Rezolutii de Anul Nou: de ce le facem si de ce le incalcam?

1
De Maria Dima
18 ian. 2020

Inceputul de an vine cu presiune. Inca nu a intervenit uitarea, ca sa poti sa justifici de ce nu ai mers la sala de 3 ori pe saptamana cum ti-ai promis si de ce frigiderul tau nu e inundat de verdeturi pana la aceasta data. Rezolutiile facute ne tin maximum 10 zile, dupa care, incepem dansul cunoscut: 1 pas inainte si 2 inapoi.

Acestea fiind zise (si avand abonamentul la sala platit si nefolosit), stau si ma intreb de ce ma chinui singura, an dupa an?

Imi place sa-mi stabilesc rezolutii.

Orice presupune o lista ma entuziasmeaza. Imi trec, ca tot omul, chestii generale: mai mult sport, bani extra la ciorap, vacante mai multe cu liniste care nu trece odata ce am trecut granita inapoi in tara, mancat sanatos, iubire eterna pentru telina etc.

Imi cumpar echipament nou (ca doar sunt reduceri la-nceput de an – macar un lucru bun) si ma bucura sincer o pereche colorata de colanti de yoga, in care ma vad atingand femurul cu fruntea. Dar totusi, ceva se intampla. De la momentul in care fac prima febra musculara, prima salata de care jur ca nu ma mai dezvat sau primul leu pus deoparte, se schimba ceva in mine.

Nu cred ca sunt singura de vreme ce numai 8% dintre oamenii care-si pun ambitia pe o lista de activitati pentru anul ce vine reusesc sa le duca la bun sfarsit.

Adevarul despre vindecare pe care nimeni nu ti-l spune

De ce ne incalcam rezolutiile de Anul Nou?

Jenny Taitz, psiholog la Institutul American De Terapie Cognitiva, ne lamureste in privinta rezolutiilor care ne incanta din prima si apoi ajung sa ne traga la raspundere.

Ea spune ca “alegem chestii specifice, usor de masurat pe care fie le indeplinim, fie le ratam cu totul, fara a ne mai da puncte pentru efort sau progres”.

Cum sa ai grija de tine fara sa cheltui niciun leu

Rezolutiile au legatura cu durerea si dorinta de schimbare

“Oamenii fac rezolutii de Anul Nou pentru ca simt o durere. Nu trebuie sa fie acuta sau constienta, la nivel zilnic, dar intr-o oarecare masura, toti stim ca obiceiurile noastre curente ne tin departe de calitatea unei vieti bine traite, pe care o meritam. Cand durerea devine insuportabila, atunci intervine schimbarea”.

Acelasi specialist comportamental ne spune ca noi “vrem sa ne schimbam, dar vrem, totodata, sa ramanem aceiasi”. O rezolutie – sau decizia de a implementa o schimbare candva in viitor – ne ofera un ragaz potolit in care inca ne mai putem bucura de obiceiul acela pus pe lista plecarilor. Tot ea ne da o senzatie de bine, ne ia vinovatia cu mana, pentru ca ne gandim ca oricum avem un plan pentru transformare. Deci suntem OK.

Cum facem sa ne tinem de rezolutii?

Anul Nou ne prezinta o data exacta de intrare in vigoare a schimbarilor, iar asta e minunat.

Are cuvantul magic, care mereu genereaza un comportament uman anume (si chiar vanzari, intre noi fie vorba), “nou”, asa ca ne duce direct cu gandul la ceva fresh, un inceput, altceva, clar!

Expertii ne incurajeaza sa avem o abordare mai productiva si ingaduitoare care ne duce la abonarea pe viata la sala de sport pe care o uram, la o rezolutie care are in vedere traitul sanatos. Daca traduci obiectivele tale taioase, alea cu punct si cu virgula facute intr-un moment festiv, in care inca aveai sarmaua in gat si vinul pe masa, intr-o promisiune facuta in beneficiul tau, totul capata alt sens.

De ce sa-ti cauti „Alesul” te impiedica, de fapt, sa fii fericita

Trecem asadar de la alergat de 5 ori pe zi la un ritm de viata activ, de la ideea de regim/dieta, la cea de mancat sanatos, de la multitasking pentru a avea mai mult timp liber la un program mai uman care sa-ti permita sa te bucuri de viata. Nu renuntam la rezolutii, dar le dam voie sa se manifeste deplin in domeniul din care fac parte in mod natural: dezvoltarea personala, sanatate, grija.

Foto: Getty Images.