Pandemia nu este un motiv sa accepti comportamente toxice din partea nimanui

1
De Irina Constantin
13 iun. 2020

Este o perioada dificila pentru toata lumea, iar cei din jurul tau ar putea avea nevoie de mai multa sustinere decat in mod normal.

Situatia actuala poata fi propice pentru a te reconecta emotional cu prietenii. Sustinerea reciproca este extrem de importanta, mai ales in situatii in care anxietatea si singuratatea isi fac simtita prezenta. Acest lucru nu inseamna, insa, ca trebuie sa accepti comportamente toxice din partea celorlalti.

12 secrete ale psihicului uman – te vor ajuta sa iei decizii bune

Ai putea fi tentata sa treci peste semnalele de alarma, doar pentru a sprijini o prietena sau pentru a-i oferi suportul de care pare ca are nevoie urgenta. Totusi, exista o posibilitate foarte mare sa accepti, fara sa iti dai seama, atitudini toxice, care te vor face sa te simti agitata si sa te intrebi de ce esti atat de iritata, zi de zi.

Pandemia nu este o scuza pentru comportamente toxice, indiferent din parte cui vin

Prietena ta a vorbit despre problemele ei ore in sir, insa tu nu ai mai apucat sa spui nimic despre tine. A ramas ca te va suna a doua zi pentru a continua discutia, insa nu a facut-o. Probabil nu a mai avut timp sau poate ca nu are suficienta energie pentru a te asculta. Poate ca a uitat, fiind foarte ocupata.

Daca esti o persoana empatica si altruista, probabil ca scenariul de mai sus iti suna cunoscut. Poti gasi intotdeauna o scuza pentru comportamentul celorlalti, chiar si atunci cand acesta este nedrept fata de tine. Unde mai pui ca avem de-a face cu o pandemie, situatie in care orice comportament este scuzabil, nu-i asa? Ei, bine, nu!

5 obiceiuri toxice care te impiedica sa te bucuri de succes

Chiar daca fiecare dintre noi se confrunta cu ganduri negative, acest lucru nu inseamna ca avem dreptul de a-i acapara pe ceilalti. Este in regula sa asculti pe cineva si sa ii oferi sprijin, insa nu este in regula sa uiti de propriile principii si sa accepti orice.

Daca simti ca interactiunile sociale iti solicita toata energia si atentia, este timpul sa analizezi mai indeaproape relatiile pe care le ai. Nu esti obligata sa tolerezi promisiunile incalcate, acapararea spatiului personal, incalcarea limitelor si alte comportamente toxice din partea nimanui.

Nu lua cu tine ingrijorarile si fricile celor din jur

Traim o situatie fara precedent si este normal sa ne facem griji in legatura cu toate ariile vietii. Este firesc sa porti conversatii vulnerabile si serioase, sa iti exprimi propriile temeri si sa asculti fricile celor dragi.

Cum ne va afecta singuratatea pe care o resimtim in timpul pandemiei

Totusi, in cazul in care o persoana „varsa” pe tine o multime de ganduri negative si nu tine cont de limite, este cazul sa spui stop. Ai tot dreptul sa opresti fluxul de stiri negative si sa iei o pauza de la discutii provocatoare de anxietate.

Nu te simti vinovata daca o conversatie este prea mult pentru tine, la un moment dat. Adesea, oamenii nici macar nu realizeaza momentul in care comportamentul lor devine toxic pentru cei din jur. Respira adanc, exprima-ti limitele ferm si calm, apoi paraseste conversatia care iti cauzeaza disconfort.

Foto: Unsplash.com