Cele 4 tipuri de personalitate Fisher, bazate pe chimia creierului: Tu in care crezi ca te incadrezi?

1
De Irina Constantin
2 iul. 2020

De-a lungul anilor, au fost dezvoltate o multime de teste de personalitate, menite sa iti arate noi lucruri despre tine si modul in care functionezi.

Majoritatea testelor se bazeaza pe intrebari legate de stilul tau de viata, iar raspunsurile te „califica” intr-o anumita categorie. Cele patru tipuri de personalitate definite de antropologul Helen Fisher sunt ceva mai complexe decat atat.

Testul de personalitate care iti arata daca relatia ta va functiona. 14 milioane de oameni l-au facut deja

Conform teoriei sale, anumite substante din corp sunt raspunzatoare pentru o parte din trasaturile noastre. Este vorba despre estrogen, testosteron, dopamina si serotonina.

De regula, fiecare persoana are o dominanta (sau doua), astfel ca anumite caracteristici sunt mult mai accentuate decat altele. „Este important sa intelegem cine suntem, dar este la fel de important sa stim si cine NU suntem”, explica Fisher.

Iata care sunt cele 4 tipuri de personalitate Fisher:

1. Exploratorul (dominanta: dopamina)

Daca rezultatul testului arata o dominanta de dopamina, inseamna ca esti, cu siguranta, o exploratoare. Aceste persoane, conform lui Fisher, sunt intotdeauna in cautare de noutati, isi asuma riscuri cu usurinta si sunt foarte flexibile in cele mai diverse situatii.

Astrologie: Cele mai infricosatoare trasaturi de personalitate ale zodiilor

In plus, exploratorii sunt spontani, energici si creativi. Vor sa aiba intotdeauna un proiect nou, in care sa inoveze si sa caute solutii futuriste. Urasc rutina si nu se pot adapta intr-un program foarte bine stabilit. Prefera sa gaseasca metode de a revolutiona si schimba regulile, in loc de a le urma orbeste.

In materie de relatii, prefera intotdeauna parteneri care le seamana si tind sa evite urmatoarea categorie.

2. Constructorul (dominanta: serotonina)

Constructorii sunt, fara indoiala, opusii exploratorilor. Acestia adora organizarea, planurile bine construite si rutina. Toate aceste elemente le ofera o stare de liniste, pace si armonie.

Daca faci parte din aceasta categorie, este foarte probabil sa fii conservatoare, sa pui pret pe traditii si obiceiuri. Respecti toate regulile si apreciezi acest lucru si la persoanele din jurul tau.

Cand vine vorba despre viata profesionala, esti mai degraba o persoana care gandeste critic, rational si simplu, punand accent pe rezolvarea rapida a problemelor, si nu pe inovatie sau gasirea de solutii alternative. Preferi sa colaborezi si sa iti petreci timpul cu acelasi gen de persoane.

3. Directorul (dominanta: testosteron)

Persoanele care au o dominanta de testosteron tind sa functioneze cel mai bine in domenii bazate pe reguli si algoritmi, precum ingineria, mecanica, IT-ul sau chiar muzica.

Persoanele care au aceste 3 trasaturi de personalitate sunt irezistibile

Daca faci parte din aceasta categorie, esti o fire analitica, gandesti logic si iei decizii cu usurinta. Totodata, poti fi foarte directa in vorbire si destul de sceptica in anumite situatii. Ei prefera un partener care face parte din urmatoarea categorie.

4. Negociatorul (dominanta: estrogen)

Daca, in cazul tau, estrogenul este cel dominant, ai o empatie iesita din comun si poti citi fara probleme starile, limbajul nonverbal sentimentele celor din jur. Esti o persoana foarte constienta de emotiile tale, pe care le exprimi foarte usor si natural.

Ai o gandire abstracta, iti place sa discuti idei si concepte, iar partenerul tau de viata va fi, cel mai probabil, exact opusul tau, Directorul.

Foto: Unsplash.com