Principalele 4 moduri prin care te minti singura, potrivit specialistilor

1
De Denisa Toma
23 mart. 2022

Nu este intotdeauna usor sa acceptam adevarul. Din aceasta cauza, ne putem minti singuri, fara sa ne dam seama de acest lucru.

Potrivit unei noi cercetari, ale carei rezultate au fost publicate in jurnalul de specialitate Philosophical Psychology, cei mai multi oameni se mint singuri. Este un comportament des intalnit, iar oamenii de stiinta au descoperit ca exista patru moduri principale in care ne mintim singuri.

Iata care sunt cele patru stadii prin care trecem atunci cand ne mintim pe noi insine, potrivit studiului:
Reorganizarea convingerilor

Prima strategie de auto-amagire descrisa de cercetatori este reorganizarea convingerilor, ceea ce inseamna sa te convingi pe tine insati de ceva, fiind dispusa sa crezi ca altul este adevarul. Albert Newen, profesor de filozofie si co-autor al studiului, a oferit urmatorul exemplu intr-un comunicat de presa citat de mindbodygreen.com: „Daca un tata este convins ca fiul sau este un elev bun, iar apoi fiul vine acasa cu note proaste, tatal ar putea spune initial ca materia respectiva nu este atat de importanta sau ca profesorul nu a explicat bine lectia.”

7 semne care iti arata ca ii pasa mai mult decat crezi

Selectarea informatiilor prin actiuni intentionate

Urmatoarea strategie descrisa de Newen si celalalt autor al cercetarii, profesorul Francesco Marchi, a fost numita „selectarea informatiilor prin actiuni intentionate”. Acest lucru inseamna evitarea oamenilor, locurilor sau situatiilor care pot provoca disonanta cognitiva prin prezentarea unor informatii care sunt impotriva convingerilor tale. In exemplul de mai sus, cu tatal si fiul, aceasta strategie ar putea insemna ca tatal alege sa nu participe la sedinta cu parintii.

Punerea la indoiala a credibilitatii

Este usor sa ai dubii cu privire la cineva sau ceva atunci cand ii pui la indoiala credibilitatea. Aceasta este cea de-a treia strategie identificata de specialisti in cadrul studiului. Fara o dovada vizuala sau tangibila asupra unei chestiuni, este mult mai usor pentru o persoana sa nege adevaruri dificile.

Ce emotii se ascund in spatele durerilor de spate si abdominale

Generarea convingerilor din ambiguitate

Cea de-a patra strategie folosita de oamenii care se mint singuri este descrisa de cercetatori ca fiind „generarea convingerilor dintr-o situatie ambigua”. Este definita ca interpretarea gresita a unei situatii in asa fel fel incat sa se potriveasca cu convingerea pe care o ai deja.

„De exemplu, daca profesorul de matematica sugereaza cu diplomatie ca fiul nu se descurca, iar tatal s-ar fi asteptat la o declaratie clara in cazul in care fiul are dificultati la aceasta materie, tatal poate interpreta diplomatia si descrierea cu delicatete a situatiei ca pe o evaluare pozitiva a abilitatilor fiului sau”, declara Marchi.

De ce ne mintim singuri?

Pe langa faptul ca au dorit sa inteleaga modalitatile pe care le folosim pentru a ne minti singuri, Marchi si Newen au vrut sa afle si de ce facem acest lucru. Potrivit teoriei lor, motivul ar fi pastrarea imaginii de sine sau a ego-ului. De asemenea, expertii sunt de parere ca astfel reusim sa ne mentinem motivatia.

„Acestea nu sunt moduri malitioase de face lucrurile, ci fac parte din echipamentul cognitiv al oamenilor, pe care il folosesc pentru a pastra modul in care se vad pe ei insisi si modul in care vad lumea”, a explicat Newen. „Aceasta tendinta cognitiva este catastrofala in vremuri cu schimbari radicale, care necesita schimbari rapide ale comportamentului”, adauga specialistul.

11 afirmatii pozitive pe care sa ti le spui atunci cand simti ca nu te iubesti suficient

Cei mai multi dintre noi vrem sa credem ca suntem sinceri cu noi insine, ca nu ne mintim singuri si nu ne ascundem de adevar. Dar potrivit acestei cercetari, nu doar ca obiceiul de a ne amagi singuri este foarte raspandit, dar avem cu totii aceleasi mecanisme prin care il punem in practica. Prin urmare, data viitoare cand simti ca poate nu vrei sa vezi in mod constient adevarul, urmareste aceste patru semne care „te dau de gol”.

Foto: Unsplash.com