Psihologii spun ca exista doar 5 tipuri de oameni in lume

1
De Cristina Tudor
29 mart. 2021

Odata ce iti intelegi tipul de personalitate iti este usor sa iti dai seama cum sunt ceilalti oameni din jurul tau.

Personalitatea ta influenteaza totul – de la prietenii pe care ii alegi pana la candidatii pe care ii votezi la alegeri. Cu toate acestea, foarte putini oameni ajung sa petreaca timp gandindu-se la trasaturile lor de personalitate.

Intelegerea personalitatii tale iti poate oferi o perspectiva nu doar asupra punctelor tale tari, ci si asupra celor slabe. De asemenea, te poate ajuta sa obtii informatii despre modul in care te vad altii.

Majoritatea psihologilor sunt de parere ca exista cinci tipuri importante de personalitate. Denumit „Modelul celor cinci factori” (sau Five Factor Model), toata lumea are cate putin din fiecare. Iata care sunt acestea:

1. Constiinciozitatea

Oamenii care ocupa cel mai inalt grad de constiinciozitate sunt eficienti, bine organizati, atenti si auto-suficienti. EI prefera sa planifice lucrurile in avans si lupta sa isi indeplineasca visuri marete.

Oamenii care au un nivel de constiinciozitate mai scazut ii pot considera pe cei cu aceasta trasatura de personalitate ca fiind incapatanati, uneori obsedati de anumite lucruri.

Important. Studiile arata ca daca te casatoresti cu o persoana constiincioasa iti maresti sansele de succes la locul de munca. O astfel de personalitate te ajuta sa iti cresti productivitatea si sa sa obtii ce iti doresti.

2. Extraversiune

Oamenii care ocupa cel mai inalt grad de extraversiune isi iau energia din activitatile sociale. Sunt vorbareti si plini de viata si se simt confortabil in lumina reflectoarelor. Altii ii pot privi ca fiind dominanti si cautatori de atentie.
Important. Studiile arata ca barbatii care strang mana puternic intra in categoria oamenilor cu aceasta personalitate. Totusi, acest lucru nu este valabil si pentru femei.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Unsplash.com.