Pauza in relatie: cand este recomandata si cand nu

1
De Daniela Mitran
11 nov. 2019

„Cred ca ar fi mai bine sa luam o pauza” – sunt acele cuvinte pe care nu vrem sa le auzim, pentru ca dor aproape la fel de tare precum o despartire. Pauza in relatie este urmata de o despartire in cele mai multe cazuri. Inseamna probleme nerezolvate, sentimente care nu au fost exprimate sau lipsa empatiei.

Pauza in relatie apare, de regula, cand nu exista suficienta comunicare. Cand nu exista intelegere, cand nu exista rabdare si cand niciunul dintre voi nu este dispus sa-i acorde celuilalt mai mult timp.

O pauza in relatie vine la pachet cu foarte multe emotii negative.  Aduce foarte multa presiune asupra voastra si este destul de apasatoare. Este si stanjenitoare, pentru ca poate sa insemne faptul ca niciunul dintre voi nu are curajul sa spuna lucrurilor pe nume.

Sunt cupluri care pot spune ca au trecut cu bine peste o astfel de etapa, insa sunt si cupluri care s-au despartit dupa ce au luat pauza.

Si totusi… cum este mai bine?

Pauza in relatie – cand este recomandata

Sunt numeroase momente in care o pauza poate parea o idee buna pentru amandoi, insa trebuie sa stiti ce presupune aceasta etapa. De regula, punerea relatiei „on hold” este o alegere sanatoasa in momentul in care amandoi trebuie sa evoluati. Cand pasiti in directii diferite, cand aveti lucruri noi de invatat sau cand trebuie sa lucrati la dezvoltarea voastra personala.

Acea ruptura este benefica in momentul in care amandoi sunteti constienti de faptul ca nu este o pauza in adevaratul sens al cuvantului, ci este o perioada benefica pentru amandoi. O perioada in care va definitivati obiectivele profesionale sau in care urmati oportunitatile care v-au iesit in cale. Pauza in relatie este recomandata doar atunci cand alegerile voastre va vor aduce din nou impreuna.

Pauza poate fi benefica si cand va confruntati cu o perioada toxica

Suntem fiinte umane, iar perfectiunea este departe de noi. Nimeni nu detine secretul fericirii sau al relatiei perfecte. Suntem diferiti, iar acest lucru nu poate decat sa ne bucure. Atata timp cat exista intelegere si deschidere, nimic nu ne poate tine pe loc. Insa ce facem in momentul in care ne confruntam cu toxicitate in viata noastra? Daca traversati o perioada toxica, pauza este mai mult decat benefica si chiar recomandata. Pentru a nu va face mai mult rau, este bine sa constientizati ca aceasta decizie este spre binele vostru.

Aveti sentimente puternice unul fata de celalalt? Odata ce veti trece peste factorii care va influenteaza in mod negativ si va afecteaza judecata, mai mult ca sigur veti reveni la sentimente mai bune si veti avea sanse destul de mari sa va iubiti mai mult. Ai putea, daca vrei, sa privesti pauza ca pe o perioada de detox pentru relatia voastra!

Pauza in relatie – cand nu este recomandata

Sunt momente intr-o relatie care pot fi numite „pe muchie de cutit”, cand o pauza poate fi extrem de daunatoare. Este important sa constientizati ce implicatii are aceasta decizie si cat de mult va afecteaza pe termen lung.

Cel mai rau moment pentru o pauza este cand increderea lipseste cu desavarsire

Daca nu aveti foarte multa incredere unul in celalalt sau, mai rau, aceasta lipseste cu desavarsire, este cel mai rau moment pentru a lua o pauza. Este o confirmare ca niciunul dintre voi nu se straduieste suficient. Este o confirmare ca niciunul dintre voi nu este suficient de implicat in relatia pe care o aveti. In astfel de momente, pauza poate fi asociata cu nepasarea. Iar nepasarea este, din pacate, asociata cu lipsa sentimentelor. Cel mai dureros lucru este sa stii ca te confrunti cu nepasare in viata sentimentala.

Pauza nu este recomandata cand va confruntati cu probleme emotionale sau sexuale

Atat viata emotionala, cat si viata sexuala sunt extrem de importante intr-o relatie. Daca apare tentatia de a experimenta cu alte persoane tocmai pentru a umple aceste goluri, atunci mai mult ca sigur pauza va duce la despartire. O relatie sanatoasa este bazata pe incredere si comunicare, inainte de orice. Niciunul dintre voi nu trebuie sa se simta ignorat… niciunul dintre voi nu trebuie sa simta ca nu primeste suficienta afectiune, atentie sau iubire. Niciunul dintre voi nu trebuie sa se confrunte cu frustrari legate de viata sexuala.

Aveti situatii mai complicate? Discutati deschis despre tot ce va apasa. Puneti accent pe ceea ce simtiti. Puneti-va in prim plan. Straduiti-va sa simtiti tot ce traiti. Fiti prezenti si luptati pentru relatia voastra.

Nu puneti pauza in momentele cele mai grele daca exista in continuare iubire. Nu va intoarceti spatele unul altuia inainte de a va acorda toate sansele.

Foto: Getty Images.