nu esti bun de nimic.

Ca si cum nu e de ajuns ca intorci armele impotriva ta, mai si gasesti in jur exemple in care nu ti-a mers bine si le pastrezi drept crez atotputernic, care se autoconfirma la nesfarsit.

Pe ce ne irosim cei mai buni ani din viata?

Afla de unde vin dorintele distructive

Ironie a sortii sau nu, provenienta acestor ganduri nocive vin din intentii bune. Ale tale sau a celor din jur, transmise din prea multa grija.

Subconstientul tau vrea sa te stie bine, sa te protejeze si de asta, saboteaza orice plan necunoscut. E un fel de salvamar super antrenat, numai fibra si tendon, care sta sa vegheze ca nu cumva cineva sa se inece intr-o fantana dansatoare, cu lumini si cu apa de 5 cm.

Recunoaste semnele auto-sabotajului

Uneori e extrem de greu sa recunoastem semnele sabotorului interior, pentru ca, facand asa de la inceputul timpului, unele au devenit o doua natura si le tratam ca atare, pe cand altele sunt mai subtile ca un flirt.

Totusi, uite la ce poti sa fii mai atenta:

  • Amanarea prelungita – nu numai ca-ti pui piedica singura, dar si tragi de timp in loc de a-l impinge inainte, ca sa ajungi mai aproape de obiectivele tale. Suna cunoscut?
  • Negativism in ganduri si in vorbire – daca criticul interior e cel care da tonul la orice conversatie avuta, nici nu e de mirare ca faci in asa fel incat sa nu ajungi acolo unde vrei. Si uite asa, ai si mai multe lucruri pentru care sa te blamezi.
  • Sindromul impostorului – nu te crezi destul de buna incat sa meriti binele in viata, si de asta te asiguri ca nici nu o sa-l primesti. Nu crezi ca esti demna de iubit, de respectat sau promovat, si uite-asa ramai blocata in acelasi tip de situatii mereu.

Ce poti face ca sa ai o strategie castigatoare

Odata ce intelegi de unde vin temerile astea, trebuie sa le adresezi pe rand, in mod direct.

Nu exista curaj fara vulnerabilitate: Lectia pe care trebuie sa o inveti astazi

Daca stii ca ai tendinta sa amani treburile importante, care te sperie sau te provoaca, incearca sa gasesti o schimbare, cat de mica, in modul in care abordezi o situatie de genul, data viitoare.

Fa-ti planuri si seteaza obiective astfel incat sa nu te ia prin surprindere sabotorul intern. Trebuie sa preiei controlul vietii tale si sa inveti sa previi astfel de comportamente.

Cel mai bun sfat de dezvoltare personala de care puteam sa jur ca nu am nevoie

Schimba-ti modul de a vedea greselile si esecurile cu care te confrunti. Nu e sfarsitul lumii, ba dimpotriva, sunt pasi necesari in drumul tau spre succes. Recompenseaza-ti efortul, nu numai rezultatele. Aminteste-ti ca ce se deruleaza cu atata groaza in capul tau nu are acelasi efect in realitate si ca, de cele mai multe ori, ne inchipuim scenarii mult mai catastrofice decat ce se intampla de fapt.

Foto: Shutterstock.com